Pregorexia - Éhezés terhesség alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter megjelent:

A pregorexia kifejezés az angol terhesség - pregnancy - és anorexia szavak ötvözéséből jött létre, és azokra a nőkre használják, akik a terhességi hízástól való félelmük miatt nem táplálkoznak megfelelően, így veszélyeztetik a fejlődő magzatot a várandósság ideje alatt. Noha nem tényleges orvosi diagnózisról van szó, a jelenség valós, egyre elterjedtebb, komoly aggodalomra okot adó viselkedés.

Manapság szinte bóknak számít, ha egy kismamának azt mondják, alig látszik rajta, hogy gyermeket vár. S noha igaz, hogy ahány nő, annyiféleképpen hízik a 9 hónap alatt, a terhességi súlygyarapodásnak is van egy egészséges tartománya. A nem elégséges súlygyarapodás a terhesség alatt veszélyes: növeli a vetélés és a szülési komplikációk, a koraszülés és az alacsony születési testsúly kockázatát.

Ha korlátozza a terhesség alatti élelmiszer-bevitelt, a baba nem kap elegendő tápanyagot, amire pedig nagy szüksége van a megfelelő méhen belüli fejlődéshez. Noha nincsenek pontos adatok a terhesség alatti táplálkozási rendellenességekről, egy széles körű norvég tanulmány szerint a mértéktelen falási zavar ugyanúgy előfordul, mint a bulimia nervosa vagy a purgáló zavar (a súlygyarapodás megelőzésére használt vízhajtók, hashajtók, beöntés rendszeres alkalmazása), már a terhesség korai szakaszától kezdve.

Bármilyen terhességi evészavar veszélyezteti a babát és az anyát is

A falási zavar túlzott mennyiségű táplálékbevitelt jelent, mely számtalan veszéllyel járó túlzott terhességi súlygyarapodáshoz, illetve nagy súllyal születő babához vezet. Ráadásul a falási zavarban szenvedő nők hajlamosak az étkezések – különösen a reggeli – kihagyására, így hosszú idő telik el étkezés nélkül a falások között. Ez a típusú táplálkozási zavar hosszabb ideig tartó éhezésnek teszi ki a magzatot, amit hirtelen cukorrohamok törnek meg.

A bulimia (falási rohamot követő önhánytatás, túlzott testmozgás vagy hashajtó használat) és a purgáló zavar is megfosztják a babát az alapvető tápanyagoktól, emellett a purgálás kimerítheti a kismama elektrolit-háztartását, ami egyaránt veszélyes a leendő anyára és a babára is.

Az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai

Azoknál a nőknél, akik kórtörténetében már szerepelt valamiféle étkezési zavar, különösen veszélyeztetettek a terhesség alatti evési zavarra. Kifejezetten igaz ez azokra a kismamákra, akik első gyermeküket várják, és nincsenek felkészülve arra, mi fog történni a szervezetükben. Vannak közöttük olyan nők, akik úgy vélik, nem fog gondot okozni számukra a terhesség, ám mikor hízni kezdenek, előtörnek a régi, zavart gondolatok, és korlátozzák a táplálékbevitelt.

Nem csak a korábban étkezési zavarokkal küzdőket fenyegeti a pregorexia

A pregorexia nem csak azokat a nőket érinti, akik korábban is szenvedtek étkezési zavarban. Egyre többen vannak azok a nők, akik szigorúan odafigyelnek a testsúlyukra, testméreteikre, komolyan diétáznak és edzenek alakjuk megtartása érdekében. Közöttük gyakori, hogy a terhességi súlygyarapodás hatására egészségtelen táplálkozási és viselkedési szokásokat kezdenek kialakítani.

Az étkezési zavarok hátterében döntően önértékelési problémák állnak – így van ez a terhesség során jelentkező tünetekkel is. Azért ragaszkodik sok kismama mereven a külső megjelenés állandóságához és tökéletességéhez, mert ezzel szeretnék elfedni a belső bizonytalanságukat és kétségeiket.

A kellő támogatás hiánya is fokozhatja a belső bizonytalanságot, valamint az önértékelési problémákat, ezért kiemelten fontos a párkapcsolat szerepe. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a bizonytalanság akár társfüggőséghez, vagyis kóros párkapcsolati helyzethez is vezethet.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az evészavar választás kérdése, pedig ezeknek a nőknek többek között pszichológus és dietetikus tanácsára és támogatására van szükségük a terhesség alatt.

Hogyan előzhető meg a terhesség során fellépő evészavar?

Amennyiben Ön korábban étkezési zavarban szenvedett, kérje pszichológus és dietetikus segítségét, még mielőtt teherbe esne. Tanácsaikat követve fontos változtatásokat tehet életében annak érdekében, hogy javítsa az egészséges terhesség esélyét. Egy tanulmány megállapította, hogy még az anorexiásan, alacsony testsúllyal kezdődő terhességek esetén is, az időközben megfelelő mértékű terhességi súlygyarapodás véd a komplikációk ellen.

A kihívások ellenére, amit a terhesség tartogathat, sok étkezési zavaros nő számára a várandósság jelenti a fordulópontot. A pozitív változásokat eleinte a baba egészsége érdekében hozzák, de ha ezek a változások kitartanak a terhesség és a szoptatási időszak után is, az egészségesebb jövőt jelent az anya és a baba számára is.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; babycenter.com
Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.