• Egyénre szabott térdprotézis okos eszközök segítségével

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A svájci Symbios cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során - az egyéni adottságokat figyelembe véve - javítható a protézissel élők elégedettsége, csökkenthető a gyógyulás időszaka.

    A szakirodalom szerint a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek 20 százaléka elégedetlen a műtétet követően. A térdprotézissel a mozgás zavaró, nem biztosít természetes érzetet. Ennek oka, hogy minden páciens térde más és más, illetve eltér a csontok szerkezete, alakja és a térdet alkotó csontok egymáshoz való elhelyezkedése is, így a protézis jó eséllyel nem illeszkedik tökéletesen a beteg egyéni adottságaihoz.

    Az egyedi tervezési eljárással beültetett térdprotézis különlegessége ezzel szemban az, hogy nemcsak a térd méreteit, egyediségét veszi figyelembe, hanem a csontok egymáshoz való viszonyát is, helyreállítva a páciens eredeti végtagállását, a szalagok optimális feszességét a lehető legtermészetesebb érzetet biztosítva a páciensnek.

    Az eljárás Magyarországon még újdonságnak számít, az első beültetésre 2020. februárjában kerül sor a pécsi Da Vinci Magánklinikán.

    Hirdetés

    Segítségével 3D-ben nemcsak a páciens térde, hanem teljes végtagja, a csontok egymáshoz való viszonya is modellezhető. Pontosan rekonstruálhatóak a páciens egyedi anatómiai adottságai, csontszerkezete, melynek eredménye a páciensre szabott, egyszerhasználatos beültető eszköz és az eredeti anatómiát helyreállító, egyénre gyártott protézis. A módszerrel így O- vagy X-lábállással rendelkezők számára is optimális térdprotézis alakítható ki.

    A betegbiztonság tovább növelhető

    Az eljárás magyarországi úttörője, Dr. Szabó István pécsi ortopédsebész a beavatkozás kapcsán a nagyobb betegbiztonságot emeli ki, mivel az egyszerhasználatos beültető eszközök révén a fertőzésveszély csökkenhet, az egyedileg gyártott protézissel a beültetés pontossága tovább javulhat.

    Természetesen a sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, bár az egyénre szabott műtéti megoldások hosszú távon nagyobb páciens-elégedettséggel járhatnak.

    Lásd még: Mikor van szükség térdprotézisre?

    (Szerző: WEBBeteg.hu, forrás: davincimaganklinika.hu)

    Módosítva: 2020.01.24 16:05, Megjelenés: 2020.01.24 16:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

    Mikor van szükség térdprotézisre?

    Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori) porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség.

    Térdprotézis beültetés: már nemcsak az időseket érinti

    Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az időskorra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.