Kimehetünk a szabad levegőre vagy sem a járvány idején?

WEBBeteg
megjelent:

A "Maradj otthon!" felhívás nem jelenti azt, hogy friss levegőre és mozgásra ne lenne szükségünk, azonban be kell tartani néhány alapvető szabályt, amennyiben kimozdulunk a falak közül.

A rövid válasz a címben feltett kérdésre az, hogy testmozgásra és főleg: szabad levegőn történő mozgásra a koronavírus járvány idején is szükség van. A jelen helyzetben megfogalmazott ajánlások is kiemelik, hogy a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a szövetek megfelelő vérellátásához, végeredményben növelve a szervezet ellenállóképességét, amire különösképp szükségünk van fertőzés esetén.

Az emberi szervezet működését emellett segíti a szabad levegőn való tartózkodás, amely lehetőleg a zöldben, parkokban, erdőben történjen. Aki teheti, az a lakóhelyén menjen ki rendszeresen a kertbe levegőzni, mozogni, és csak a legindokoltabb helyzetben hagyja el a saját telkét.

A WHO által javasolt fizikai aktivitás

Naponta 30 perc közepes intenzitású kardio mozgás (futás, kocogás, nordic walking, kerékpározás, úszás) és hetente kétszer fél óra izomerő-növelő mozgás. Emellett fontos, hogy óránként pár percet mozogjunk - sétáljunk - és naponta tízezer lépést tegyünk meg.

Önmagában tehát nemcsak nem tiltott, hanem kifejezetten ajánlott lehet a kocogás, kerékpározás, kertészkedés, és a megfelelő helyen végzett séta is. Járvány esetén azonban alkalmazkodni kell a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekhez, és érdemes az alábbi ajánlások alapján átalakítani szokásainkat szabadtári mozgás esetén is.

Amennyiben nincs lehetőség az óvintézkedések maradéktalan betartására (például belvárosi, lakótelepi lakás esetén), az otthonában keressen lehetőséget a testmozgásra, sportolásra, és szellőztessen rendszeresen.

Óvintézkedések és tanácsok szabadtéri tevékenységekhez

A legfontosabb szabály a javasolt 2 méteres biztonsági távolság betartása szabadtéri sport vagy más tevékenység esetén is.

  • Egyedül, vagy azon családtagjainkkal mozduljunk ki, akikkel amúgyis egy háztartásban élünk. Ezzel minimalizálható az érintkezések száma.
  • Olyan helyszínt válasszunk, ahol kevés ember van. Ha mégis csoportokba botlunk, kerüljük ki vagy forduljunk vissza.
  • A nagyvárosok központja vagy egy lakótelep ezért általában nem megfelelő helyszín. Ha nem tud a természetben mozogni, néptelenebb kertvárosi utcákat választani, akkor mindenképp otthon sportoljon. Amennyiben csak tömegközlegedéssel jutna el egy parkba, ne induljon el.
  • Készüljön fel előre (pl. megfelelő mennyiségű folyadékkal), hogy a sportálás közben ne legyen szükség arra, hogy betérjen egy boltba.
  • Ne felejtsen el kezet mosni, amikor hazaér.

Ha nincs lehetőség a fenti szabályok betartásával a friss levegőn történő mozgásra, akkor elengedhetetlen a szoba rendszeres, napjában többszöri átszellőztetése. Ez szervezetünket is felfrissíti, és a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók eltávolítását is elősegítjük vele.

Más a helyzet, ha betegek vagyunk

Amennyiben betegek vagyunk, vagy akár fennáll annak veszélye, hogy terjeszthetjük a vírust, ne menjünk ki. A karantén alatt természetesen hatóságilag tilos, sőt büntetendő a lakóhely elhagyása. „Ha influenzások vagyunk vagy koronavírus okozta megbetegedésünk van, tévesen azt gondolhatjuk, hogy 'kitornázhatjuk' a szervezetükből a vírust vagy, hogy 'kiizzadjuk' a betegséget. Ez azonban egy tévhit, valójában épp az ellenkezőjét tesszük, így fertőzés esetén ne végezzünk intenzív testmozgást, ne sportoljunk.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; runnersworld.com, nytimes.com
Az emberi szervezet védekezőképességének erősítése - EMMI ajánlás
Lektorálta: Dr. Szikriszt Péter

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.