Az első edzés - Hogyan kell elkezdeni a mozgást?

Kálmánczhey Emőke
szerző: Kálmánczhey Emőke, fitness edző - WEBBeteg
megjelent:

Mindenkinek van az életében olyan időszak, amikor hosszú kihagyás után érzi úgy, hogy ideje elkezdenie újra mozogni. Ilyenkor leülünk és azon gondolkozunk, mi hozza a leggyorsabb eredményt.

Ennek következményeként elmegyünk egy nagyon dinamikus aerobik órára vagy nekiállunk lefutni a maratont és két-három alkalom után rájövünk, ezt mi mégsem bírjuk és ismét abbahagyjuk a mozgást.

Egy jól megválasztott mozgásforma, sok türelem és némi átgondolás elég ahhoz, hogy ne csak fellángolás legyen a mozgás elkezdése, hanem végre egyszer végig tudjuk csinálni és büszkék lehessünk magunkra, hogy milyen sokra vagyunk képesek.

Pilates edzés

A pilates egy speciális mozgásforma, amely nem csak a testre, hanem az elmére is jótékony hatásokat fejt ki. Nem terheli meg az ízületeket, mégis szerepet játszik a gerincbántalmak megelőzsében.
Fogyókúra kiegészítője is lehet

Az első edzés - Fizikailag és lelkileg rá kell hangolódni a mozgásra

Legelőszöris fizikailag és lelkileg is fokozatosan kell ráhangolódni a mozgásra, az új életformára, hogy könnyen vegyük az akadályokat és elérjük kitűzött céljainkat. Szervezetünknek idő kell ahhoz, hogy a szokottnál nagyobb terhelést és erőkifejtést megfelelően bírja. Ehhez türelem kell. Néhány edzés után ne várjunk még látványos változást. Először az állóképességünk fog fejlődni, és ha nem a derékbőséget méregetjük folyamatosan, hanem észrevesszük azt, hogy könnyebben szaladunk a gyerek után vagy hogy már sokkal könnyebben cipeljük a teli szatyrokat, erőt, kitartást ad a további edzésekhez.

Napi 30 perc - Fokozatosan kezdjünk el mozogni!

Kezdő futók edzésterve Monspart Saroltától

A futás nagyasszonyának, Monspart Saroltának edzésterve segítségével ülőmunkából néhány hét alatt körbe tudod futni a Margitszigetet. Tényleg! Ez a terv az egészséges, de hosszabb ideje testedzést nem végző embereknek szól, akik esetleg még saját ideális testsúlyuknál is többek (max. 15 %-kal).
Az edzéstervről bővebben

Kezdetben érdemes napi harminc perces mozgást beiktatni a mindennapjainkba, ami lehet egy hosszabb séta is. Ne essünk abba a hibába, hogy rögtön egy kemény stepaerobikkal kezdünk vagy a legnehezebb súlyzókat kezdjük el emelgetni. Nézzük meg a termek órakínálatát és ne szégyelljünk egy gerinctornára vagy pilates órára bemenni. Csalóka az elnevezés, mert bár könnyűnek tűnhet az óra, mégis nagyon hatásosan bemelegítik és megmozgatják az elmerevedett, legyengült izmokat. Ha a futás gondolatával kacérkodunk, azzal sincsen semmi gond, de tartsuk szem előtt itt is a fokozatosság elvét. Elég, ha kezdésnek egy kör futás után egy kört sétálunk. Később emelhetjük a lefutott körök számát és meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy egyre többet vagyunk képesek futni egyre kevesebb sétával.

Ne adja fel az edzést! Legyen kitartó!

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Kezdőként vagy újrakezdőként gyakran előfordul, hogy jönnek akadályok és kifogások, miért is kellene hanyagolni a mai edzést. Ilyenkor lebeszéljük magunkat, mert nagyon hideg van vagy éppen nagyon meleg, de egy vacsora megfőzése is felmerül akadályként. Legyünk tisztában azzal, mik lehetnek nálunk a tipikus kifogások és ha kell, keressünk valakit, aki megfelelően támogat döntésünkben és kitartásunkban. Ha kell, szervezzünk be magunk mellé egy edzőtársat, aki motivál arra, hogy bármi is történik, akkor is tartjuk magunkat elhatározásunkhoz. Egy alaposan megtervezett és leírt edzésterv is sokat segít, így pontosan látjuk, mit kell megtennünk és szembesülhetünk azzal is, mennyi edzést hagytunk ki éppen kitartásunk hiányában.

A mozgás újrakezdésénél higgyünk magunkban!

Hogyan épül fel a jó kardiotréning?

Sokat hallhatjuk a kardiotréning és az aerob edzés kifejezéseket , különösen a fogyással és az egészségre gyakorolt hatással kapcsolatban, de nem árt pontosítani, valójában mit is takarnak ezek a fogalmak.
Milyen a jó kardiotréning?

Az önbizalom hiány is hátráltató tényező lehet a mozgás újrakezdésében. Amikor azon gondolkozunk, hogy ilyen kövéren vagy éppen soványan mit is keresünk a többiek között. Mindenki elkezdte valahol és mi valószínűleg egy több hónapos, esetleg több éves edzés eredményével találjuk magunkat szemben. Edzőtársaink is úgy kezdték, mint mi és senki nem fog ferde szemmel nézni ránk azért, mert változtatni akarunk önmagunkon. Higgyük el, hogy mennyire tiszteletreméltó az, hogy hajlandóak vagyunk változtatni és kitartunk elhatározásunk mellett. És talán néhány év múlva már mi segíthetünk támogatni az újrakezdőket.

Edzéstervek - Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra és folyadékbevitelre!

A kiszáradás

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyeket az alapján különíthetők el, hogy a víztartalom csökkenését kíséri-e az ásványi anyag egyensúly felborulása, és milyen irányban.
A kiszáradásról bővebben

Amikor ismét elkezdjük az edzéseket, sokszor diétával, pontosabban ételmegvonással társítjuk a mozgást. Ez a döntés több szempontból is rossz, mert az ételmegvonással párhuzamosan az energiaszintünk is csökkenni fog és az edzések alatti szédülés és rosszullét lesz az eredmény. Az egyik legfontosabb a táplálkozásban, hogy evés nélkül ne induljunk el edzeni. Persze nem egy kakaós csigát és fél liter tejet kell a szervezetünkbe juttatni, egy banán is fedezi azt a megfelelő energiaszükségletet, amellyel biztosan vidáman végigcsináljuk az edzéseket. Táplálkozásunkban mindig törekedjünk arra, hogy megfelelő összetételű legyen az, amit elfogyasztunk, megfelelő arányban tartalmazzon fehérjét, rostot és vitaminokat. A folyadékfogyasztás is hatékony segítség lesz a kitartásban. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, folyadék nélkül nem tud ideálisan dolgozni az agy, nem tudunk koncentrálni a gyakorlatok megfelelő kivitelezésére, valamint az izmok sem dolgoznak megfelelően. Figyeljünk arra, hogy a napi 2-3 liter folyadék mindig meglegyen és lehetőleg csak tiszta vizet vagy zöld teát igyunk és kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket.

Kényelmes ruhában célszerű edzeni, a cipő kiválasztására különös gondot fordítva

Fokozott izzadás

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Betegség tünete is lehet

Rendszerszeres hibaként előfordul az is, hogy rengeteg energiát fordítunk arra, hogy milyen ruhát vegyünk fel és ez mennyire fogja követni az aktuális divatot. Pedig a legfontosabb szempont, hogy számunkra kényelmes legyen az, amit felveszünk, ne szorítson sehol és ne akadályozzon a mozgásban. A nőknél nagyon fontos egy megfelelő sportmelltartó beszerzése, mert hatalmas terhek hárulnak a mellet tartó szalagokra sportolás alatt és ezzel a fontos darabbal elejét vehetjük a mellet érintő problémáknak. Azonban a cipőre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert sokat terheljük lábainkat és egy megfelelő cipő kiválóan csillapítja az ütközéseket, melyek egy nem megfelelő lábbeliben sajnos az ízületeinken csapódik le és hosszú távon térdproblémákhoz vezethet.

A mozgás hatására pozítív változások következnek be életünkben

Amikor elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk életünket, szánjunk időt arra, hogy alaposan átgondoljuk a szóba jöhető mozgásformákat, válasszuk ki a számunkra megfelelőt, valamint reformáljuk meg a táplálkozásunkat és vessünk véget a pesszimizmusnak, hogy ez nekünk úgysem fog menni. Ha betartjuk a fokozatosságot és nem várunk két hét alatt csodát, akkor kitartásunk és testünk is hatalmas pozitív változásokon fog keresztülmenni és egy évvel később már büszkén gondolunk vissza arra az időszakra, amikor önbizalomhiányosan és félszegen álltunk neki az első edzésnek és mégis kitartottunk!

(WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.