"Hogyan szüljek, ha pánikbeteg vagyok?" Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Tizenhárom éve gyógyszeresen kezelt pánikbeteg vagyok. Huszonhat hetes terhes vagyok és félek a szüléstől, azt szeretném kérdezni, hogy a pánikbetegségemre való tekintettel kérhetek császármetszést?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Azóta már megkapta a választ a kérdésére, bizonyára olvasta is. Még valamit hozzáfűznék, mert korábban nem említette, hogy pszichiátriai javaslata van.

A pánikbetegség és tünetei
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei

Nem tudom, milyen javaslat ez, de mint korábban írtam, indokolt esetben, ha súlyos a pszichés probléma, akkor kizárólag emiatt végezhető császármetszés.

Ha erről szól a javaslat, akkor ezt el kell vinnie a szülészetre, terhesgondozásra, és akkor valóban lehet császármetszése.

Ha nem ilyen javaslata van, akkor feltétlen kérjen segítséget a pszichiáterétől, érdemes lenne egy pszichoterápiát is végigcsinálni, még sok-sok hét van hátra a terhességből.

A császármetszés
Ha már a terhesség alatt ismert valamilyen kockázati tényező, ami hagyományos szülés esetén veszélyeztetné a magzat vagy az anya egészségét (pl. ikerterhesség, a magzat tartási rendellenességei, medencevégű fekvés, stb.), rendszerint előre császármetszéssel történő szülést terveznek az orvosok. A császármetszések másik része nem tervezett, a hüvelyi szülés közben fellépő komplikációk indokolják. Manapság már csak igen ritkán altatják el a kismamát a műtét közben, gyakoribb az epidurális érzéstelenítés. A császármetszés

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.