• A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A szabadtéri sportok szerelmesei nem árt, ha tudják: a triatlonisták esélye hirtelen szívhalálra kétszer akkora, mint a marathon-futóké – hangzott el a hétvégén az Amerikai Kardiológusok Konferenciáján, Floridában.

    A legkockázatosabb az úszás során fellépő szívproblémák jelentkezése. Habár a rizikófaktor alacsony, körülbelül 15 minden egymillió triatlonista esetén, mégsem elhanyagolható. A triatlon egyre népszerűbb, ám a sportolók gyakran orvosi vizsgálat nélkül kezdenek bele, anélkül, hogy tudnának esetleges szívproblémáikról. Ráadásul a legtöbben medencében történő úszóedzésekkel készülnek fel a versenyekre, ami pedig nagyban különbözik a tóban való úszástól.

    Hirdetés

    A marathont futók esetében a hirtelen szívhalál előfordulási aránya 4-8 minden egymillió versenyzőből. A triatlonistáknál a legújabb statisztikák szerint ez  a szám 15, s szinte minden haláleset az úszás során történik, mely az első állomása a versenynek.

    Veszélyes a hideg víz

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szinte mindenki hallott már a hideg vízbe való ugrás veszélyeiről, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról. A hideg víz összehúzza a vérereket, melynek hatására a szívnek többet kell dolgozni, mely súlyosbítja a már meglévő problémákat. Emellett a szívritmuszavart is tovább erősíti, amihez még hozzájárul a hideg víz által okozott sokk és a verseny miatti stressz.

    A vízben úszók nem igazán tudják jelezni, ha baj van, nem állhatnak meg pihenni, mint futás  vagy biciklizés közben. A mentőszemélyzet is csak nehezen veszi észre az úszók tömegében, ha valaki rosszul van. 

    Ezért is fontos, hogy még mielőtt bárki nekikezd ennek a szervezetet ugyancsak igénybe vevő sportnak, vagy versenyen indulna, mindenképpen nézesse meg magát az orvossal, hogy még időben kiderüljön, ha rejtett szívproblémája van. Versenyen való részvétel előtt fontos a fokozatos edzés, mely magában foglalja a terepviszonyok közötti úszást és futást is. Emellett fontos, hogy vízbe ugrás előtt szokassa magát hozzá a vízhőmérséklethez!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Indystar)
    Módosítva: 2009.03.30 18:07, Megjelenés: 2009.03.30 18:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    A gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja?

    Előre jelezhetik a szívinfarktust

    Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus - általában valamelyik koszorúér elzáródása következtében létrejövő szívizomelhalás - bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.