• Okozhat szívleállást a sportolás?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kamaszoknál a leggyakrabban genetikai eredetű rendellenesség vagy szívizomgyulladás okozza az azonnali szívhalált, azoknak a szülőknek különösen oda kell figyelniük gyermekük kardiológiai kivizsgálására, akiknek a családjában már előfordult szívinfarktus vagy azonnali szívhalál.

    Egy szívleállásból, egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes - áll a Magyar Kardiológusok Társaságának pénteki közleményében.

    Hirdetés

    A közlemény hangsúlyozza: a sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

    Minden esetben orvoshoz kell fordulni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A dokumentum szerint minden esetben orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a gyerek valamilyen fokozott igénybevétel, például egy tornaóra vagy edzés hatására elveszti az eszméletét.

    A kardiológusok szerint nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak, különösen a tornatanároknak, edzőknek is felelőssége, hogy megtegyenek mindent a tragédia elkerüléséért.

    Mogyorósy Gábor, a társaság gyermekkardiológiai szekciójának elnöke szerint járvány idején fokozottan figyelni kell a gyanús jelekre, mivel a magas lázzal járó vírusfertőzés szívizomgyulladást is okozhat. Ezért ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, ki kell derítenie, hogy a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát csak a vírusfertőzés okozza, vagy esetleg valamilyen szívprobléma van a háttérben.

    Az első négy-öt percben megelőzhető az agykárosodás

    A közlemény felhívja a figyelmet: az első négy-öt percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a tizedik percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. A tizedik perc után már minimális az életben maradás esélye. Épp ezért fontos, hogy az áldozaton segítsenek, amilyen gyorsan csak lehet.

    Mogyorósy Gábor szerint a tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak még akkor is növelhetik az életben maradás esélyét, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját.

    Elég lehet, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolnak a beteg mellkasára. Igaz, a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a mentők megérkezéséig fenntartható a vérkeringés.

     Újraélesztés lépésről-lépésre
    Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
    Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.01.29 16:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.