• Reális célokat tűzzön ki a szabadtéri sportoláskor!

    Szerző: emineo.hu

    A tavasz beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén elnyújtózva. A mozgásszervi panaszokra szakosodott szakember azonban, mint mindenben, ebben is óvatosságra int, nehogy a lelkesedés bajjal párosuljon.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Itt a jó idő, a hétvégén már 20 fok körül lehet majd a hőmérséklet, érthető, hogy egyre többen merészkednek ki a természetbe. Télen gyakori, hogy felkúszik néhány kiló, a szabadban végzett testmozgások azonban sokkal élvezetesebbek azoknak is, akik egyébként nem szeretnek sportolni.

    A célok azonban mindig reálisak legyenek: ne akarjon azonnal egy 3000 méteres hegycsúcsot meghódítani, vagy 10 kilométert lefutni, esetleg körbetekerni a Balatont, hiszen megfeledkezve a fokozatosság elvéről könnyen sérüléssel végződhet az életmódváltás. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, lábsebésze a legnépszerűbb szabadtéri sportok kapcsán mondta el jó tanácsait.

    Hirdetés

    Használjon botot túrázáskor!

    „Majdnem minden sport esetén elmondható, hogy igyekezzünk megfelelő talajon, lehetőleg kerülve a betont, kiváló minőségű cipőben végezni a sportmozgást. A túrázást, illetve a nording walkingot minden korosztálynak jó szívvel ajánlom, de eleinte azt javaslom, hogy sík terepen, a gerincpanaszokkal küzdők, illetve az idősebbek pedig botok segítségével küzdjék le a távolságot.

    Ezek ugyanis – ha megfelelő magasságúak -, át tudják venni a terhelés egy részét, így harmonikusabbá, gördülékenyebbé tehetik a lépéseket. Az a legjobb, ha könyökeink, a botok használatával, 90 fokos szöget zárnak be. Azok, akik rendszeresen túráznak, nagyobb távokat tesznek meg, vegyenek egy számmal nagyobb cipőt, hiszen néhány kilométer megtétele után lábunk térfogata megnő, így idővel, egy nem megfelelő méretű lábbeliben körömproblémák, lábfájdalmak alakulhatnak ki.”

    Futócipőn ne spóroljon!

    „Ha már az alapkondíció adott, vállalkozhat a kocogásra is. Ez már egy összetettebb mozgásfolyamat, ezért ebben az esetben különösen fontos a megfelelő bemelegítés, illetve a futás után a nyújtás, hiszen az elhasználódott izmok csak így tartják meg eredeti rugalmasságukat. Kulcskérdés a megfelelő cipő is, ezen soha nem szabad sem időt, sem pénzt spórolni. Amennyiben a futó egészséges, nincsen súlyfeleslege, választhatja a flexibilis talpú futócipőket, amelyek ideálisak a talpi kisizmok mozgatásra, de ha lúdtalpa, bütyke, térd-, derék-, hátfájdalma, esetleg súlyfeleslege van, a hagyományos futócipőt vegye meg.”

    Figyelmesen görkorcsolyázzunk!

    „Az egyik legdivatosabb sport a görkorcsolya, hiszen a hölgyek jól tudják, formás feneket és combot alakít ki. Ráadásul városban ideális választás, mert betonon lehet vele mozogni. Mivel azonban instabillá tesznek a görgők, meg kell tanulni vele közlekedni, ez pedig eleinte esésekkel járhat, így nagyobb az esély a sérülésekre is. Éppen ezért ennél a sportnál a megfelelő védőfelszerelések a legfontosabbak: védjük ízületeinket, hiszen a betonon könnyen megsérül a térdkalács, a kézfej, a csukló és a könyök. Mivel pillanatok alatt felgyorsulhatunk, hirtelen veszíthetjük el a kontrollt, amelyre fel sem tudunk igazán készülni, a bukósisak a legrosszabb helyzetben is megóv minket a súlyosabb fejsérülésektől is.”

    Egyensúlyban tart a kerékpározás

    „Ha már a bukósisaknál tartottunk, ugyanúgy ajánlom kerékpározás közben is. Bármelyik kerékpártípust is választja, a törzs- és a hátizomzat egyensúlyban tartása elengedhetetlen, erre pedig fel kell készíteni a testet. Ahogy a futóknak, a kerékpárosoknak is tanácsolom az edzés előtti és utáni speciális nyújtógyakorlatokat. A hegyi kerékpárosoknak a bukósisak mellett javaslom az ízületek védelmét is.”

    Bemelegítés az önfeledt tollaslabda feltétele

    „Családok, baráti társaságok körében különösen közkedvelt tavasszal és nyáron a tenisz, illetve a tollaslabda. Míg a futás során egyirányú mozgást végzünk, ezek esetében hirtelen helyzetváltoztatásokra kényszerülünk, így még gyakoribbak lehetnek a komolyabb sérülések is. A legtipikusabb a bokaficam és az Achilles-ínszakadás. Talán unalomig ismételgetjük a bemelegítés jelentőségét, de ezeknél a sportoknál különösen fontos, hogy az izmokat felkészítsük a hirtelen mozdulatokra is.”

    (emineo.hu)

     
    Módosítva: 2015.04.13 09:41, Megjelenés: 2015.04.13 09:41
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    Tudatos mozgásformák: Nem mindennapi teljesítmények mindennapi emberektől

    Mi a kulcsa a tudatos, és ezáltal eredményes testmozgásnak? Az, hogy önmagában kevés csak a mozgás. Az étkezés, a folyadékbevitel, illetve a megfelelő pihenés is nagyon lényeges elem. Első ránézésre hihetetlen, de a mozgás csupán 30 százalékban járul hozzá az életmódváltás sikerességéhez. Három sors, három alapállapot és egy közös cél: életmódot váltani.

    Sportolás ötvenes éveinkben

    Ötvenes éveinkben az egészség megőrzését, a harmónia megteremtését jelenti a mozgás, a sportos életmód. Akár életünk része volt eddig a sport, akár nem, mindenképpen érdemes mindennapjaink részévé tenni.

    Sporttáplálkozási irányelvek: Az energiabevitel

    A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek számos kérdést érintenek, amelyek között az energia bevitel, a testtömeg és testösszetétel, a szénhidrát-, fehérje és zsírfogyasztás, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, a folyadékpótlás témák szerepelnek. Külön kitérnek az edzés előtti, alatti és edzést követő táplálkozásra is.

    A sporttáplálkozás irányelvei: Mi a sporttáplálkozás?

    A sporttáplálkozás nem más, mint az élsportolóknak, edzett szabadidő sportolóknak javasolt étkezésbeli és folyadékpótlásbeli ajánlások összessége, amely lényegét tekintve nem sok dologban tér el az egészséges táplálkozás irányelveitől. Lássuk, miről is van szó!

    Sporttáplálkozási irányelvek: Mit együnk edzés előtt, közben és után?

    A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek az allábiak szerint fogalmazzák meg az edzés előtt, közben és után javasolt étkezés legfontosabb szempontjait.

    A sport lassítja a sejtek öregedését

    A rendszeres testmozgás nem csak az egészséges életmódhoz járul hozzá jótékonyan, hanem általa a test sejtjeinek öregedését is lassíthatjuk - olvasható a "Bild der Wissenschaft" című német tudományos lap augusztusi számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA