A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

A szabadtéri sportok szerelmesei nem árt, ha tudják: a triatlonisták esélye hirtelen szívhalálra kétszer akkora, mint a marathon-futóké – hangzott el a hétvégén az Amerikai Kardiológusok Konferenciáján, Floridában.

A legkockázatosabb az úszás során fellépő szívproblémák jelentkezése. Habár a rizikófaktor alacsony, körülbelül 15 minden egymillió triatlonista esetén, mégsem elhanyagolható. A triatlon egyre népszerűbb, ám a sportolók gyakran orvosi vizsgálat nélkül kezdenek bele, anélkül, hogy tudnának esetleges szívproblémáikról. Ráadásul a legtöbben medencében történő úszóedzésekkel készülnek fel a versenyekre, ami pedig nagyban különbözik a tóban való úszástól.

A marathont futók esetében a hirtelen szívhalál előfordulási aránya 4-8 minden egymillió versenyzőből. A triatlonistáknál a legújabb statisztikák szerint ez a szám 15, s szinte minden haláleset az úszás során történik, mely az első állomása a versenynek.

Veszélyes a hideg víz

Szinte mindenki hallott már a hideg vízbe való ugrás veszélyeiről, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról. A hideg víz összehúzza a vérereket, melynek hatására a szívnek többet kell dolgozni, mely súlyosbítja a már meglévő problémákat. Emellett a szívritmuszavart is tovább erősíti, amihez még hozzájárul a hideg víz által okozott sokk és a verseny miatti stressz.

A vízben úszók nem igazán tudják jelezni, ha baj van, nem állhatnak meg pihenni, mint futás vagy biciklizés közben. A mentőszemélyzet is csak nehezen veszi észre az úszók tömegében, ha valaki rosszul van.

Ezért is fontos, hogy még mielőtt bárki nekikezd ennek a szervezetet ugyancsak igénybe vevő sportnak, vagy versenyen indulna, mindenképpen nézesse meg magát az orvossal, hogy még időben kiderüljön, ha rejtett szívproblémája van. Versenyen való részvétel előtt fontos a fokozatos edzés, mely magában foglalja a terepviszonyok közötti úszást és futást is. Emellett fontos, hogy vízbe ugrás előtt szokassa magát hozzá a vízhőmérséklethez!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Indystar
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Sportorvosi Központ - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.