• A jóindulatú prosztata megbetegedés kombinációs terápiája

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    A férfiak nagy része szenved prosztata megnagyobbodásban – a 40-64 évesek ötöde, a 65 felettiek 40%-a –, ám csak kis hányaduk kap megfelelő kezelést, mondta dr. Tenke Péter egy háttérbeszélgetésen, majd így folytatta: a BHP gyakorisága 60 felett 50%, 80 fölött azonban már csaknem 90 százalék (88%).

    A prosztata megnagyobbodása a 30 éves kor körül indul, ennek - az 50-es évektől kezdődően - makroszkopikusan látható jelei vannak. A 60 évesek korcsoportjában, mikroszkopikusan, szinte 100%-ban, mindenkinél látható, tapasztalta Tenke doktor. A 70 évesek harmadánál már tünetekkel jár együtt. Amikor az állapotot statikusnak mondják, akkor értelemszerűen még nincs baj. Amikor azonban az orvos obstrukcióról beszél, akkor már a változás olyan fázisba jutott, amikor a vizelet áramlása nehezített, majd kifejezetten akadályozott lehet. A prosztata megnagyobbodása valójában mechanikai (gátló) okként jelentkezik. Megváltoznak a nyomás-viszonyok, az izomtónus, a megszokott dinamika. De vannak prosztatán kívüli tényezők is, mint például a hólyagbeidegzés. Amikor a LUTS mozaikszót látják, hallják, akkor pedig az alsó húgyúti tünetekre utal a szakember (az angol elnevezés szavainak kezdőbetűivel: lower urinary tract syndrome).

    Hirdetés

    A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?


    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.
    Hogyan zajlik a prosztata vizsgálata?

    A prosztata növekedése idővel – megállíthatatlanul - előrehaladó (progresszív), de a BPH igen elhúzódó, lassú folyamat. A betegség döntően a tünetek romlásában mutatkozik (a tünetekben progrediál), például váratlan vizelet-elakadás, visszatartás jelentkezik (akut vizelet retenció). Másoknál, vagy máskor tárolási (irritatív) tünet mutatkozik, vagy úgynevezett sürgető inger (urge inkontinencia) lép fel, nappali vagy éjszakai gyakori vizelési „kényszer”. Ismert obstruktív tünet a vizeletindítás nehézsége – ha például csak erőlködésre indul, ha sokat kell várni rá, vagy ha nagyon gyenge a sugár.
    Az említett tünetek, értelemszerűen, negatív hatással vannak az életminőségre, a mindennapi tevékenységre, sőt magára a nemi életre is. Hogy mennyire? Nos, erre voltak kíváncsiak a szakemberek az úgynevezett LUTS felmérés során.

    Milyen tünetek kísérik a betegséget?

    Nemzetközileg validált kérdőív segítségével akartak választ kapni arra, hogy milyen tünetektől szenvednek, mitől szabadulnának leginkább a férfiak, és hogy elsősorban milyen kezelés felel meg a betegek elvárásainak. Miközben azonnal kezelendő a zavar, a BPH, mint progrediáló jelenség, az összes alsó húgyúti gond, meg kell állítani az elzáródást, késleltetve a sebészi beavatkozás idejét – ugyanakkor ennél is fontosabb lehet a távolabbi jövőben elérhető cél, a hólyag egészségének hosszú távú megtartása.

     A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása


    A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik. A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

    A páciensek fele elsősorban azt várta el, hogy a gyógyszer hatására a jövőbeni műtéti fenyegetettség csökkenjen – legalább a felére. Az érintettek másik fele pedig azt kívánta, hogy aktuális tünete szűnjön meg, most, a jelenben, méghozzá mielőbb.

    Hogy az említett elvárásoknak miként lehet megfelelni, erre szolgált a PROBE vizsgálat. A tárolási panaszok kezelésére az alfa-blokkolók szolgálnak – ezek általában 30-40%-os tüneti javulást hoznak. Azonban ez hosszabb távon nem ad tartós eredményt, nem hozhat megoldást. Egy ideig javítja a vizeletürítést, ám alapvetően nem befolyásolja, mert nem változtatja meg a prosztata méretét. Márpedig a visszamaradó vizelet miatt szövődmények alakulhatnak ki: megnő a fertőzésveszély, és megindulhat a kőképződés.

    Az ürítési panaszokra (inkomplett ürítés, megszakadó, gyenge sugár, erőlködés) adják az 5-alfa reduktáz gátlót – aminek hatására kisebb lesz a prosztata mérete, súlya, értelemszerűen a tünet, a panasz is. Jelentős mértékben (55-57%-kal) csökkenti ez a szer annak veszélyét, hogy műtétre kerüljön sor. 3 hónapos kezelés után szignifikánsan javulnak az áramlási paraméterek.

     A prosztata mintavétel


    Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői, vagy hasonló speciális körülmények között végrehajtani. Ilyenek például a prosztata mintavétel (biopszia) is. A prosztata mintavétel

    Napjainkban azonban a megoldás a kombinált (alfablokkoló plusz 5-alfa reduktáz gátló) kezeléstől várható.

    Korábban is próbálták együttesen alkalmazni (kombinálni) a gyógyszereket, ki is derült, így 30-40%-kal jobb eredményt lehet elérni, mint bármelyik szóló kezeléssel. Ám arra is rájöttek az orvosok, hogy a tényleges pozitív hatásra legalább 1 évet várni kell – viszont sok betegnek nincs türelme ezt kivárni, és felhagy a terápiával.

    Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, mondja Tenke doktor, a tartós eredmény a kezelés első éve után várható.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet

    Módosítva: 2017.09.11 02:51, Megjelenés: 2017.09.11 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    A prosztata problémái - Gyakoribb, mint gondolná

    50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Éppen ezért fontos, hogy egy férfiember se vegye félvállról a tüneteket, ugyanis idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.

    PSA - Mit kell tudni róla?

    A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztata termeli ezt a fehérjét, de a dülmirigy jó- és rosszindulatú elváltozásaiban ugyancsak termelődik.

    A prosztatanagyobbodás otthoni kezelése

    A prosztata (dülmirigy) jóindulatú megnagyobbodása a férfiakat sújtó egyik leggyakoribb kórkép. Tekintve, hogy a kellemetlen panaszokkal járó jelenség egy bizonyos életkor felett majdhogynem mindenkinél megjelenik valamilyen formában, helyesebb betegség helyett állapotnak titulálni.

    Szükség van-e a prosztatamegnagyobbodás kezelésére?

    A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia, BPH) a 40 éves kor feletti férfiak körében fordul elő, a korral az érintettek aránya nő. A 60 éven túli férfiak akár 50 százaléka is szenvedhet a kórkép tüneteitől.

    A prosztata megnagyobbodása - Gyakran ismételt kérdések

    Az életkor előrehaladtával a prosztata nagyobbodása természetes folyamat, ám előrehaladottabb állapotban szövődményeket is okozhat. A statisztikák szerint a 40 éves korosztály mintegy 20 százalékánál, míg a 80 év felettiek 90 százalékánál merül fel a prosztatanagyobbodás problémája. Mit kell tudni róla? Melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések?

    Prosztatamegnagyobbodás: tünetek és diagnosztika

    A BPH (benignus prosztata hiperplázia vagy más néven megnagyobbodás) jellemzően a 40 évesnél idősebb férfiak körében fordul elő. Az érintettek aránya a kor előrehaladtával nő (a 60 év fölötti férfiak akár felét is érintheti).

    Prosztata megnagyobbodás és fiatal férfiak

    A megnagyobbodott prosztata a fiatal férfiaknál bár ritka, de súlyos egészségügyi probléma, melyet mihamarabb orvosolni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.