Marihuánától lehetek skizofrén? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Tíz éve rendszeresen használok kannabiszt, bár mostanában már egyre kevésbé. Kicsit megijedtem, mert egyre több és súlyos pszichés betegség (skizofrénia) tüneteit vélem felfedezni magamon. Visszafordíthatatlan a folyamat?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kannabisz krónikus használata motiválatlanságot okoz, mely megmutatkozik iskolai, munkahelyi tevékenységekben, ahol tartós figyelemre lenne szükség.

A páciensek tartósan kedvetlenek, tétlenek, improduktívak. Ezek a panaszok valóban hasonlítanak a skizofrénia, depresszió tüneteire.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei

Emellett kialakulhat pszichés függőség, ezáltal anyagi problémák és az előbb részletezett tünetek miatt társadalmi elszigeteltség.

A terápia első lépése a szerhasználat elhagyása, második pedig a rehabilitáció.

Ez utóbbi magában foglal egyéni-és csoportos pszichoterápiát, emellett pedig érdemes önsegítő csoportokon is részt venni.

A pszichoterápia vezethet eredményre

Ezek a pszichoterápiák szakemberek vezetésével folynak, melynek folyamán gondolkodásmódján lehet alakítani, a helyes mederbe terelni.

Hoszzú folyamat és kitartást igényel, de ha az akaraterő megvan, akkor van visszaút.

Mindenképpen kérjen segítséget a lakhelyének megfelelő drogambulancián vagy pszichiátriai szakrendelésen, ahol tájékoztatni tudják a terápiás lehetőségekről.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

videó

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Az öngyilkosságra készülők...

Minden krízishelyzetbe jutott ember leadja a figyelmeztető jelzést a környezetének, hogy bajban, rossz mentális állapotban van. Ennek egyik formája a...

Herbál, füstölő, biofű és...

Több probléma is van a szintetikus kannabinoidokkal. Igen jól variálható az összetételük, mondhatni, nincs két egyforma szer, így nagyon jól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.