Kezdődő leukoaraiosis: nagy a baj? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Egy baleset kapcsán készült koponya CT készült rólam. Az eredménye: kezdődő leukoaraiosis. Olvastam azóta erről a betegségről, a tüneteiről, de semmit nem észleltem azokból. Egészségesen élek, sportolok. Mi ez a betegség? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A leukoaraiosis az agyi kisérbetegség egyik formája. Általában kísérő betegségek pl. magas vérnyomás, cukorbetegség fennállása mellett szokott jelentkezni.

A kor előrehaladtával az emberek nagy százalékánál más okból készített koponya CT vizsgálat során "mellékleletként" írják le. Érdemes lenne részletes belgyógyászati, kardiológiai vizsgálaton átesnie, illetve carotis-doppler vizsgálaton.

Ezekkel kizárhatók azok a társuló betegségek, amiket kezelni kell pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. Ha nincs társuló betegség, akkor is érdemes "kezelni", vagyis a folymat előrehaladtát lassítani. Visszafordítani sajnos már nem lehet.

Gyógyszeres terápiában aspirint és koleszterinszint csökkentőt szoktunk javasolni. Kerressen fel a CT lelettel egy ideggyógyászati rendelést és ott ezekben tudnak Önnek segíteni.

(WEBBeteg - Dr Bessenyei Mónika neurológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Agyi aneurizmák

Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.