Hogyan győzzük le a hat leggyakoribb kifogást, és kezdjünk el edzeni?

szerző: Fortin László, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tudjuk, hogy edzenünk kellene. Mind hallottuk már, hogy az aktív életet élők egészségesebbek. De ha itt van a pillanat, amikor ki kell mozdulnunk a fotelből, és el kell kezdenünk a mozgást, akkor hosszú listával rukkolunk elő, hogy épp miért nem edzünk – túl kevés idő, túl kevés energia, vagy egyszerűen nem szeretünk edzeni. Hogyan győzhetjük le ezeket?

A legfőbb kifogás – „Nincs elég időm!”

„Mennyi időt nézed a televíziót?” – kérdezi Dr. Walter Thompson, a Georgia Állami Egyetem kineziológia-, és egészség professzora. A kedvenc műsoraink alatt használjunk erősítéshez ellenállásos gumiszalagot, vagy fussunk helyben! Vegyük fel az adást, és később a reklámokat áttekerve, egy órás műsor esetében máris nyerünk körülbelül húsz percet, amit eltölthetünk edzéssel. De a legjobb az, ha egyszerűen kikapcsoljuk a tévét, és a hirtelen jött szabadidőben edzhetünk. Mozoghatunk munka közben is! Csukjuk be az iroda ajtaját és ugrókötelezzünk, vagy fussunk helyben 10 percet – ajánlja Thompson.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Ha tényleg nincs időnk, a mozgásnak nem feltétlenül kell külön keretet szabni. Változtassunk egy kicsit életvitelünkben, mozogjunk többet! Használjuk a lépcsőt a lift helyett, ne vezessünk, amikor sétálhatunk is, vagy szerezzünk be egy lépésszámlálót, és próbáljunk odafigyelni arra, hogy mindennapi teendőink közben fizikailag aktívabbak legyünk!

Az Amerikai Általános Rendelőintézet legalább heti 150 perc kardio mozgást ajánl, ami első hallásra rengetegnek tűnik, de leosztva ez alig több mint napi 20 perc. A jó hír pedig az, hogy napi három tízperces periódus ugyanolyan jó, mint egy harminc perces, és talán könnyebben illeszkedik egy szoros időbeosztásba. „Akik rendszeresen sportolnak, azoknál szokássá válik a mozgás” - mondja Hill, aki a Coloradói Egyetem Emberi Táplálkozási Központjának igazgatója. „Nekik sincs több idejük másoknál, csak mások a prioritásaik. Ami fontos számunkra, arra van időnk.”


2. fő kifogás – „Túl fáradt vagyok.”

Bár első hallásra nem tűnik logikusnak, de a mozgás plusz energiát ad nekünk – mondja Marisa Brunett, az Amerikai Nemzeti Edzőközösség szóvivője. Ha edzünk, a fáradtság szinte teljesen eltűnik. „Elkezdjük felszabadítani az endorfin hormonokat” – mondja Brunett. „Felgyorsítjuk a vérkeringésünket is – ellentétben azzal, hogyha bedőlünk a kanapéba.” Segíthet az is, ha reggel sportolunk, amikor még nincs kicsavart-érzésünk a fárasztó munkanap után. De ha reggel nem vagyunk kirobbanó formában, akkor se aggódjunk! Mozogjunk akkor, amikor csak jól esik!

3. fő kifogás: „Nincs nyugtom a gyerekektől.”

Szakértők szerint a megoldás a „többfeladatúság” képességének megtanulása, amely annyit takar, hogy egyszerre több teendőt is el tudunk látni. „Vigyük magunkkal a gyerekeket” –mondja Hill. Amíg ők hintáznak, addig mi sétálhatunk a játszótér körül, vagy ugrókötelezhetünk. Az autózás helyett kísérjük el a gyerekeket az iskolába gyalog! Ha edzésre visszük őket, sétáljunk, vagy kocogjunk a pálya körül, amíg nekik tart a foglalkozás!

A családdal töltött időt töltsük aktívan! Menjünk biciklizni a gyerekekkel, tollasozzunk az udvaron, nevezzünk be együtt egy futóversenyre, vagy csak sétáljunk a környéken! Ha rossz idő van, játsszunk bent valamilyen fizikai aktivitást igénylő játékot! Ne felejtsük el, hogy ez ugyanúgy a gyerekeknek is, mint nekünk. Ha anyu és apu fitt, több az energiájuk lesz az egész családra!

4. kifogás: „Az edzés unalmas.”

„Az edzés olyan lehet akár a szex,” –mondja a sport-fiziológus Dr. Mike Bracko. „Akarhatod, vágyhatsz rá, és jó érzéssel tölthet el mielőtt, és miközben csinálod.” De hogyan érhetjük ezt el? Először is találjunk egy olyan mozgásformát, amit szeretünk csinálni. Gondolkodjunk nyitottan, ne csak az általános sportokban: próbáljuk ki a görkorcsolyát, a túrázást, vagy a kertészkedést. Ha szeretünk társaságban lenni, akkor csatlakozzunk egy sportcsapathoz! Ha szeretjük a zenét, akkor menjünk el egy táncstúdióba! „Mindenki számára létezik ideális mozgásforma” – mondja Bracko. „Az edzés nem teher, hanem kikapcsolódás, ha a hozzánk illő sportágat választjuk!” Hogyha attól jobban élvezzük a mozgást, akkor nézzük meg kedvenc sorozatunkat, vagy olvassunk, miközben szobabiciklizünk, vagy taposógépezünk – csak ne felejtsünk el pedálozni, és lépkedni!

Sokan jobban szeretnek másokkal együtt edzeni. „Nem mindenkit kapcsol ki, ha egyedül fut le egy hosszabb távot, miközben zenét hallgat,” – mondja Dr. Peter Nierman pszichológus. Könnyedén találhatunk az interneten egy helyi klubot, ahova csatlakozhatunk, vagy egyszerűen gyűjtsük össze barátainkat, és sportoljunk együtt! Próbáljunk ki valami új mozgásformát! „Edzünk változatosan, akkor nem lesz unalmas!” – mondja Brunett.

5. kifogás: „Én nem szeretek mozogni.”

„Vannak emberek, akik valóban élvezik azt, hogy nem mozognak,” – mondja Gerard Endress fiziológus, fitneszedző. „Inkább kötögetnek, könyveket olvasnak, vagy televíziót néznek.” Ha nem szeretünk izzadni, akkor találhatunk olyan edzést, amiben nem verejtékezünk. Mozoghatunk bent egy légkondicionált teremben, vagy próbáljuk ki a jógát! Úszhatunk is, mert eközben nem érezzük, hogy izzadunk.

Ha fájnak ízületeink sportolás közben, akkor edzünk először vízben, ajánlja Brunett. Ha izmaink megerősödnek, az óvja ízületinket is, és kevésbé fájnak majd. Ha mozgásunkban korlátozottak vagyunk, akkor menjünk el egy helyi szakrendelésre, és keressünk egy személyi edzőt, aki ajánl nekünk olyan mozgásfajtákat, amiket biztonsággal és könnyedén megcsinálhatunk. Ha azért nem szeretünk sportolni, mert túl kövérnek érezzük magunkat, kezdjünk el egyedül mozogni otthon, például egy DVD segítségével. Vagy sétáljunk a barátainkkal a környéken, és viseljünk olyan ruhákat, amik eléggé takarnak ahhoz, hogy kényelmesen érezzük magunkat benne! Hölgyek esetében vannak külön női edzőtermek is, ha úgy kevésbé érzik magukat kellemetlenül sportolás közben.

6. kifogás: „Úgyis mindig abbahagyom.”

Állítsunk fel magunknak kis, elérhető célokat! Így könnyebben lehet sikerélményünk, és elkerülhetjük a kudarcokat. Ha először csak napi öt perc edzést tűzünk ki magunknak célként, akkor lehet, hogy könnyebben teljesítjük, és a következő héten már jobban akarjuk majd a napi tíz perc edzést. Szintén hasznos lehet egy edzésnaplót vezetni, amit akár másokkal is megoszthatunk valamilyen formában az interneten, így ők is bátoríthatna bennünket arra, hogy ne hagyjuk abba a mozgást. A naplózás pedig segíthet abban, hogy lássuk, mit értünk el, illetve azt is, ha kezd csökkenni a lelkesedésünk.

Ha van egy edzőtársunk, akkor ő is támogathat bennünket abban, hogy ne hagyjuk abba – mondja Dr. Eric Endlich, aki olyan páciensekkel dolgozik, akiknek motivációra van szüksége a diétához és a mozgáshoz. Ha kihagyunk egy betervezett edzést, akkor nem csak magunkat hátráltatjuk, hanem társunkat is. Nézzünk előre! Nehezebb elkezdeni az edzést, mint folytatni, ha egyszer már belevágtunk, és lendületbe jöttünk – mondja Dr. David Coppel, a sport fiziológus. „Fogadjunk, hogy két hét sportolás után sokkal jobban érezzük majd magunkat, és nem hagyjuk majd abba!”


(WEBBeteg - Fortin László, forrás: WebMD)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.