Az alkoholfogyasztás egyik, kevésbé ismert veszélye: a stroke

Medipress
megjelent:

Egy órával kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után nő a stroke kockázata. A rövidtávú kockázat ellenére az alkohol rendszeres mérsékelt fogyasztása hosszabb távon csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Elizabeth Mostofsky (Beth Israel Orvosi Központ, Boston), a cikk vezető szerzője szerint a stroke kockázata átmenetileg emelkedett sör, bor, vagy tömény fogyasztását követő első két órában, ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a hosszútávú előnyöket sem.

A Stroke folyóirat július 15-i számában megjelent tanulmány 390 beteget vizsgált, három nappal a stroke-os epizódot követően. Közülük 14 fogyasztott kis mennyiségű alkoholt, közvetlenül a stroke-ot megelőzően. A statisztikai elemzések szerint a stroke relatív kockázata mintegy 2,3-szor magasabb sör, bor, vagy tömény fogyasztása utáni első órában, és 1,6-szeres a második órában. 24 óra múlva harminc százalékkal csökken a kockázat. A kockázat nem függött attól, hogy az alany milyen típusú alkoholt fogyasztott, sem attól, végzett-e fizikai munkát.

Az eredményeket azzal magyarázzák, miszerint "az alkohol növeli a vérnyomást, és előnytelenül befolyásolja a vérlemezkék rugalmasságát, ami végeredményben vérrögök kialakulását segíti elő. Ezzel szemben hosszabb távon az alkoholfogyasztás csökkenti a vérzsír szintjét, növeli az erek hajlékonyságát, ami a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét csökkenti."

Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem neurológus professzora szerint a vizsgálat figyelemreméltó, azonban túl alacsony a vizsgált esetszám ahhoz, hogy ki lehessen mondani, az alkohol típusa nem befolyásolja a kockázatot. Az ajánlások szerint férfiak napi két pohár, nők napi egy pohár szeszes italt fogyaszthatnak, azonban a terhes nők kerüljék a szeszes italokat.

(medipress)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.