Gyermeknemzés egy herével

Dr. Merth Gábor
szerző: Dr. Merth Gábor, urológus - WEBBeteg
megjelent:

A férjemnek gyermekkorában nem szállt le a heréje, ezért megműtötték. Az egyik heréje még mindig nincs a helyén. Gondot okozhat ez, ha babát szeretnénk? Az ondóvizsgálatot támogatja a TB? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A herék száma nem akadálya az apaságnak

Az a tapasztalat, hogy egy herével is képesek a férfiak a gyermeknemzésre. Azoknál a betegeknél például, akik fiatal korukban egy oldali hererák miatt kasztráción estek át, a későbbiekben gyermekvállalás szempontjából nem jelentett akadályt a műtéti beavatkozás.

A hereleszállási zavar kis mértékben ronthatja a gyermeknemzés esélyét, de nagyobb gondot okozhat az, hogy ha a here a testben helyezkedik el, bizonyos betegségek nehezebben diagnosztizálhatóak és kezelhetőek, pl. a hererák.

Meddőség gyanújával akkor ajánlott szakorvoshoz fordulni, ha egy év elteltével is sikertelen a próbálkozás. Ilyenkor a pár mindkét tagját alaposan kivizsgálják. Az ondóvizsgálatot támogatja a TB, a megfelelő centrumokban. Előtte minimum öt nap magömlési tilalom szükséges, mert az ondó paramétereinek standard értékei szűkebb időintervallumnál nem értékelhetőek.

(WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus)

Cikkajánló

A férfi nemi szervek fejlődési rendellenességei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
A húgycső, a hímvessző és a herék fejlődési zavarai szerencsére ritkán fordulnak elő, viszont néhány esetben közösülési képtelenséghez vezethetnek, vagy akadályozhatják a vizeletürítést.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.