A 9 leggyakoribb fitness mítosz

Szerző: KamaszPanasz

Úgy gondolja, már mindent tud a megfelelő edzésről? Meglepően sok a tévhit a fitness körül!

1. Kevésbé megterhelő futópadon futni

A futás egy nagyszerű edzésforma, viszont terheli a térdet. És miután a térdízületekre ránehezedik szinte az egész testsúlyunk, így a futópadon való futás ugyanolyan terheléssel jár a térdízületek számára, mint a bárhol másutt (salak, aszfalt, stb.) való futás - nyilatkozta Todd Schlifstein a new yorki egyetem professzora.

A legjobb módszer arra, hogy csökkentsük a térd terhelését az, hogy kevesebbet edzünk.Viszont hogyha a futást más kardio-gyakorlatokkal egészítjük ki, például szobabiciklizéssel, akkor jelentősen csökkenthetjük a térdízületek terhelését.

2. A hasizom erősítő gépeken végzett gyakorlatok megelőzik a zsír lerakódását a hason

Ne higgyen el mindent, amit a tv-shopban hall! A hasizom gyakorlatok arra valók, hogy erősítsék a hasfalat, a hasizmokat; ez nem jelenti azt, hogy ettől kevesebb zsír fog ott lerakódni.

Persze hogyha nagyon sok hasizom gyakorlatot végzünk, a has izmai dominálnak a zsír helyett, és ez ekkor eredményezhet látványos fogyást.

Mindezek mellett a sokat reklámozott hasizom erősítő gépek, önmagukban nem jelentenek fogyást, használatuk csak az izmokat erősíti, fogyni nem fogunk tőle.

A fogyáshoz szükségesek a kardio és az erőnléti edzések, melyektől ténylegesen csökken a tested zsírtartalma.

Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?

3. Az aerobic anyagcsere gyorsító hatása több órával az edzés után is érezhető

Ez az állitás részben igaz. Viszont a kalória égetés edzés után nem olyan nagy mennyiségű, mint gondolná.

Az anyagcsere felgyorsul egy aerobic edzés után, viszont ilyenkor már a kalória égetés nagyon csekély mennyiségű, maximum 20 extra kalóriát égetünk el.

Legjobb módszer a kalóriák elégetésére a sok kardio és erőnléti edzés.

4. Az úszás jó módszer a súlyvesztésre

Az úszás talán az egyik legjobb edzésforma: növeli a tüdőkapacitásunkat, szálkásítja az izmokat, javítja az erőnlétünket, és még az ízületeinket sem terheli meg annyira. Bármilyen meglepő, a tudósok azt állítják, hogy az úszás nem alkalmas a fogyásra. Ez azért van, mert a vízben a test dehidratálódik, és ilyenkor nem veszít súlyt.

5. A jóga jó hatással van mindenféle hátfájdalomra

Tény, hogy a jóga nagyon jó gyógyír sokfajta hátfájdalomra, bár korántsem hatásos annak mindegyik fajtája ellen.

Hogyha a hátfájás izom jellegű, akkor igen: a jóga, a nyújtások, és különböző pozíciók segítenek elűzni a fájdalmat.

Ha a fájdalma nem izomhoz köthető, hanem inkább a gerinchez - például gerincsérv -, akkor a jóga kifejezetten rossz döntés ilyenkor, hiszen ahelyett hogy megszüntetné, előidézi a fájdalmat. Mielőtt bármilyen gyakorlatot is végezne hátfájásra, kérje ki az orvosa véleményét.

Az izomláz
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

6. Aki nem izzad, nem edz elég keményen

Az izzadás nem feltétlenül annak a mérője, hogy milyen keményen edz, hiszen az izzadtság csak arra szolgál, hogy hűtse a testet, ha nagyon felhevült.

Az izzadásnak nincs köze ahhoz, hogy hány kalóriát éget, ezért a sétálás, és más olyan gyakorlatok, amelyektől nem izzad le, szintén hatásosak.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor
Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa.
Tesztelje magát!

7. Ha edzés közben jó a közérzet, akkor biztosan nem hajszolja túl magát

A legnagyobb hiba, amikor az emberek úgy kezdenek bele, vagy térnek vissza egy edzésprogramhoz, hogy kezdetben sokkal többet edzenek, mint amennyit kellene.

Ez általában azért van, mert ilyenkor ’jól’ érezzük magunkat edzés közben.

Bármilyen jó is közérzetünk az első edzésen, semmi estre sem szabad ilyenkor túlhajszolni magunkat. Ilyenkor a szervezet még nincs hozzászokva ekkora megterheléshez, és nem is fejlődik még, ráadásul az eredmény csak egy kiadós izomláz lesz később.

8. A kondigépek hatásosabb módjai az edzésnek, hiszen rajtuk csak szabályosan lehet edzeni

Talán úgy látszik, hogy egy kondigép automatikusan a megfelelő pozícióba rakja a testet, hogy szabályosan végre tudja hajtani a gyakorlatokat.

Ez így nem teljesen igaz, mert a kondigépek testsúlyra, vagy testmagasságra vannak tervezve, igy a korrekt beállítások nagyon fontosak.

Ezek mellett a kondigépeknek is vannak különféle ’szabályai’, ezért rengeteg fajta módon el lehet rontani egy gyakorlatot. A helyes használatukról kérdezze meg egy edző, vagy hozzáértő személy tanácsát, és tartsa is be azt.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni?

9. Fájdalom nélkül nincs eredménye az edzésnek?

A szakértők szerint az az állítás, hogy fájdalom nélkül nincs eredmény, a legveszélyesebb hibát takarja, amit az emberek edzés közben elkövethetnek.

A fitnesz gyakorlatoknak nem szabad fájniuk, mialatt végrehajtjuk azokat, mert különben valamit rosszul csinálunk.

Hogyha a gyakorlatok fájdalmat okoznak, hagyja abba az edzést, mert ilyenkor komoly sérüléseket is összeszedhet.

(Kamaszpanasz.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fültisztítás Fültisztítás

10 hasznos tanács, melyeket nem nehéz betartani.

Cukorbetegség Cukorbetegség

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik.

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Kiknek ajánlott a cross training?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cross training edzés változatossága, hatékonysága és variálhatósága miatt, de vajon valóban ajánlható-e...

Edzéstervek - Néhány tanács...

Edzéstervet összeállítani és az edzést elkezdeni nem egyszerű feladat. Következetesen, kornak és állóképességnek megfelelően kell végezni...

Pályázz az aranyra! - 10 fitnesz...

Nem kell profi sportolónak lenned ahhoz, hogy a mindennapok hőse legyél! Kerülj csúcsformába, akár csak egy olimpikon! Ha nem tudod hogyan láss neki...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.