• A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A szabadtéri sportok szerelmesei nem árt, ha tudják: a triatlonisták esélye hirtelen szívhalálra kétszer akkora, mint a marathon-futóké – hangzott el a hétvégén az Amerikai Kardiológusok Konferenciáján, Floridában.

    A legkockázatosabb az úszás során fellépő szívproblémák jelentkezése. Habár a rizikófaktor alacsony, körülbelül 15 minden egymillió triatlonista esetén, mégsem elhanyagolható. A triatlon egyre népszerűbb, ám a sportolók gyakran orvosi vizsgálat nélkül kezdenek bele, anélkül, hogy tudnának esetleges szívproblémáikról. Ráadásul a legtöbben medencében történő úszóedzésekkel készülnek fel a versenyekre, ami pedig nagyban különbözik a tóban való úszástól.

    Hirdetés

    A marathont futók esetében a hirtelen szívhalál előfordulási aránya 4-8 minden egymillió versenyzőből. A triatlonistáknál a legújabb statisztikák szerint ez  a szám 15, s szinte minden haláleset az úszás során történik, mely az első állomása a versenynek.

    Veszélyes a hideg víz

    Szinte mindenki hallott már a hideg vízbe való ugrás veszélyeiről, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról. A hideg víz összehúzza a vérereket, melynek hatására a szívnek többet kell dolgozni, mely súlyosbítja a már meglévő problémákat. Emellett a szívritmuszavart is tovább erősíti, amihez még hozzájárul a hideg víz által okozott sokk és a verseny miatti stressz.

    A vízben úszók nem igazán tudják jelezni, ha baj van, nem állhatnak meg pihenni, mint futás  vagy biciklizés közben. A mentőszemélyzet is csak nehezen veszi észre az úszók tömegében, ha valaki rosszul van. 

    Ezért is fontos, hogy még mielőtt bárki nekikezd ennek a szervezetet ugyancsak igénybe vevő sportnak, vagy versenyen indulna, mindenképpen nézesse meg magát az orvossal, hogy még időben kiderüljön, ha rejtett szívproblémája van. Versenyen való részvétel előtt fontos a fokozatos edzés, mely magában foglalja a terepviszonyok közötti úszást és futást is. Emellett fontos, hogy vízbe ugrás előtt szokassa magát hozzá a vízhőmérséklethez!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Indystar)
    Módosítva: 2009.03.30 18:07, Megjelenés: 2009.03.30 18:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

    A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

    Előre jelezhetik a szívinfarktust

    Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások