Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésLutein

Tipus: Mikrotápanyag

Alapvető tudnivalók
A lutein (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, hiszen itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxanthin sárga színű festékanyag, amely elnyeli a fény - a szem károsodásához vezető - kép spektrumát.

Miben játszik szerepet?
A lutein és a zeaxantin védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt (a retina legérzékenyebb része) degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és idős kori látásvesztés kockázatát.

Hiánya esetén
Lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet.

Túladagolása
Nem ismert.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Az ember lutein-szükséglete jelenleg még nem ismert. Mivel azonban a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon keresztül. Napjaink általános táplálkozási gyakran szokásai nem biztosítanak elegendő luteint, ajánlatos a magas luteintartalmú növények (spenót, kelkáposza) gyakoribb fogyasztása, vagy táplálékkiegészítőként való pótlása.

Milyen táplálékokban található meg?
Szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle kisebb-nagyobb mennyiségben, a legtöbb a káposztafélékben, a spenótban és más sötétzöld leveles zöldségben található.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés