• Okozhat szívleállást a sportolás?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kamaszoknál a leggyakrabban genetikai eredetű rendellenesség vagy szívizomgyulladás okozza az azonnali szívhalált, azoknak a szülőknek különösen oda kell figyelniük gyermekük kardiológiai kivizsgálására, akiknek a családjában már előfordult szívinfarktus vagy azonnali szívhalál.

    Egy szívleállásból, egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes - áll a Magyar Kardiológusok Társaságának pénteki közleményében.

    Hirdetés

    A közlemény hangsúlyozza: a sport nemcsak a szívbetegségek megelőzése, a túlsúly elkerülése szempontjából fontos, hanem - orvosi kontroll mellett - még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott.

    Minden esetben orvoshoz kell fordulni

    A dokumentum szerint minden esetben orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a gyerek valamilyen fokozott igénybevétel, például egy tornaóra vagy edzés hatására elveszti az eszméletét.

    A kardiológusok szerint nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak, különösen a tornatanároknak, edzőknek is felelőssége, hogy megtegyenek mindent a tragédia elkerüléséért.

    Mogyorósy Gábor, a társaság gyermekkardiológiai szekciójának elnöke szerint járvány idején fokozottan figyelni kell a gyanús jelekre, mivel a magas lázzal járó vírusfertőzés szívizomgyulladást is okozhat. Ezért ilyenkor a háziorvosnak is jobban kell ügyelnie, ki kell derítenie, hogy a fiatal felgyorsult szívdobogását, fáradékonyságát csak a vírusfertőzés okozza, vagy esetleg valamilyen szívprobléma van a háttérben.

    Az első négy-öt percben megelőzhető az agykárosodás

    A közlemény felhívja a figyelmet: az első négy-öt percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a tizedik percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. A tizedik perc után már minimális az életben maradás esélye. Épp ezért fontos, hogy az áldozaton segítsenek, amilyen gyorsan csak lehet.

    Mogyorósy Gábor szerint a tanárok, edzők, csapat- és osztálytársak még akkor is növelhetik az életben maradás esélyét, ha nem ismerik pontosan a szakszerű újraélesztés technikáját.

    Elég lehet, ha kellő erővel és megfelelő gyakorisággal nyomást gyakorolnak a beteg mellkasára. Igaz, a szívet pusztán ezzel a módszerrel nem lehet újraindítani, viszont a mentők megérkezéséig fenntartható a vérkeringés.

     Újraélesztés lépésről-lépésre
    Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
    Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    (FH)

    Módosítva: 2010.01.29 16:45, Megjelenés: 2010.01.29 16:45
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Szívinfarktus és rehabilitáció

    A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük a munka világába. Az idősebb emberek minél teljesebb gyógyulása is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy önállóan tudja-e folytatni addigi életét, vagy mások segítségére szorul.

    A szívinfarktus tünetei

    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek!

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus - általában valamelyik koszorúér elzáródása következtében létrejövő szívizomelhalás - bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

    A szívroham felismerése, jelei és tünetei - Különbségek a férfiak és nők között

    Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos tényező befolyásolhatja: például nem, életkor és a szívbetegség sajátosságai.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA