Reális célokat tűzzön ki a szabadtéri sportoláskor!

Emineo Magánkórház
megjelent:

A tavasz beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén elnyújtózva. A mozgásszervi panaszokra szakosodott szakember azonban, mint mindenben, ebben is óvatosságra int, nehogy a lelkesedés bajjal párosuljon.

Itt a jó idő, a hétvégén már 20 fok körül lehet majd a hőmérséklet, érthető, hogy egyre többen merészkednek ki a természetbe. Télen gyakori, hogy felkúszik néhány kiló, a szabadban végzett testmozgások azonban sokkal élvezetesebbek azoknak is, akik egyébként nem szeretnek sportolni.

A célok azonban mindig reálisak legyenek: ne akarjon azonnal egy 3000 méteres hegycsúcsot meghódítani, vagy 10 kilométert lefutni, esetleg körbetekerni a Balatont, hiszen megfeledkezve a fokozatosság elvéről könnyen sérüléssel végződhet az életmódváltás. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, lábsebésze a legnépszerűbb szabadtéri sportok kapcsán mondta el jó tanácsait.

Használjon botot túrázáskor!

„Majdnem minden sport esetén elmondható, hogy igyekezzünk megfelelő talajon, lehetőleg kerülve a betont, kiváló minőségű cipőben végezni a sportmozgást. A túrázást, illetve a nording walkingot minden korosztálynak jó szívvel ajánlom, de eleinte azt javaslom, hogy sík terepen, a gerincpanaszokkal küzdők, illetve az idősebbek pedig botok segítségével küzdjék le a távolságot.

Ezek ugyanis – ha megfelelő magasságúak -, át tudják venni a terhelés egy részét, így harmonikusabbá, gördülékenyebbé tehetik a lépéseket. Az a legjobb, ha könyökeink, a botok használatával, 90 fokos szöget zárnak be. Azok, akik rendszeresen túráznak, nagyobb távokat tesznek meg, vegyenek egy számmal nagyobb cipőt, hiszen néhány kilométer megtétele után lábunk térfogata megnő, így idővel, egy nem megfelelő méretű lábbeliben körömproblémák, lábfájdalmak alakulhatnak ki.”

Futócipőn ne spóroljon!

„Ha már az alapkondíció adott, vállalkozhat a kocogásra is. Ez már egy összetettebb mozgásfolyamat, ezért ebben az esetben különösen fontos a megfelelő bemelegítés, illetve a futás után a nyújtás, hiszen az elhasználódott izmok csak így tartják meg eredeti rugalmasságukat. Kulcskérdés a megfelelő cipő is, ezen soha nem szabad sem időt, sem pénzt spórolni. Amennyiben a futó egészséges, nincsen súlyfeleslege, választhatja a flexibilis talpú futócipőket, amelyek ideálisak a talpi kisizmok mozgatásra, de ha lúdtalpa, bütyke, térd-, derék-, hátfájdalma, esetleg súlyfeleslege van, a hagyományos futócipőt vegye meg.”

Figyelmesen görkorcsolyázzunk!

„Az egyik legdivatosabb sport a görkorcsolya, hiszen a hölgyek jól tudják, formás feneket és combot alakít ki. Ráadásul városban ideális választás, mert betonon lehet vele mozogni. Mivel azonban instabillá tesznek a görgők, meg kell tanulni vele közlekedni, ez pedig eleinte esésekkel járhat, így nagyobb az esély a sérülésekre is. Éppen ezért ennél a sportnál a megfelelő védőfelszerelések a legfontosabbak: védjük ízületeinket, hiszen a betonon könnyen megsérül a térdkalács, a kézfej, a csukló és a könyök. Mivel pillanatok alatt felgyorsulhatunk, hirtelen veszíthetjük el a kontrollt, amelyre fel sem tudunk igazán készülni, a bukósisak a legrosszabb helyzetben is megóv minket a súlyosabb fejsérülésektől is.”

görkorcsolyaEgyensúlyban tart a kerékpározás

„Ha már a bukósisaknál tartottunk, ugyanúgy ajánlom kerékpározás közben is. Bármelyik kerékpártípust is választja, a törzs- és a hátizomzat egyensúlyban tartása elengedhetetlen, erre pedig fel kell készíteni a testet. Ahogy a futóknak, a kerékpárosoknak is tanácsolom az edzés előtti és utáni speciális nyújtógyakorlatokat. A hegyi kerékpárosoknak a bukósisak mellett javaslom az ízületek védelmét is.”

Bemelegítés az önfeledt tollaslabda feltétele

„Családok, baráti társaságok körében különösen közkedvelt tavasszal és nyáron a tenisz, illetve a tollaslabda. Míg a futás során egyirányú mozgást végzünk, ezek esetében hirtelen helyzetváltoztatásokra kényszerülünk, így még gyakoribbak lehetnek a komolyabb sérülések is. A legtipikusabb a bokaficam és az Achilles-ínszakadás. Talán unalomig ismételgetjük a bemelegítés jelentőségét, de ezeknél a sportoknál különösen fontos, hogy az izmokat felkészítsük a hirtelen mozdulatokra is.”

(Emineo Magánkórház (emineo.hu))

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.