Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológus

A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

A műtéti szorongás kezelése nagyon fontos kisgyermekek esetén, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a műtét előtt nyugodtak, nem rettegnek, nagyobb eséllyel lesz problémamentes az operáció, és gyorsabb a gyógyulás.

Hogy készítsük fel a gyermekünket az operációra?

Fontos, hogy időben beszéljünk neki arról, hogy mi fog vele történni, hogy legyen ideje feltenni a benne felmerülő kérdéseket, illetve legyen idő azok részletes megválaszolására is. Amennyiben egy gyereket meglepetésszerűen ér az operáció ténye, az tartós félelmet okozhat az egészségügyi ellátással szemben, amely a későbbi életére nézve sem előnyös, ezért amikor csak lehetséges, ezt a helyzetet kerülni kell. Fontos továbbá, hogy saját dolgunk megkönnyítése érdekében se mondjuk valótlant, soha ne állítsuk pl. egy beavatkozásról, hogy nem fáj, ha az kicsit is fájni fog.

A gyerekek általában könnyen elfogadják és azonosulnak a szülőknek a műtéthez való egészséges hozzáállásával, ezért is fontos, hogy amikor a helyzet megengedi, humorral és pozitívan álljanak hozzá a beavatkozáshoz. Egy jó példa lehet, ha a gyermeket a következőkkel nyugtatjuk egy mandulaműtét előtt: „Miután a doktor bácsi, doktor néni eltávolítja a beteg manduláidat, már fogsz tudni fagyit és jégkrémet enni!”, ahelyett, hogy azt mondanánk „A műtét után hideg ételeket kell majd enned, mert fájni fog a torkod, és ezek segítenek az érzéstelenítésben.”

Fontos, hogy ne várjuk el egy gyermektől, hogy ne mutassa ki az érzéseit: ugyan nem kell hagyni, hogy „hisztizzen” már a kocsiban is, de egy szúrásnál ne hajtogassuk neki, hogy ne sírjon, sőt, bátorítani is lehet, hogy bár ugrálnia, rúgnia nem szabad, de kiabálhat, ha neki úgy könnyebb elviselnie a kellemetlenséget.

Életkoronként eltérőek lehetnek az előkészületek

Természetesen az, hogy hogyan beszéljünk gyermekünkkel a műtétről, életkoronként változik. A kisgyermekes szülők gyakran döntenek úgy, hogy csak közvetlenül a beavatkozás előtti pár napon beszélnek a kicsinek a műtétről, hogy elkerüljék az „Ott vagyunk már?” típusú reakciókat. A nagyobb gyerekek már többet megértenek a tervezett műtétről, így elegendő időt és lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy a kérdéseiket (akár közvetlenül az orvosnak is) feltehessék.

Idősebb gyerekek esetén előfordulhat, hogy a műtétről alkotott elképzeléseiket, esetleges félelmeiket a televízióban látottak nagymértékben befolyásolták, így a sebésszel való találkozás során megnyugtató, „tisztázó” beszélgetésre lehet szükség. Érdeklődje meg, hogy van-e rá lehetőség, hogy a beavatkozást megelőzően gyermeke megnézhesse az előkészítőt, a műtőt vagy a kórtermet, ahová kerülni fog. Mindez segíti a műtéttől való félelem és szorongás enyhítését, így a gyorsabb felépülést is.

A szülő felkészülése a beavatkozásra mindezek miatt nagyon fontos. Akkor tud ugyanis megnyugtató lenni gyermeke számra, ha saját szerepével is tisztában van: meg kell beszélni az orvossal, hogy mikor, meddig lehet jelen, mit tehet a gyermeke és az orvosi ellátás megsegítése érdekében. Fontos, hogy a szülő is tisztában legyen jogaival és lehetőségeivel (pl. hogy az orvos kényelmi szempontból nem szeparálhatja a gyermeket rövid időre sem a szülőtől, de vannak beavatkozások, melyeket a szülő akadályozhat, mert pl. le tudja fogni stabilan a gyermeket egy vérvételhez, de egy könnycsatorna-átszúráshoz nem).

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; about.com
Szakértőnk: Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Robotsebészet hazánkban - most...

Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást. A...

Az idegsebészet - ha funkcionális

A funkcionális idegsebészet az idegsejtek, ezáltal az idegrendszer fiziológiás működésének helyreállítására specializálódott terület az...

Szorongás műtét előtt: mit...

Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.