• Már három perc mozgás elég a jó közérzethez

    Szerző: mozgasgyogyszer.hu

    Magyar szakemberek által végzett felmérés mutatta be a szakirodalomban először, hogy már a 3 percig tartó könnyed testmozgás is mérhető változást idézhet elő az ember közérzetében.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A testmozgás pozitív pszichológiai hatásáról nagyon sok tudományos, mélyreható kutatásokon alapuló anyag jelent meg. Abban minden szakember egyetért, hogy az időtartamban és intenzitásban eltérő mozgásfajták egyaránt pozitív hatással vannak a közérzetre és az érzelmi állapotra.

    Hirdetés

    Megkérdőjelezhetőek ugyanakkor azok a fiziológiai elméletek, amelyek kizárólag az edzés intenzitását vélik mérvadónak a pszichés állapot javulásában. Az alábbiakban bemutatott felmérés arra kereste a válasz, hogy okozhat-e, és ha igen, mi okozza a rövid ideig - akár 3 percig - tartó mozgás hangulatjavító hatását.

    A vizsgálatban 155 rekreáció- és sportszervező képzést kapó magyar egyetemista (53 férfi és 102 nő) vett részt, akik hasonló szociokulturális háttérrel és etnikai hovatartozással rendelkeztek. A vizsgálat során az egyetemistákat két csoportra osztották, az egyik csoport 3 perces gyakorlatsort végzett, míg a másik csoport 3 percig nyugodtan ült.

    A résztvevők közérzetüket egy tételes (10 pontos) úgynevezett Likert-skálán értékelték a testmozgás (illetve a pihenés) előtt és után. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a testgyakorlást végzők jobban érezték magukat 3 perc után, míg a kontrollcsoport tagjainak a közérzete nem változott.

    Ezek az eredmények az elsők a szakirodalomban, amelyek azt mutatják, hogy már 3 perc mozgás is közérzetjavulást okoz. A szakemberek kétféle módon magyarázták a vizsgálat eredményét, amelyek együttesen vagy külön-külön is érvényesek lehetnek:

    1. A mozgás okozta magasabb arousal (a szervezet általános izgalmi és éberségi állapota) jobb közérzetet váltott ki, és
    2. a mozgás jótékony hatásának ismeretében a résztvevők elvárták a közérzetjavulást. Ez egyfajta placebo hatásként is tükröződött a válaszukban, hiszen mint rekreáció és sportszervező hallgatók nagyon sok információval rendelkeznek a sport és a testedzés pozitív hatásairól.

    A kutatás a tervek szerint folytatódik más populációkban és a két tényező részletesebb vizsgálatával kibővítve. Addig is az itt ismertetett kutatás eredményei jó alapot adnak arra, hogy a rövid idejű mozgás pozitív pszichológiai hatása beépüljön a mindennapok gyakorlatába, és tudatosan alkalmazzuk a tanulás, munka, vagy más tevékenység során.

    (A mozgasgyogyszer.hu cikke, a kutatás eredményéről részletesebben itt olvashat.)

     
    Legutóbb frissült: 2013.08.12 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.