Futás télen - Hasznos tippek, amiket érdemes megfogadni

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres mozgás, a sport egészséges. A futás és kocogás különösen jótékony hatású. Ennek ellenére télen sokan lemondanak a rendszeres edzésről, pedig nem kellene, csupán néhány szabályt kell betartani, és a hideg évszakban is megmaradhat a mozgás öröme.

Ilyenkor könnyen hajlunk rá, hogy a meleg lakásban maradjunk, az eső, a hó és a hideg szél eltántoríthat. Pedig a rendszeres mozgás a friss levegőn erősíti az immunrendszert. Ha hideg van, fusson inkább rövidebb távot a szokottnál, de gyakrabban. Egyetlen dolog van, ami valóban gátat szab télen a futásnak, mégpedig a jég. Jeges felületen soha ne fusson! Az asztmás betegeknek nem szabad nagyon száraz, hideg levegőn megerőltetőbb sportokat űzni, így a futás és kocogás is kerülendő.

Bemelegítés

Futás előtt mindig melegítsen be, hogy elkerülje a sportsérüléseket!

Megfelelő ruházat, kesztyű, cipő, sapka

Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?
"Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak" - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember.
Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?

Mielőtt futni indul, öltözzön fel melegen, de ne túl melegen! Azzal számoljon, hogy futás közben melege lesz, ezért ennek megfelelően válasszon ruhát! Öltözködjön rétegesen! Nem baj, ha kicsit fázik, amikor elkezd futni. Az a jó, ha a bemelegítést követően komfortosan érzi magát. Ne viseljen olyan alsóneműt, ami magában tartja a nedvességet, mert ha megáll futás közben, a nedves és hideg ruházatban könnyen megfázhat. Lehetőleg légáteresztő anyagból készült, vízhatlan kabátot válasszon!

Vegyen fel sapkát és kesztyűt, mivel a fej és a kezek adják le a hő 40 százalékát. A hideg izzadság a homlokon növeli a meghűlés kockázatát.

A nagyon kemény, fagyott talajon való futáshoz olyan futócipőt válasszon, aminek jó a tapadása, erősebben bordázott a talpa, hogy a havon, a latyakban ne csúszhasson meg, a cipő legyen vízhatlan!

Helyes légzés

A helyes légzési technikának télen különösen nagy a jelentősége. A levegőt az orrán át lélegezze be, és a száján fújja ki! Így a levegő jobban felmelegszik és nem áll fenn a veszélye annak, hogy túl sok hideg levegő áramlik a hörgőkbe. Egy könnyű sál vagy garbó viselésével megelőzhető a torokfájás és a rekedtség.

Jól látni és jól látszani

Ha havas terepen fut, vagy erős szél fúj, viseljen olyan napszemüveget, ami stabilan a helyén marad, nem csúszkál. Ha sötétben fut, vigyen magával zseblámpát vagy homloklámpát. Viseljen láthatóságot biztosító fényvisszaverő ruházatot! A legbiztonságosabb jól kivilágított területen futni.

Gondoskodjon innivalóról is!

Ne felejtkezzen meg a folyadékpótlásról sem! Télen a szomjúságérzet nem olyan erős, és az izzadás is kisebb mértékű, de a szervezetnek ilyenkor is szüksége van a folyadékra, ezért ha futni indul, vigyen magával vizet vagy teát!

Jó befejezés

Ne fusson túl gyorsan, ha pihennie kell, lassítson vagy sétáljon, de ne álljon meg hosszabb időre, mert könnyen kihűlhet! Ha befejezte a futást, otthon azonnal öltözzön át, zuhanyozzon vagy fürödjön meg, a vízhez adhat rozmaring, eukaliptusz vagy törpefenyő illóolajat, ezek izomlazító hatásúak. Fürdés után öltözzön fel száraz, meleg ruhába!

Minden óvintézkedés ellenére is előfordulhat izomsérülés, esetleg rándulás vagy ficam. Ha a probléma nem súlyos, és orvosi kezelést nem igényel, akkor segít a pihentetés, a hűtés (pl. borogatással), a kompressziós harisnya viselése, és a láb magasra helyezése lefekvéskor. Alkalmazhat helyileg ható jégzselét vagy különböző fájdalomcsillapító géleket.

(WEBBeteg – B. M., Forrás: gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.