A megnagyobbodott prosztata szexuális tünetei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A prosztata a férfi reproduktív rendszer mirigyes szerve, amely a húgyhólyag allatt,
a pénisz eredésénél helyezkedik el, körülöleli a húgycső kezdeti
szakaszát.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prostata hiperplasia, azaz BPH) gyakori probléma az idősebb férfiaknál, mely jellemzően húgycsőszűkületet eredményez. Ennek eredményeképpen a vizelés nehézkessé, fájdalmassá válhat, ezen túlmenően pedig a BPH és az ahhoz kapcsolódó kezelések időnként kedvezőtlen szexuális mellékhatásokat okoznak.

Libidó

Egyes BPH-ban szenvedő férfiaknál csökken a szexuális vágy. Noha a szakértők nem pontosan tudják, hogy a csökkent libidó fizikai vagy lelki megnyilvánulása-e a betegségnek, mindenképpen figyelemfelkeltő, gyakori tünetről van szó. Ráadásul a BPH kezelésére szolgáló 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek, melyek hatékonyan csökkentik a prosztata méretét és javítják a vizelet áramlását, szintén libidócsökkentő mellékhatással bírnak.

Ejakuláció

A BPH-ban szenvedő férfiaknál előfordul, hogy időnként rendellenes ejakulációt tapasztalnak. Ezek a magömlés problémák leggyakrabban a retrográd ejakuláció formájában jelentkeznek. A retrográd ejakulációról akkor beszélünk, ha az ondó ahelyett, hogy a hímvesszőn át elhagyná a szervezetet, visszafelé áramlik, és a húgyhólyagba kerül, majd a normális vizeletürítés alkalmával kerül ki a szervezetből. Egyik tünete, hogy az orgazmus utáni vizelet a benne lévő spermától zavaros. Szakértők szerint a BPH 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek mellékhatása okozhat retrográd ejakulációt.

Impotencia

Az impotencia a megnagyobbodott prosztata gyakori jele. Impotenciáról akkor beszélünk, ha a férfi a szexuális együttlét alkalmával nem tudja elérni a közösüléshez megfelelő erekciót, illetve azt nem tudja fenntartani. A megnagyobbodott prosztatában szenvedők mintegy felénél fordul elő impotencia, melyet a csökkent libidóhoz és a retrográd ejakulációhoz hasonlóan gyakran a BPH kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatása tovább súlyosbíthat. Egyéntől függően bizonyos gyógyszerek a BPH kezelésére szolgáló készítményekkel együtt alkalmazva hatékonyan kezelik az impotenciát.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.