• A jóindulatú prosztata megbetegedés kombinációs terápiája

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    A férfiak nagy része szenved prosztata megnagyobbodásban – a 40-64 évesek ötöde, a 65 felettiek 40%-a –, ám csak kis hányaduk kap megfelelő kezelést, mondta dr. Tenke Péter egy háttérbeszélgetésen, majd így folytatta: a BHP gyakorisága 60 felett 50%, 80 fölött azonban már csaknem 90 százalék (88%).

    A prosztata megnagyobbodása a 30 éves kor körül indul, ennek - az 50-es évektől kezdődően - makroszkopikusan látható jelei vannak. A 60 évesek korcsoportjában, mikroszkopikusan, szinte 100%-ban, mindenkinél látható, tapasztalta Tenke doktor. A 70 évesek harmadánál már tünetekkel jár együtt. Amikor az állapotot statikusnak mondják, akkor értelemszerűen még nincs baj. Amikor azonban az orvos obstrukcióról beszél, akkor már a változás olyan fázisba jutott, amikor a vizelet áramlása nehezített, majd kifejezetten akadályozott lehet. A prosztata megnagyobbodása valójában mechanikai (gátló) okként jelentkezik. Megváltoznak a nyomás-viszonyok, az izomtónus, a megszokott dinamika. De vannak prosztatán kívüli tényezők is, mint például a hólyagbeidegzés. Amikor a LUTS mozaikszót látják, hallják, akkor pedig az alsó húgyúti tünetekre utal a szakember (az angol elnevezés szavainak kezdőbetűivel: lower urinary tract syndrome).

    Hirdetés

    A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?


    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.
    Hogyan zajlik a prosztata vizsgálata?

    A prosztata növekedése idővel – megállíthatatlanul - előrehaladó (progresszív), de a BPH igen elhúzódó, lassú folyamat. A betegség döntően a tünetek romlásában mutatkozik (a tünetekben progrediál), például váratlan vizelet-elakadás, visszatartás jelentkezik (akut vizelet retenció). Másoknál, vagy máskor tárolási (irritatív) tünet mutatkozik, vagy úgynevezett sürgető inger (urge inkontinencia) lép fel, nappali vagy éjszakai gyakori vizelési „kényszer”. Ismert obstruktív tünet a vizeletindítás nehézsége – ha például csak erőlködésre indul, ha sokat kell várni rá, vagy ha nagyon gyenge a sugár.
    Az említett tünetek, értelemszerűen, negatív hatással vannak az életminőségre, a mindennapi tevékenységre, sőt magára a nemi életre is. Hogy mennyire? Nos, erre voltak kíváncsiak a szakemberek az úgynevezett LUTS felmérés során.

    Milyen tünetek kísérik a betegséget?

    Nemzetközileg validált kérdőív segítségével akartak választ kapni arra, hogy milyen tünetektől szenvednek, mitől szabadulnának leginkább a férfiak, és hogy elsősorban milyen kezelés felel meg a betegek elvárásainak. Miközben azonnal kezelendő a zavar, a BPH, mint progrediáló jelenség, az összes alsó húgyúti gond, meg kell állítani az elzáródást, késleltetve a sebészi beavatkozás idejét – ugyanakkor ennél is fontosabb lehet a távolabbi jövőben elérhető cél, a hólyag egészségének hosszú távú megtartása.

     A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása


    A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik. A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

    A páciensek fele elsősorban azt várta el, hogy a gyógyszer hatására a jövőbeni műtéti fenyegetettség csökkenjen – legalább a felére. Az érintettek másik fele pedig azt kívánta, hogy aktuális tünete szűnjön meg, most, a jelenben, méghozzá mielőbb.

    Hogy az említett elvárásoknak miként lehet megfelelni, erre szolgált a PROBE vizsgálat. A tárolási panaszok kezelésére az alfa-blokkolók szolgálnak – ezek általában 30-40%-os tüneti javulást hoznak. Azonban ez hosszabb távon nem ad tartós eredményt, nem hozhat megoldást. Egy ideig javítja a vizeletürítést, ám alapvetően nem befolyásolja, mert nem változtatja meg a prosztata méretét. Márpedig a visszamaradó vizelet miatt szövődmények alakulhatnak ki: megnő a fertőzésveszély, és megindulhat a kőképződés.

    Az ürítési panaszokra (inkomplett ürítés, megszakadó, gyenge sugár, erőlködés) adják az 5-alfa reduktáz gátlót – aminek hatására kisebb lesz a prosztata mérete, súlya, értelemszerűen a tünet, a panasz is. Jelentős mértékben (55-57%-kal) csökkenti ez a szer annak veszélyét, hogy műtétre kerüljön sor. 3 hónapos kezelés után szignifikánsan javulnak az áramlási paraméterek.

     A prosztata mintavétel


    Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői, vagy hasonló speciális körülmények között végrehajtani. Ilyenek például a prosztata mintavétel (biopszia) is. A prosztata mintavétel

    Napjainkban azonban a megoldás a kombinált (alfablokkoló plusz 5-alfa reduktáz gátló) kezeléstől várható.

    Korábban is próbálták együttesen alkalmazni (kombinálni) a gyógyszereket, ki is derült, így 30-40%-kal jobb eredményt lehet elérni, mint bármelyik szóló kezeléssel. Ám arra is rájöttek az orvosok, hogy a tényleges pozitív hatásra legalább 1 évet várni kell – viszont sok betegnek nincs türelme ezt kivárni, és felhagy a terápiával.

    Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, mondja Tenke doktor, a tartós eredmény a kezelés első éve után várható.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet

    Módosítva: 2017.09.11 02:51, Megjelenés: 2017.09.11 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    A leggyakoribb urológiai betegségek

    Az urológia az orvostudományon belül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel foglalkozó szakirány. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső betegségei és rendellenességei, de a férfi belső és külső nemi szerveket érintő betegségek is. A következőkben néhány olyan fontosabb urológiai kórkép leírása következik, amelyre típusos panaszok esetén érdemes gondolni, és szakorvost felkeresni.

    A BPH enyhébb formáinak kezelése

    A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás sok esetben egyáltalán nem igényel kezelést, enyhe formáiban pedig gyógyszeres úton is megszüntethetőek a panaszok.

    A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei

    A prosztatamegnagyobbodás során jelentkező tünetek az életminőségen sokat ronthatnak, ugyanakkor az állapot napjainkban nagyszerűen kezelhető. Gyanús esetben nem szabad tehát halogatni az orvos felkeresését, és nem érdemes kétes eredményű praktikákkal kísérletezni.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    A prosztatanagyobbodás otthoni kezelése

    A prosztata (dülmirigy) jóindulatú megnagyobbodása a férfiakat sújtó egyik leggyakoribb kórkép. Tekintve, hogy a kellemetlen panaszokkal járó jelenség egy bizonyos életkor felett majdhogynem mindenkinél megjelenik valamilyen formában, helyesebb betegség helyett állapotnak titulálni.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA