Nyári szemvédelem (nem csak) napimádóknak

Szerző: Dr. Rose Medical Center

Ha azt halljuk fényvédelem, elsősorban a naptejek jutnak eszünkbe. Pedig szemünk épp olyan védtelen a káros UV sugárzással szemben, mint a bőrünk, még ha az esetleges elváltozások csak időskorban jelentkeznek is.

Ezért – bár a szervezetünk számra nélkülözhetetlen fénymennyiség jó részét szemünkön keresztül vesszük fel – fontos felelősséggel gondolkodnunk gyermekeink és a magunk napszemüveg viselési szokásairól.

Nem kell épp a napba nézni ahhoz, hogy retinánkat erős sugárzás érje. Ehhez elég, ha a napsugarak olyan felületről visszaverődve jutnak el hozzánk, ami még fel is erősíti a hatásukat. Ilyen például a víztükör vagy a fehér felületek – térburkolat vagy épp a hóval fedett táj.

Ártalmas UV sugarak

Napjainkban egyre többet végezzük munkánkat számítógépet használva. Emellett tévét nézünk, mesterséges fényforrásokat használunk. További negatív hatást jelentenek a kozmetikumok maradványai, a légkondicionálók száraz levegője. Mindez olyan megterhelés a szemnek, melyhez hozzáadva a nyári sugárterhelést a következmények nehezen behatárolhatók.

Mit tegyünk nyáron szemünk egészségéért?

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.A szemet ért napsugárzás UV tartománya károsítja a szöveteket. A tartósan szabadban dolgozók között nagyobb gyakorisággal fordul elő a kúszóhártya, szürkehályog. A látást jelentősen veszélyeztető időskori makula degeneratio egyik igazolt jelentős rizikófaktora az UV behatás. Különösen fontos a szaruhártyán végzett lézeres látást javító műtétek után is a megfelelő UV védelem, mert nélküle hegesedés alakulhat ki.
Mit tegyünk nyáron szemünk egészségéért?>>

„Az UV sugarak behatolnak a szemlencsébe, ám elnyelődnek mielőtt elérnék a szem legfontosabb ideghártyáját, a retinát – mondja Dr. Farkas Ágnes a Dr. Rose Medical Center szemésze- Rövid távon tehát legfeljebb hunyorgás okozta kellemetlenséget vagy enyhe irritációt okozhatnak. Sajnos azonban az UV sugárzás egyik következménye az úgynevezett makula degeneráció, amely jellemzően időskorban fejlődik ki. Okozója lehet azonban, hogy a betegséget megelőző időszakban – akár fiatalkorban - erős fényhatásnak tesszük ki a szemet” Ezt a típusú látásromlást rendszeres napszemüveg használattal védhetjük ki.

Különösen fényérzékeny a világos írisz, így a kék és zöld szemek még körültekintőbb védelmet igényelnek.

Napszemüveg választásnál ezért legalább olyan fontos a lencse minősége, mint maga a fazon. Olyan szemüveget keressünk, amely megfelelően szűri az UVA, UVB és UVC sugarakat és oldalról sem engedi be a fényt.

Egy napszemüveg nem feltétlenül attól minőségi, hogy sokba kerül, ettől függetlenül mindenképpen javasolt optikus üzletben vásárolni, ha valóban óvni szeretnénk szemünk egészségét.

Szemszárító légkondicionáló

Ahogyan beköszönt a kánikula, beindulnak a légkondicionáló berendezések is, amelyek a forróságot enyhítik, a szemet azonban rendkívül gyorsan kiszárítják.

Kontaklencse vagy szemüveg?
"Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol rovat kérdéseiből. Kontaklencse vagy szemüveg?>>
Kontaktlencse-viselés : veszélyek
A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhatnak. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei>>

A szakorvos szerint a hűtött helyiségekben dolgozóknak külön figyelmet kell fordítaniuk erre. „Csökkent könnytermelés esetében a szem viszket, illetve gyulladtnak tűnhet, amit sokszor tévesen antibiotikum szemcseppel kezelnek - véli Dr. Farkas Ágnes - Ez a készítmény azonban tovább ront a helyzeten, mert még jobban szárítja a nyálkahártyát.

Helyette érdemes patikákban beszerezhető – lehetőleg tartósítószer mentes – műkönnyet használni.

Ugyanígy javasolt utazás előtt bekészíteni a szemcseppet a táskába, hogy a repülőn is kéznél legyen. Ott ugyanis még intenzívebben működik a klímaberendezés, mint máshol, így egy több órás utazás nagyon megterheli a szemet.

„Ezt kezelendő semmiképpen se alkalmazzunk kamillateát, mivel ez a gyógynövény még jobban kiszárítja a látószervet!” – teszi hozzá a szemorvos.

Baktériumokkal teli medencevíz

A nyár azonban további veszélyeket tartogat. A strandok medencéiben sokféle baktérium található, annak ellenére, hogy a mesterséges vizet különböző fertőtlenítőkkel kezelik. Szemünk természetes védekezőképességét ebben az esetben is a könnyek biztosítják: ez a testnedvünk bakteriosztatikus hatásánál fogva akadályozza a kórokozók szaporodását.

A szárazszeműség

Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség, hazánkban - különböző mértékben - a népesség 10-30 százalékát érinti.
Tünetek, kezelés >>

Aki a fürdőzést követő reggelen mégis arra ébred, hogy szemei túlzott mennyiségű váladékot termelnek, valószínűleg olyan fertőzést kapott, melyet a könnyek már nem voltak képesek kivédeni.

Ha egy napon belül nem múlnak el a tünetek, keresse fel egy szemorvosát, aki antibiotikum cseppet ír fel.

Az érzékeny szeműeknek érdemes inkább csak folyóvízben természetes vizekben – folyókban, tavakban – fürdőzniük, mivel ezekben jóval kisebb a fertőzés kockázata.

Könnyfakasztó fűfélék

A nyári időszakban nem pusztán a jól ismert fűfélék, mint például a parlagfű, hanem egyéb növények is allergiás tüneteket okozhatnak.

Daganat a szemen
A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutin vizsgálat során könnyen felismerik...
Tudjon meg többet a szem daganatairól a WEBBetegen!

Ha nyaralni indul, és hajlamos az allergiára, számítson rá, hogy az új környezetben megtalálható növények irritálhatják a szemet, mely ezáltal viszket, többnyire vörös lesz és duzzadt.

A már kipróbált, jól bevált szemcseppek, szükség esetén tablettákkal kiegészítve gyógyírt jelentenek az efféle tünetekre, azonban csak addig fejtik ki hatásukat, míg használja azokat!

Az allergiásoknak érdemes már a kritikus időszakot megelőzően homeopátiás készítményekkel felkészülni az adott szezonra.

Dekorkozmetikumok

Furcsa elméletnek tűnhet, miszerint a szempillaspirált érdemesebb a hűtőládában elhelyezni, mint a strandtáskában. Pedig igaz.

A nyári forróság ugyanis kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra. „A szempillaspirál felbontásakor megszűnik annak sterilitása, és amint a szemünkhöz emeljük a festéket, kórokozók jutnak a kefére – magyarázza Dr. Farkas Andrea - A meleg autóban vagy a napfényre kitett táskában ezek a kórokozók gyorsan szaporodnak, és a következő használattal a szembe kerülnek.”

A legsúlyosabb következmények - a szemgyulladás és a szaruhártya fekély – elkerülhető, ha a folyékony szemfestékeket hűvös közegben tároljuk. A strandtáskában azonban helyet kaphat a kifejezetten arcra felvihető naptej, a szembe ugyanakkor ezek a készítmények sem juthatnak be, ugyanis maró, csípő érzést kelthetnek, ha az ön szeme érzékenyebb az átlagosnál. Érdemes UV szűrőt tartalmazó szemkrémet használni, és napozáshoz is hordani a napszemüveget. napozni.

(Forrás: Dr. Farkas Ágnes, Dr. Rose Medical Center)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Milyen napvédő terméket válasszunk?

A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával...

Megfelelő a napszemüvegem? - A...

Van egy napszemüvegem, már elég régi. Megnézettem egy optikában, hogy mekkora UV-szűréssel rendelkezik. Az egyik lencse 385, a másik 390. Oldalfény...

Mire utal a naptej faktorszáma?

A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a...

Az UV-sugárzás káros hatásai

Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy...

Veszélyes napsugarak

Vannak emberek, akik egyáltalán nem tartózkodhatnak a napon. A fényallergiában szenvedők arra kényszerülnek, hogy életüket árnyékban, a...

Szemünk védelme érdekében

Az UV sugárzás hatalmas veszélyt jelent szemünkre. Szürkehályogot, makuladegenerációt (az éleslátást érintő elváltozás), valamint a szem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.