Mellkasi fájdalom műtét után - Mikor kóros?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

A mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, és ez különösen igaz azon személyek esetében, akik nemrégiben műtéten estek át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mellkasi fájdalom különböző esetekben különböző dolgokra utalhat.

Van a szívrohamra utaló mellkasi fájdalom, és van a mellkasban jelentkező, egyéb eredetű fájdalom. A különbség felismerése létfontosságú az egészségmegőrzés és megfelelő gyógyulás érdekében.

A jó hír az, hogy a műtétet követően jelentkező mellkasi fájdalom nem mindig életveszélyes. A műtét típusától függően a mellkasi fájdalom lehet a gyógyulási folyamat normális velejárója is, különösen, ha a műtéti bemetszés a mellkason történt. Mellkasi fájdalmat okozhat gyomorégés, szorongás vagy tüdőbetegség is.

A mellkasi fájdalom típusai

Életveszélyes mellkasi fájdalom

A legfontosabb típusú mellkasi fájdalom, amiről mindenkinek tudni kell, az életveszélyes szívproblémára utaló fájdalom. Ezt a típusú fájdalmat nem a műtéti fájdalom okozza, hanem a szívizom csökkent vérellátása vagy egy, a tüdőben található vérrög. Függetlenül attól, hogy a fájdalmat a szív vagy a tüdő problémája okozza, rendkívül súlyos, és a további károsodás vagy akár halál elkerülése érdekében azonnal kezelendő állapotról van szó! Ezt a fajta mellkasi fájdalmat sosem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért ha az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnal hívjon mentőt!

Az életveszélyes mellkasi fájdalom tünetei:

  • közepes vagy súlyos mellkasi fájdalom/nyomás
  • légzési nehézség
  • légszomj
  • tevékenységre fokozódó fájdalom
  • nyakra és állkapocsra kisugárzó fájdalom
  • karfájás (különösen a bal karé)
  • mellkasból a hátba sugárzó fájdalom
  • szorongás
  • izzadás
  • nyilvánvaló ok nélkül, hirtelen jelentkező tünetek

Ne feledje, hogy a cukorbetegek vagy az egyéb, csökkent fájdalomérzettel járó betegségben szenvedők, illetve a vényköteles fájdalomcsillapítókat szedők kevésbé súlyosnak érezhetik a mellkasi fájdalmat, mint az átlagemberek!

Ez is érdekelheti Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

Azoknál, akiknél a műtétet követően vérrög képződik, vagyis mélyvénás trombózisuk van, nagyobb a kockázata annak, hogy egy vérrög a tüdőbe jut. Ha egy vérrög a tüdőbe kerül, tüdőembóliáról beszélünk, ami rendkívül súlyos állapot. A trombózisos betegeknél a mellkasi fájdalmat mindig súlyos szövődménynek kell tekinteni, mindaddig, míg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Mielőbb értesíteni kell a sebészt a mellkasi fájdalomról, illetve azonnal sürgősségi betegellátást kell kérni!

Műtét okozta mellkasi fájdalom

Amennyiben mellkassebészeti műtéten esett át, számolnia kell bizonyos fokú mellkasi fájdalommal az operációt követően. Ha szív- vagy tüdőműtéte volt, különösen, ha a szegycsontot is szétvágták (pl. nyílt szívműtét), akkor a mellkasi fájdalom a gyógyulási folyamat természetes velejárója. Ha mellkasába csövet helyeztek, a cső környéke is fájdalmas lehet, különösen lélegzetvételkor. Ez teljesen normális reakció, és szerencsére csak átmeneti fájdalomról van szó, mely jelentősen javul a cső eltávolítása után.

Általában a műtét okozta mellkasi fájdalom nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint az életveszélyes szív- vagy tüdőproblémák. Noha egy mély lélegzetvétel is nagyon fájdalmas lehet, az rendszerint csak addig súlyos, míg a mellkas falát valami mozgatja. Ilyen a köhögés, tüsszögés vagy a fizikai aktivitás.

A műtét okozta mellkasi fájdalom jellegzetességei:

  • a mellkas mozgásával erősödő fájdalom
  • köhögés vagy tüsszentés hatására nagymértékben erősödő fájdalom
  • mély lélegzetvételkor erősödő fájdalom
  • a gyógyulással fokozatosan enyhülő fájdalom
  • vénymentes fájdalomcsillapítókra enyhülő fájdalom
  • nincs nehézlégzés vagy légszomj
  • a kar fej felé történő emelésével járó fokozódó fájdalom

Mi a teendő műtét okozta mellkasi fájdalom esetén?

Ha mellkasi fájdalmat tapasztal, a tüneteket komolyan kell vennie! A műtét okozta mellkasi fájdalom megléte nem jelenti azt, hogy egyidejűleg nem lehet szó életveszélyes mellkasi fájdalomról is. Ha arra gyanakszik, hogy a fájdalmát nem csak a műtétből való lábadozás okozza, kérjen azonnali kezelést, keresse fel kezelőorvosát, vagy hívja a mentőket!

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Experiencing Chest Pain After Surgery (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.