• A maratoni futók szíve

    Szerző: MTI

    A maratoni futóversenyeken előfordul, hogy valamelyik résztvevő verseny közben meghal és ilyenkor ott a kérdés, hogy vizsgálattal előzetesen kideríthető-e a versenyen indulás kockázata. Kanadai kutatók a legkorszerűbb tudományos technikákkal vizsgálták maratoni futókon ezt a kérdést: eredményeikről a Kanadai Szívgyógyász kongresszuson számoltak be.

    A legenda szerint Feidippidész holtan esett össze, amikor a marathóni csata győzelmének hírét futva vitte Athénba. A két görög település közötti távolságot tartják az egyik legismertebb hosszútávfutó verseny távjának. A maratoni futás neve azonban csak emléket állít az ókori futónak. A táv hosszát - 42 195 méter - az 1908. évi londoni olimpián állandósították, s ez nem ókori hagyomány, hanem a London-Windsor közötti út hossza. A maratoni futóversenyek során valamelyik résztvevő halála nem ritka esemény és ezért a verseny útvonalán ma mindenütt sűrűn állnak a rohammentők.

    Hirdetés

    Eric Larose kanadai szívgyógyász professzort azóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy megfelelő vizsgálatokkal megjósolható volna-e maratoni futás közben a váratlan, hirtelen szívhalál, amióta fiatal orvosként szemtanúja volt egy ilyen halálesetnek Quebec város utcáin.

    Munkacsoportjával Quebec sportklubjaiból 20 amatőr futót kért arra, hogy a következő maratoni verseny előtt vegyenek részt részletes orvosi vizsgálaton, majd a futás után 48 óra múlva, illetve három hónappal később is. A szív állapotát a szokásos EKG és ultrahangos eljáráson kívül mágneses rezonancia technikával vizsgálták és fokozatos terheléssel fölmérték a test által maximálisan fölvehető és szállítható oxigén mennyiségét is. Valamennyi résztvevő kifogástalan fizikai állapotban volt, de fittségükben, aerob kapacitásukban a kutatók jelentős eltéréseket észleltek. Futás közben semmiféle aggasztó esemény nem történt.

    A mágneses rezonancia módszer egyértelműen a szív gyulladásos eltéréseit, duzzadását mutatta verseny után és ez azoknál volt kifejezettebb, akik a verseny előtt a kevéssé fittek közé tartoztak. A szív bal kamrájának 17 ábrázolt részéből több mint a fele jelzett károsodást, szemben azoknak a szívével, akik eleve igen jó teljesítménnyel vágtak neki a távnak. A kedvezőtlen változás azonban minden esetben csak átmenetinek bizonyult és három hónappal később már valamennyi vizsgálati alany szíve ismét kifogástalanul teljesített. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a jó tréning, a maximális teljesítményre történő optimális előkészítés minden verseny előtt létfontosságú.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.14 23:23, Megjelenés: 2010.11.14 23:23
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA