Késő esti testedzés - Álmatlanságot okoz?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Általában az esti órákban van időnk testedzésre, de sokan úgy vélik, ez álmatlanságot, insomniát okozhat. Hogyan befolyásolja az edzés időpontja az alvási képességet?

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés javítja az insomniában szenvedők álmatlanságát. Azonban az, hogy a testmozgás időpontja miképpen befolyásolja az alvási képességet, nem teljesen egyértelmű.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

A legtöbb krónikus álmatlanságban szenvedő ember vérében emelkedett a stressz- hormon szintje, ami arra utal, hogy rendkívül érzékenyek a stresszre.

Minél magasabb a stressz-hormon szintje, annál nehezebb elaludni. A testmozgás növeli eme stressz-hormon szintjét, ám néhány órával a testedzés után ez a szint csökken.

A stressz-hormon szintjének csökkenéséhez szükséges idő a testmozgástól, illetve egyénektől függően változik. Amennyiben gondjai vannak az edzést követő elalvással, próbálja ki az alábbi tippeket:

  • Két héten keresztül eddzen a lefekvéshez közeli időpontban. Reggelente egy 1-10 –ig terjedő skálán értékelje az alvás minőségét.
  • Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
    Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
    A következő két hétben a reggeli vagy délutáni órákban mozogjon, és továbbra is értékelje az alvásminőségét minden reggel.
  • Minden hét végén adja össze az így kapott pontokat, és ossza el a mozgással töltött napok számával. Így egy átlagos pontszámot kap minden hétre, melyből megállapíthatja, a testmozgás időpontja milyen mértékben hat az Ön alvásminőségére.

Mindez segít meghatározni, hogy melyik napszak a legmegfelelőbb az Ön számára a megfelelő alvás érdekében a testedzéshez.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: mayo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Végzetes álmatlanság, a fatális...

A fatális familiáris inszomnia diagnózisának felállítása nagyon nehéz, mivel a betegség rendkívül ritka. Az is lehet, hogy csak a beteg halála...

Sportolás és hidratálás – Víz...

Az, hogy mikor és mit igyon a sportoló, az a testmozgás időtartamától és intenzitásától függ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.