Egyénre szabott térdprotézis okos eszközök segítségével

Szerző: WEBBeteg.hu

A svájci Symbios cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során - az egyéni adottságokat figyelembe véve - javítható a protézissel élők elégedettsége, csökkenthető a gyógyulás időszaka.

A szakirodalom szerint a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek 20 százaléka elégedetlen a műtétet követően. A térdprotézissel a mozgás zavaró, nem biztosít természetes érzetet. Ennek oka, hogy minden páciens térde más és más, illetve eltér a csontok szerkezete, alakja és a térdet alkotó csontok egymáshoz való elhelyezkedése is, így a protézis jó eséllyel nem illeszkedik tökéletesen a beteg egyéni adottságaihoz.

Az egyedi tervezési eljárással beültetett térdprotézis különlegessége ezzel szemban az, hogy nemcsak a térd méreteit, egyediségét veszi figyelembe, hanem a csontok egymáshoz való viszonyát is, helyreállítva a páciens eredeti végtagállását, a szalagok optimális feszességét a lehető legtermészetesebb érzetet biztosítva a páciensnek.

Az eljárás Magyarországon még újdonságnak számít, az első beültetésre 2020. februárjában kerül sor a pécsi Da Vinci Magánklinikán.

Segítségével 3D-ben nemcsak a páciens térde, hanem teljes végtagja, a csontok egymáshoz való viszonya is modellezhető. Pontosan rekonstruálhatóak a páciens egyedi anatómiai adottságai, csontszerkezete, melynek eredménye a páciensre szabott, egyszerhasználatos beültető eszköz és az eredeti anatómiát helyreállító, egyénre gyártott protézis. A módszerrel így O- vagy X-lábállással rendelkezők számára is optimális térdprotézis alakítható ki.

A betegbiztonság tovább növelhető

Az eljárás magyarországi úttörője, Dr. Szabó István pécsi ortopédsebész a beavatkozás kapcsán a nagyobb betegbiztonságot emeli ki, mivel az egyszerhasználatos beültető eszközök révén a fertőzésveszély csökkenhet, az egyedileg gyártott protézissel a beültetés pontossága tovább javulhat.

Természetesen a sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, bár az egyénre szabott műtéti megoldások hosszú távon nagyobb páciens-elégedettséggel járhatnak.

Lásd még: Mikor van szükség térdprotézisre?

(Szerző: WEBBeteg.hu, forrás: davincimaganklinika.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A csípőprotézis után többnyire a...

Ha valaki egyidőben szenved erős csípő- és derékfájdalomtól, a csípőprotézis műtét mindkét problémát egyszerre megoldhatja. Legalábbis ez...

Térdprotézis-operáció:...

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az...

Térdprotézis-beültetés: a...

A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos...

Mikor van szükség térdprotézisre?

Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori)...

Térdprotézis beültetés: már...

Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.