Aranyérmek és „zölden” csillogó műemlékek

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A 2012-es londoni olimpiai játékok idején a magyar sportolók teljesítménye mellett magyarországi vállalkozások szellemi, technikai eredményei is megmutatkoznak, akár az aranyéremhez fogható módon csillogva a nemzetközi nyilvánosság előtt - erre utalnak egy budapesti sajtótájékoztató adatai.

Az olimpiai falu területére tervezett poliklinika a lehető legjobb egészségügyi ellátással kívánja szolgálni a versenyzőket. A felszerelés telepítésében hazánkat közelebbről érintő vonatkozás, hogy „az olimpián használt digitális képalkotó diagnosztikai eszközök közül többet magyarországi K+F központunkban a világ élvonalába tartozó GE mérnökök fejlesztettek csúcstechnológiává”, mondta dr. Ascsillán Endre (GE Healthcare Kelet-Közép-Európáért felelős kormányzati kapcsolatok igazgatója).

A cég (a NOB partnere, az olimpia 11 kiemelt globális szponzorának egyike) a legkisebb rándulás, húzódás diagnosztizálására képes digitális eszközök széles skáláját szállítja a poliklinikának. Az MRI-, CT-, röntgen-, ultrahang-készülékek segítségével a versenyzéshez alapvetően fontos információkat nyújtják a sportolóknak, edzőinek. A poliklinika a sportesemények zárultával a helyi lakosok egészségügyi szolgálatába áll.

Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok

Úgynevezett VIP-szolgáltatásokat vehetnek igénybe az olimpiára készülő sportolók, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük. Az olimpiai és paralimpiai sportolók a 2012. évi Londoni Olimpiára való sikeres felkészüléséhez korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli kiemelt egészségügyi ellátás biztosítanak – közölte az OEP a WEBBeteg kérdésére. Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok

Mivel járulnak hozzá a magyarok az olimpia sikeréhez?

Az olimpia infrastruktúrális beruházásaihoz kapcsolódó technológiák fejlesztésében és gyártásában másutt is nyomon követhető a magyar szakemberek munkája.

A 80 ezres stadion kiszolgáló helyiségeihez 14 ezer lámpát szállított a GE Lighting. Ez a cég tervezi a bemelegítő pálya világítását is. A kerékpárversenyek helyszínén, a 6 ezer férőhelyes velodrómhoz a GE Power Controls szállította és helyezte üzembe azon korszerű technológiákat (megszakító-automata, kapcsolószekrények, elosztótáblák), amelyeket a versenyek alatt, majd az olimpiai játékok befejezése után is használni fognak. Ugyancsak tőlük származnak a játékok alatt a faluban lakó 23 ezer sportoló és kísérője apartmanjait kiszolgáló áramelosztó berendezések, a Water & Process Technologies üzletág pedig a vízelvezetéshez szállította a megfigyelő rendszereket.

A Tower Bridge „zöld” környezetbarát kivilágításához felhasznált termékekkel 40%-os energia megtakarítást sikerült elérni. „A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a 6,2 km-nyi kábelt úgy kellett rögzíteni, hogy a lehető legkevesebb ponton fúrjuk meg a hidat”, mondta Sikuta Gergely igazgató (GE Lighting, EMEA, LED lámpa üzletág). A korábbi rendszert felváltó korszerű világítás 2012. május 30-tól, az ünnepélyes üzembe helyezéstől, 50 évig járul majd hozzá London fenntarthatósági céljainak megvalósításához. A híres műemlék megvilágítási projektjét – megtervezéstől a kivitelezésig – a magyar munkatársak Budapestről irányították, egyes alkatrészek legyártása Magyarországon folyt, hangzott el a tájékoztatón.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.