• A jóindulatú prosztata megbetegedés kombinációs terápiája

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    A férfiak nagy része szenved prosztata megnagyobbodásban – a 40-64 évesek ötöde, a 65 felettiek 40%-a –, ám csak kis hányaduk kap megfelelő kezelést, mondta dr. Tenke Péter egy háttérbeszélgetésen, majd így folytatta: a BHP gyakorisága 60 felett 50%, 80 fölött azonban már csaknem 90 százalék (88%).

    A prosztata megnagyobbodása a 30 éves kor körül indul, ennek - az 50-es évektől kezdődően - makroszkopikusan látható jelei vannak. A 60 évesek korcsoportjában, mikroszkopikusan, szinte 100%-ban, mindenkinél látható, tapasztalta Tenke doktor. A 70 évesek harmadánál már tünetekkel jár együtt. Amikor az állapotot statikusnak mondják, akkor értelemszerűen még nincs baj. Amikor azonban az orvos obstrukcióról beszél, akkor már a változás olyan fázisba jutott, amikor a vizelet áramlása nehezített, majd kifejezetten akadályozott lehet. A prosztata megnagyobbodása valójában mechanikai (gátló) okként jelentkezik. Megváltoznak a nyomás-viszonyok, az izomtónus, a megszokott dinamika. De vannak prosztatán kívüli tényezők is, mint például a hólyagbeidegzés. Amikor a LUTS mozaikszót látják, hallják, akkor pedig az alsó húgyúti tünetekre utal a szakember (az angol elnevezés szavainak kezdőbetűivel: lower urinary tract syndrome).

    Hirdetés

    A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?


    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.
    Hogyan zajlik a prosztata vizsgálata?

    A prosztata növekedése idővel – megállíthatatlanul - előrehaladó (progresszív), de a BPH igen elhúzódó, lassú folyamat. A betegség döntően a tünetek romlásában mutatkozik (a tünetekben progrediál), például váratlan vizelet-elakadás, visszatartás jelentkezik (akut vizelet retenció). Másoknál, vagy máskor tárolási (irritatív) tünet mutatkozik, vagy úgynevezett sürgető inger (urge inkontinencia) lép fel, nappali vagy éjszakai gyakori vizelési „kényszer”. Ismert obstruktív tünet a vizeletindítás nehézsége – ha például csak erőlködésre indul, ha sokat kell várni rá, vagy ha nagyon gyenge a sugár.
    Az említett tünetek, értelemszerűen, negatív hatással vannak az életminőségre, a mindennapi tevékenységre, sőt magára a nemi életre is. Hogy mennyire? Nos, erre voltak kíváncsiak a szakemberek az úgynevezett LUTS felmérés során.

    Milyen tünetek kísérik a betegséget?

    Nemzetközileg validált kérdőív segítségével akartak választ kapni arra, hogy milyen tünetektől szenvednek, mitől szabadulnának leginkább a férfiak, és hogy elsősorban milyen kezelés felel meg a betegek elvárásainak. Miközben azonnal kezelendő a zavar, a BPH, mint progrediáló jelenség, az összes alsó húgyúti gond, meg kell állítani az elzáródást, késleltetve a sebészi beavatkozás idejét – ugyanakkor ennél is fontosabb lehet a távolabbi jövőben elérhető cél, a hólyag egészségének hosszú távú megtartása.

     A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása


    A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik. A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

    A páciensek fele elsősorban azt várta el, hogy a gyógyszer hatására a jövőbeni műtéti fenyegetettség csökkenjen – legalább a felére. Az érintettek másik fele pedig azt kívánta, hogy aktuális tünete szűnjön meg, most, a jelenben, méghozzá mielőbb.

    Hogy az említett elvárásoknak miként lehet megfelelni, erre szolgált a PROBE vizsgálat. A tárolási panaszok kezelésére az alfa-blokkolók szolgálnak – ezek általában 30-40%-os tüneti javulást hoznak. Azonban ez hosszabb távon nem ad tartós eredményt, nem hozhat megoldást. Egy ideig javítja a vizeletürítést, ám alapvetően nem befolyásolja, mert nem változtatja meg a prosztata méretét. Márpedig a visszamaradó vizelet miatt szövődmények alakulhatnak ki: megnő a fertőzésveszély, és megindulhat a kőképződés.

    Az ürítési panaszokra (inkomplett ürítés, megszakadó, gyenge sugár, erőlködés) adják az 5-alfa reduktáz gátlót – aminek hatására kisebb lesz a prosztata mérete, súlya, értelemszerűen a tünet, a panasz is. Jelentős mértékben (55-57%-kal) csökkenti ez a szer annak veszélyét, hogy műtétre kerüljön sor. 3 hónapos kezelés után szignifikánsan javulnak az áramlási paraméterek.

     A prosztata mintavétel


    Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői, vagy hasonló speciális körülmények között végrehajtani. Ilyenek például a prosztata mintavétel (biopszia) is. A prosztata mintavétel

    Napjainkban azonban a megoldás a kombinált (alfablokkoló plusz 5-alfa reduktáz gátló) kezeléstől várható.

    Korábban is próbálták együttesen alkalmazni (kombinálni) a gyógyszereket, ki is derült, így 30-40%-kal jobb eredményt lehet elérni, mint bármelyik szóló kezeléssel. Ám arra is rájöttek az orvosok, hogy a tényleges pozitív hatásra legalább 1 évet várni kell – viszont sok betegnek nincs türelme ezt kivárni, és felhagy a terápiával.

    Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, mondja Tenke doktor, a tartós eredmény a kezelés első éve után várható.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet

    Módosítva: 2017.09.11 02:51, Megjelenés: 2017.09.11 02:51
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Szükség van-e a prosztatamegnagyobbodás kezelésére?

    A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia, BPH) a 40 éves kor feletti férfiak körében fordul elő, a korral az érintettek aránya nő. A 60 éven túli férfiak akár 50 százaléka is szenvedhet a kórkép tüneteitől.

    Prosztatabiopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    A prosztata problémái - Gyakoribb, mint gondolná

    50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztatamegnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Éppen ezért fontos, hogy egy férfiember se vegye félvállról a tüneteket, ugyanis idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.

    A prosztatanagyobbodás otthoni kezelése

    A prosztata (dülmirigy) jóindulatú megnagyobbodása a férfiakat sújtó egyik leggyakoribb kórkép. Tekintve, hogy a kellemetlen panaszokkal járó jelenség egy bizonyos életkor felett majdhogynem mindenkinél megjelenik valamilyen formában, helyesebb betegség helyett állapotnak titulálni.

    A prosztata megnagyobbodása - Gyakran ismételt kérdések

    Az életkor előrehaladtával a prosztata nagyobbodása természetes folyamat, ám előrehaladottabb állapotban szövődményeket is okozhat. A statisztikák szerint a 40 éves korosztály mintegy 20 százalékánál, míg a 80 év felettiek 90 százalékánál merül fel a prosztatanagyobbodás problémája. Mit kell tudni róla? Melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések?

    Prosztatamegnagyobbodás: tünetek és diagnosztika

    A BPH (benignus prosztata hiperplázia vagy más néven megnagyobbodás) jellemzően a 40 évesnél idősebb férfiak körében fordul elő. Az érintettek aránya a kor előrehaladtával nő (a 60 év fölötti férfiak akár felét is érintheti).

    Prosztata megnagyobbodás és fiatal férfiak

    A megnagyobbodott prosztata a fiatal férfiaknál bár ritka, de súlyos egészségügyi probléma, melyet mihamarabb orvosolni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.