A legújabb fitnesztrendek II. rész

Szerző: WEBBeteg

Szeretne többet megtudni az aktuális fitnesz trendekről? Cikkünkben olvashat a legújabb mozgásfajtákról és megtudhatja azt is, hogy mi a szakértők véleménye.

Minimalista futócipők

Egyes futórajongók szerint jobb és hatásosabb a mezítláb futni, a cégek ezért kifejlesztették a mezítláb történő futást imitáló cipőket. Az első modellekben mindegyik lábujjnak saját, elkülönített helye van, hasonlóan az ötujjas kesztyűhöz. Azóta a “mezítlábas” cipőket is továbbfejlesztették. Az újabb típusok már jobban hasonlítanak a normál futócipőkhöz. Több nagy márka, a New Balance és a Saucony is forgalmaz minimalista edzőcipőket. A viselői kedvelik, mert könnyű, és jobban érezhető a felülettel való érintkezés, mint a hagyományos futócipők esetében. Egyesek arról is meg vannak győződve, hogy a minimalista cipők viselése erősíti a lábfej és a boka izmait.

A szakértő véleménye: “Nagyon kevés embernek van tökéletes futólépése. Sokak lábfeje kifelé vagy befelé dől vagy bokasüllyedésük van. A minimalista cipők nem nyújtanak elég alátámasztást, hogy kompenzálják ezeket a problémákat, így ezek használata sérüléshez vezethet, mint pl. plantaris fasciitis (a talpon végighúzódó izomköteg húzódása, túlnyúlása) vagy Achilles tendonitis (az Achilles-ín sérülése) kialakulásához.”

Milyen láb milyen cipőt igényel?

lábfej: egyenes, alacsony boltozatú futási stílus: valószínűleg túlzottan pronáló igény: stabilitás kaptafaforma: egyenes, stabilizáló

lábfej: félig görbe, közepes magasságú futási stílus: normálisan pronáló (semleges) igény: stabilitás és flexibilitás kaptafaforma: standard

lábfej: görbe, magas boltozatú futási stílus: valószínűleg szupináló igény: kipárnázottság és flexibilitás kaptafaforma: görbített, "nagyteljesítményű"

Vásároljon okosan. Ha biztos abban, hogy semleges lábállással rendelkezik (nem túlpronáló és nem szupináló, vagyis a lábfeje nem dől befelé vagy kifelé a lépés közben), próbálja ki. (Ha nem biztos abban, hogy semleges lábállása van, a következő módszerrel megtudhatja: álljon egy lábra. Ha egy percen keresztül így tud maradni anélkül, hogy elmozdulna ebből a pozícióból, valószínűleg nincs ilyen jellegű problémája). Ha Ön túlpronáló vagy szupináló lábállással rendelkezik, és ki szeretné próbálni a minimalista futócipőt, válasszon egyet a hibrid modellek közül (Brooks vagy Asics). Ezek talpa vékonyabb és könnyebbek is, mint a hagyományos futócipőké, ugyanakkor nagyobb alátámasztást nyújtanak, mint a tipikus minimalista lábbelik. A legjobb, amit tehet: keressen egy olyan sportboltot, ahol fel tudják mérni a lábállását és annak megfelelő cipőt tudnak ajánlani - legyen az minimalista vagy hagyományos.

Digitális testmonitorok

A trend szerint: A digitális testmonitorok karon hordható vagy övre csatolható készülékek (Fitbit (fitbit.com), a BodyMedia FIT (bodymedia.com) és a Bodybugg (bodybugg.com)). Egészen érzékeny mozgásérzékelőket használnak, hogy követni tudják a lépések számát, a távolságot, az elégetett kalóriát, az edzés időtartamát, illetve az éjszakai hánykolódást és forgolódást is (24 órán keresztül viselhetők). Összehangolhatjuk őket egy számítógéppel vagy okostelefonnal, így nyomon követhetjük pl. azt, hogy az étkezések során bevitt kalóriák mennyiségéből mennyit égettünk el az edzés során.

A téma cikkei

2/1 A legújabb fitnesztrendek I. rész

2/2 A legújabb fitnesztrendek II. rész

A szakértő véleménye: “Ezeknek a készülékeknek a segítségével pontosan követhető, hogy a kitűzött célhoz képest hol tartunk.”, mondja Anderson, sőt egy 2011-ben publikált kutatás szerint azok az elhízott személyek, akik használták a test monitorozására alkalmas készülékek egyikét, több súlyt vesztettek, mint akik nem használtak ilyet.

Megjegyzés: nem feltétlenül szükségesek, de ha valaki célorientált, vagy igényli az állandó visszajelzést, hasznát veheti.

Crossfit edzések

A trend szerint: a cross-fit edzést úgy kell elképzelni, mint egy kiképzőtábort, ami a magas intenzitású kardióedzést és az erősítőedzést kombinálja. A CrossFit óra általában magában foglalja a kettle-bell emelgetést, a traktor-gumi dobálást (valódi traktorgumikat), medicinlabda falhoz dobálását, valamit saját testsúllyal történő erősítőgyakorlatokat is, mint pl. guggolások (súlyzóval vagy anélkül) és a fekvőtámaszokat. Az ilyen órákon általában 5-20 ember edz együtt, 20-60 perces egy alkalom. A gyakorlatok sora minden alkalommal különböző, unatkozásra nincs idő, a követői pedig gyors súlyvesztésről és az izomzat tónusának fejlődéséről számolnak be.

A szakértő szerint: “a cross-fit intenzív edzés lehet, egyszerre veszi igénybe a kitartást, gyorsaságot, a teljesítményt és az erőt és minden gyakorlat más izomcsoport igénybevételét követeli meg”. Mialatt saját tempójában edz, a csoport versenyhatása érvényesülhet. Ugyanakkor néhány szakértő szerint a CrossFit sérülésekhez vezethet, különösen akkor, ha valaki túlerőlteti magát annak érdekében, hogy a csoport színvonalához alkalmazkodjon.

Megjegyzés: ha már jó formában van, a CrossFit remek módszer arra, hogy még jobb formába kerüljön. A kezdők lassan indítsanak - egyes edzőtermekben van lehetőség arra, hogy elsajátítsák az edzés alapjait, hogy aztán egy haladó csoporthoz csatlakozhassanak.

Izomköteg-oldás

A trend szerint: ez a nagyon technikainak ható módszer tulajdonképpen nagyon egyszerű. Egy olcsó gömb alakú tárgy szükséges hozzá, ami hasonló a habszivacsból készült görgethető hengehez vagy a Myo-terápiás labdához. Célja, hogy kimozgassa a görcsöket a fájó izomzatból (teniszlabda is alkalmas lehet).

Az izomköteg-oldás stimulálja az izmokat burkoló vékony hártyát. Vélhetően hatásosabb a görcsök csillapításában és a fájdalom csökkentésében, mint az egyszerű izommasszázs. Hogyan próbáljuk ki? Helyezze a választott gömb alakú tárgyat a földre vagy a falhoz, majd dőljön rá úgy, hogy az érzékeny területtel érintkezzen. Ez kissé kellemetlen érzés lehet. Tartsa ki a pozíciót 30-45 mp-ig. A hatás fokozása érdekében finoman mozgassa az érintett területen a gömböt.

A szakértő véleménye: “egészséges állapotában az izompólya (izombőnye) olyan, mint egy párnahuzat, ami könnyen mozog a párnán. Azonban amikor gyulladt vagy sérült a terület, akkor a bőnye hozzátapadhat az izomhoz, akadályozva ezzel annak mozgását, ami kellemetlen érzést kelthet. Ez a módszer elősegítheti az izombőnye tapadásának feloldását.

Megjegyzés: ez a módszer többféle izomfájdalom esetében is hatásos lehet. Alkalmazása különösen ajánlott a nehezen masszírozható területeken, mint a négyfejű combizom vagy a combhajlító izmok, emellett az edzők ajánlása szerint az edzéseket követően alkalmazott kezelés elősegítheti az izmok eredeti állapotának minél előbbi visszaállítását.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Sportolás ötvenes éveinkben

Ötvenes éveinkben az egészség megőrzését, a harmónia megteremtését jelenti a mozgás, a sportos életmód. Akár életünk része volt eddig a sport...

Tudatos mozgásformák: Nem mindennapi...

Mi a kulcsa a tudatos, és ezáltal eredményes testmozgásnak? Az, hogy önmagában kevés csak a mozgás. Az étkezés, a folyadékbevitel, illetve a...

Így hozza magát formába!

A WEBBeteg segítségével mindenki megtalálja a céljaihoz tökéletes mozgásformát, mely passzol az időbeosztásához.

Sporttáplálkozási irányelvek: Az...

A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek számos kérdést érintenek, amelyek között az energia bevitel, a testtömeg és...

Reális célokat tűzzön ki a...

A tavasz beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén...

Sportmítoszok - II. rész

Akad néhány mítosz, amivel minden hobbi-, de még az élsportolók is találkoztak, s mint olyan, száműzhetetlenül él a fejekben. Ez azonban távolról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.