• Vitaminok, nyomelemek
    Elnevezés

    Lutein

    Típus Mikrotápanyag
    Alapvető tudnivalók A lutein (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, hiszen itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxanthin sárga színű festékanyag, amely elnyeli a fény - a szem károsodásához vezető - kép spektrumát.
    Miben játszik szerepet? A lutein és a zeaxantin védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt (a retina legérzékenyebb része) degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és idős kori látásvesztés kockázatát.
    Hiánya esetén Lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet.
    Túladagolása Nem ismert.
    Mekkora mennyiségben van rá szükségünk? Az ember lutein-szükséglete jelenleg még nem ismert. Mivel azonban a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon keresztül. Napjaink általános táplálkozási gyakran szokásai nem biztosítanak elegendő luteint, ajánlatos a magas luteintartalmú növények (spenót, kelkáposza) gyakoribb fogyasztása, vagy táplálékkiegészítőként való pótlása.
    Milyen táplálékokban található meg? Szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle kisebb-nagyobb mennyiségben, a legtöbb a káposztafélékben, a spenótban és más sötétzöld leveles zöldségben található.
    Hasonló találatok - Vitaminok, nyomelemek
    Hirdetések

    Új keresés

    Vitaminok, nyomelemek - (utolsó feltöltés: 2019-09-18 10:54:20)