Hirdetés
   • Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

    A klasszikus elmélet szerint van egyenes állású, „O” lábú és „X” lábú ember. A térdprotézissel a mozgás zavaró, nem biztosít természetes érzetet. Ennek oka, hogy minden páciens térde más és más, illetve eltér a csontok szerkezete, alakja és a térdet alkotó csontok egymáshoz való elhelyezkedése is, így a protézis jó eséllyel nem illeszkedik tökéletesen a beteg egyéni adottságaihoz.

    Számos tanulmány mutatta ki, hogy a térdprotézissel rendelkezők 80 százaléka válik fájdalommentessé és elégedett az eredménnyel. A kevésbé jó végeredménnyel élők esetei késztették a sebészeket arra, hogy a páciens anatómiáját pontosabban figyelembe vevő megoldásokat keressenek. 

    Hirdetés

    3D-ben való gondolkodás

    Rájöttek, hogy nem csak síkban, hanem a térd 3D szerkezetében kell gondolkodni, amely segít, hogy az eredeti anatómiát állítsák vissza a műtét során. A hagyományos térdprotézishez használt eszközök pozícionálása a sebész szemmértékére volt bízva. Ez további nehézségeket okozott, ugyanis pár fok eltérés is jelentős változást eredményezhet.

    Tengelyállások

    drszaboistvan.hu

    A fejlődés svájci úttörője

    A protézis-beültetés fejlődése funkcionális javulást és elégedettebb pácienseket eredményezhet. A Magyarországon még nem elérhető robottechnológia mellett számos okoseszköz biztosítja a protézis pontosabb behelyezését. A KneeAlign érzékelőrendszere segíti a térdprotézis élettartamát befolyásoló paraméterek beállítását, illetve folyamatos visszajelzést küld a beavatkozást végző sebésznek a műtét során. 3D nyomtatással pedig személyre szabott beültető eszközök gyárthatók, implantátumok ültethetők be - ismertette Prof. Dr. Szabó István.

    A svájci Symbios cég a beteg anatómiai viszonyait igyekszik helyreállítani az egyedi gyártású protéziseivel, implantátumaival. Segítségével kisebb a csontveszteség, az implantátum pontosabban illeszkedik, ráadásul sokkal természetesebb érzetet is biztosíthat viselőjének. A gyártási folyamatba a sebész is bekapcsolódik, kezdve a képalkotó vizsgálatoktól egészen a műtétig, amely nemcsak a precizitás miatt fontos, hanem a betegbiztonság szempontjából is.

    Természetesen a sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, bár az egyénre szabott műtéti megoldások célja, hogy hosszú távon nagyobb páciens-elégedettséget érjenek el. Az új technológiával kiküszöbölhetők lehetnek azok, a műtétet követő negatív hatások, amelyek még a jó eredményt elérő műtéteknél is megfigyelhetők, bizonyos helyzetekben enyhe fájdalom, esetleg merevség.

    Térdprotézis-beültetés

    drszaboistvan.hu

    Lásd még: Mikor van szükség térdprotézisre?

    (Szerző: WEBBeteg.hu, Prof. Dr. Szabó István)

    Módosítva: 2020.03.02 18:35, Megjelenés: 2020.03.02 18:35
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Egyénre szabott térdprotézis okos eszközök segítségével

    A svájci Symbios cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során - az egyéni adottságokat figyelembe véve - javítható a protézissel élők elégedettsége, csökkenthető a gyógyulás időszaka.

    Mikor van szükség térdprotézisre?

    Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori) porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség.

    Térdprotézis beültetés: már nemcsak az időseket érinti

    Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az időskorra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.