Okozhat szívleállást a sportolás?

Független Hírügynökség
megjelent:

A kamaszoknál a leggyakrabban genetikai eredetű rendellenesség vagy szívizomgyulladás okozza az azonnali szívhalált, azoknak a szülőknek különösen oda kell figyelniük gyermekük kardiológiai kivizsgálására, akiknek a családjában már előfordult szívinfarktus vagy azonnali szívhalál.

Egy szívleállásból, egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes - áll a Magyar Kardiológusok Társaságának pénteki közleményében.

A közlemény hangsúlyozza: a sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni

A dokumentum szerint minden esetben orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a gyerek valamilyen fokozott igénybevétel, például egy tornaóra vagy edzés hatására elveszti az eszméletét.

A kardiológusok szerint nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak, különösen a tornatanároknak, edzőknek is felelőssége, hogy megtegyenek mindent a tragédia elkerüléséért.

Mogyorósy Gábor, a társaság gyermekkardiológiai szekciójának elnöke szerint járvány idején fokozottan figyelni kell a gyanús jelekre, mivel a magas lázzal járó vírusfertőzés szívizomgyulladást is okozhat. Ezért ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, ki kell derítenie, hogy a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát csak a vírusfertőzés okozza, vagy esetleg valamilyen szívprobléma van a háttérben.

Az első négy-öt percben megelőzhető az agykárosodás

A közlemény felhívja a figyelmet: az első négy-öt percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a tizedik percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. A tizedik perc után már minimális az életben maradás esélye. Épp ezért fontos, hogy az áldozaton segítsenek, amilyen gyorsan csak lehet.

Mogyorósy Gábor szerint a tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak még akkor is növelhetik az életben maradás esélyét, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját.

Elég lehet, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolnak a beteg mellkasára. Igaz, a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a mentők megérkezéséig fenntartható a vérkeringés.

Újraélesztés lépésről-lépésre
Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
Újraélesztés lépésről-lépésre>>

(FH)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.