Hogyan reagálunk a visszautasításra? - Genetikai magyarázat

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók tanulmánya alátámasztja azt a közkeletű megfigyelést, hogy a visszautasítás "fáj": az emberi szervezet egyik leghatásosabb saját fájdalomcsillapítója a keserű társadalmi tapasztalatok során is szerepet kap - olvasható az EurekAlert című amerikai tudományos portálon.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói a fizikai fájdalommal összefüggésbe hozható ópioid receptor gén (jele: OPRM1) változatainak előfordulását és szerepét vizsgálták.

Megállapították, hogy a ritkább génváltozatot hordozó emberek, akik érzékenyebben reagálnak a fizikai fájdalomra, egyúttal érzékenyebben válaszolnak a szociális jellegű elutasításokra is, agyuk több stresszre utaló jelet mutat, mint azoké, akik a gén gyakoribb változatával élnek.

A tanulmányhoz 122 embertől vettek nyálmintát, amelyből megállapították, hogy az OPRM1 jelű gén melyik változatát hordozzák. Ezután kérdőívvel kérdezték ki őket arról, miként reagálnak a visszautasításra, például olyan jellegű hatásokra, hogy valaki nem kíván szólni hozzájuk.

Szorongás teszt

A teszt az elmúlt két hétben tapasztalt érzései alapján próbál képet alkotni arról, hogy az szorongásai normálisnak, vagy túlfeszítettek, esetleg orvosi véleményt igényelnek. Szorongás teszt kitöltése

Máshogy reagálunk a visszautasításra?

A következő vizsgálati szakaszban orvosi képalkotó berendezéssel, funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel jelenítették meg agyi aktivitásukat, miközben virtuális labdajátékot játszott az önkéntes.

A résztvevők úgy tudták, hogy két másik játékossal labdáznak interneten keresztül, ám valójában a számítógép volt a partnerük. A játék egy meghatározott pontján a "partner" nem dobott több labdát a vizsgált személynek.

A vizsgálatot lefolytató pszichológusok megfigyelték, hogy a visszautasítás után azok agyában jelentkeztek inkább a stressz jelei, akik az OPRM1 gén ritkább változatát hordozták, és akik érzékenyebbek voltak a fizikai fájdalomra is.

A kutatók szerint a megállapítás alátámasztja a szociális elfogadottság érzetének fontosságát, amely a korai társadalmakban életmentő lehetett.

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.