Így sportoljon fájdalom nélkül!

Ketodex
megjelent:

A rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben: amellett, hogy segít a betegségek megelőzésében, egyes kórképek kezelésére is alkalmas. A sport jótékony hatással van a szervezetünkre, azonban a helytelenül végzett mozgás káros is lehet. Mit tehet azért, hogy fájdalommentesen sportolhasson? (x)

Futó térdfájásA rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása van, de a hirtelen kezdett testedzés hatalmas terhet ró az ízületekre és az izmokra, amelynek eredménye sportsérülés lehet.

Hogyan előzze meg a sportsérüléseket?

Olykor a rendszeresen sportoló embereknél is előfordul, hogy egy rossz mozdulat hatására fájdalom alakul ki. Ezt leggyakrabban a bemelegítés elhagyása vagy helytelenül végzett gyakorlat okozza, ami húzódáshoz, ránduláshoz, ficamhoz vezethet. Az alábbi tanácsok betartásával megelőzheti a sportsérülések kialakulását:

Ne hagyja ki a bemelegítést! - Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a bemelegítésnek, ezért a legtöbbször kihagyják azt, helytelenül. A bemelegítés célja, hogy felkészítse a szervezetet a testmozgásra, ilyenkor felgyorsul az anyagcsere, megemelkedik a pulzusszám és az izmok vérellátása is megnő.

Fontos a fokozatosság! – Figyeljen arra, hogy fokozatosan szoktassa hozzá szervezetét a sportoláshoz. Ha nemrég kezdett el sportolni, kezdje kevésbé megerőltető mozgásformákkal, ne akarjon egyből maratont futni. A fokozatosság elve azonban a haladó sportolókra is érvényes: építse fel úgy az edzéstervét, hogy fokozatosan növekedjen az intenzitás/súlyok mértéke. Minden sportoló számára fontos, hogy ne terhelje túl a szervezetét, ízületeit.

Nyújtson! – A testmozgást minden esetben levezetéssel zárja. Figyeljen arra, hogy a pulzusa fokozatosan csökkenjen ebben a szakaszban, ha ez megtörtént az edzést nyújtással fejezze be. Ez nemcsak az izmok mozgását, hanem az ízületek lazaságát is befolyásolja, továbbá javítja a mozgáskoordinációt is.

Ha mégis fáj…

fájdalomA gondos bemelegítés és nyújtás ellenére is előfordulhatnak olyan balesetek (pl. bokaficam, húzódás), amitől fájdalmat érezhetünk, ilyenkor jó, ha kéznél van egy fájdalomcsillapító készítmény.

Fájdalom, melegség, bőrpír és duzzanat tünetegyüttes akut gyulladásra utalhat, ami mozgáskorlátozottságot okozhat, megnehezítve ezzel a gyulladt testrész mozgatását.

Fontos, hogy a fájdalmat, gyulladást minden esetben kezelni kell, ugyanis kezeletlenül hagyva akár krónikus fájdalom is kialakulhat!

Hogyan kezelje sportsérüléseit?

ketodex termékfotóHogyan kezelje sportsérüléseit? A Ketodex hatékony és gyors fájdalomcsillapító, mely enyhe vagy középsúlyos fájdalmak, így például akut mozgásszervi panaszok tüneti kezelésére használható. A vény nélkül is kapható egyedülálló fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő gyógyszer dexketoprofen hatóanyagot tartalmaz, ennek köszönhetően hatékony, gyors és jól tolerálható készítmény. Gyors felszívódásának köszönhetően hatékonyan enyhíti az akut mozgásszervi fájdalmakat (pl.: hátfájás, lumbágó, bokasérülés). A Ketodex filmtablettát és granulátumot (vízben gyorsan oldódó por) laktózérzékeny betegek is alkalmazhatják.

További információ: www.ketodex.hu

KTHR140825

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.