• Új, veszélyes szerek a drogpiacon

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet riasztást adott ki, hiszen a nagy koncentrációjú tudatmódosító akár halálos is lehet.

    Fürdősóként árulják az interneten az egyik olyan szert, amit a napokban tiltottak be a hatóságok másik három, úgynevezett biofűvel együtt. De nem csak a teafűre hasonlító tudatmódosítók okoztak problémát a hatóságoknak, nagy tisztaságú amfetamin, valamint úgynevezett PMMA-hatóanyagú kábítószer is megjelent a hazai feketepiacon.

    A hatóság szakemberei az elmúlt két hónapban több esetben találkoztak tiszta amfetaminnal, ami fogyasztói adagokban kiszerelve került a piacra. Ez nem a szokásos elfordulási formája ennek a drogfajtának, azt általában jelentősen felhígítják akár 10-20 százalékos koncentrációra is.

    Hirdetés

    Biofű: gyógyszergyárakból a feketepiacra

    A biofüvek nagyon speciális szerek, tulajdonképpen gyógyszergyárakban kikísérletezett vegyszerekkel átitatott füveket, teákat jelentenek. Ezek cannabis származékok, s az agy endokannabinoid rendszerében hatnak, tudatmódosító hatásúak.

    A cannabis


    Több, mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz. „Minden bajra enyhülést adó gyógyír”-ként ismerték, 1937-ig legális forgalomban volt, mint idegnyugtató szer. Ma is vita tárgya, hogy alkalmazható-e gyógyászati céllal (az USA több államában kísérleti jelleggel fel is írják), elsősorban rákos betegek fájdalomcsillapítására, kemoterápiás mellékhatások csökkentésére illetve glaucomás betegeknél a szemnyomás csökkentésére lehet alkalmas. Drogok és veszélyeik: a cannabis>>

    Régóta ismert, hogy a THC, vagyis a cannabis hatóanyaga igen jó fájdalomcsillapító (mindenki agya termel endokannabinoidokat, az indiai kender hatóanyagához hasonlóan ható molekulákat), jelenleg a világban számtalan kísérlet van arra, hogy az ebből a családból származó hatóanyagokat a gyógyításban is használni lehessen. Ehhez az kell, hogy hozzászokás és hallucinogén hatásoktól mentesen tudjon hatni. A jelenleg használt non-szteriod fájdalomcsillapítóknak ugyanis számtalan mellékhatása ismert – magyarázta dr. Funk Sándor, addiktológus.

    A most megjelent – talán gyógyszergyárakból ellopott, vagy illegális laboratóriumokban kikísérletezett – szerek azonban egyáltalán nem fájdalomcsillapításra szolgálnak. A cannabisnál sokkal erősebbek, és minőségileg más hatást okoznak. – Intenzíven hatnak a pszichére, így a használó még beszámíthatatlanabb lesz. Irracionális jókedv, gátlástalanság, önmagukkal való elégedettség jellemző rájuk, valamint az, hogy olyan képességeket tulajdonítanak maguknak, amivel nem rendelkeznek, például, hogy tudnak repülni. A túlzott jókedv miatt aztán sokan ezt ki is próbálják – folytatta a szakértő.

    Jelenleg egyébként naponta legalább három új szer jelenik meg a feketepiacon. Az újonnan megjelent hatóanyagok jelentős része a C-lista (tiltólista) hatálya alá esik, de előfordul néhány új – korábban a designer drogokban nem alkalmazott – szerkezeti részt tartalmazó vegyület is. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet jelentése szerint ezek jellemzően növényi törmelékekre felvitt, szintetikus kannabinoid.

    Az amfetamin energiát ad

    Az amfetamin egy alapvegyület, Japánból származó molekula. Katonákon alkalmazták, akik ettől agresszívebbek lettek, s a tűrőképességük is nőtt. Kizárja a mérlegelést, használója mindenhatónak, erősnek érzi magát egy eufóriaszerű állapotban, miközben a pulzusa és a vérnyomása is megemelkedik. Általában hígítva árulják por vagy tabletta formájában, ilyen töménységben keringési problémákat, infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat – figyelmeztetett Funk Sándor.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2012.10.17 09:41, Megjelenés: 2012.10.17 09:41
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    A gyógyszerfüggőség alattomosan alakul ki és nagy veszélyeket rejt

    Mikor és mitől válik valaki gyógyszerfüggővé? Miként alakul ki a gyógyszerfüggőség? Milyen súlyos következményei lehetnek? Hogyan lehet elkerülni a gyógyszerfüggővé válást?

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

    Drogok és veszélyeik: a kokain

    A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

    Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

    A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

    Drogok és veszélyeik: a speed

    A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

    Drogok és veszélyeik: az extasy

    Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat a nagymennyiségű fogyasztása.

    Drogok és veszélyeik: a cannabis

    Az egyik legismertebb drog a cannabis, amely több mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz, továbbá a legális drogok mellett a leggyakrabban használt pszichoaktív szer. Rendszeres fogyasztás esetén nagyon gyakran függőség is kialakul.

    Egyre népszerűbb a Hitler-speed

    A Német Szövetségi Bíróság háborút indított a kristály-speed – másnéven pervitin - terjesztői és fogyasztói ellen, ugyanis a Németországban néhány éve jelen lévő amfetaminszármazék egyre nagyobb gondot okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.