Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésCink

Tipus: Mikroelem

Alapvető tudnivalók
A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. Több enzim alkotórésze, köztük a legfontosabb az inzulin, így a cink részt vesz a vércukor szintjének szabályozásában. Az emberi testben elsősorban a haj, a szem, a férfi nemi szervek, továbbá a máj, a bőr és az izmok tartalmazzák.

Miben játszik szerepet?
Legfontosabb szerepe az inzulintermelésen keresztül a vércukorszint-szabályozás, ezen kívül részt vesz a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav-anyagcserében, gyorsítja a sebek gyógyulását, kedvezően hat az agyműködésre, a növekedésre, továbbra a nemi fejlődésre, fogamzásra és a prosztatapanaszokra. A fokozott cinkbevitel gátolja a réz, az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe. Réz esetében ezt a mikroelem pótlásával kell ellensúlyozni, az ólom és kadmium beépülésének akadályozásával viszont a cink a káros környezeti hatásokkal szemben is védelmet nyújt.

Hiánya esetén
A cink hiánya a gyerekeknél a lassú növekedést, a herék fejletlenségét okozza, felnőtt korban az elhúzódó sebgyógyulás, az étvágycsökkenés, a letargia, a hasmenés és a bőrgyulladás a hiánytünet.

Túladagolása
Nem ismert.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Az állati eredetű cink jobban hasznosul a szervezet számára, mint a növényi élelmiszereinkben található. Felszívódását gátolják olyan anyagok, mint a fitátok, rostok, oxalátok. A következő napi bevitel ajánlható: Félévesnél fiatalab 3; 7-12 hónap 5; 1-3 év 5; 4-6 év 6; 7-10 év 7; 11-14 év 9; 15-18 év 9 (nő) 10 (ffi); 19-30 év 9 (nő) 10 (ffi); 31-60 év 9 (nő) 10 (ffi); 60 év felett 9 (nő) 10 (ffi); Terhesség 13; Szoptatás 13; Nehéz fizikai munka 10; Stressz 12; Dohányzás 12; Alkohol fogyasztás 15; Menopauza 9

Milyen táplálékokban található meg?
A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyes zöldségek és a tojás tartalmazza. Az állati eredetű élelmiszerekből kedvezőbb a felszívódási aránya.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés