Országossá válik az Anyák Háza Program

Anyák Háza Országos Program
megjelent:

Ma Magyarországon hiába szeretne a szülő a gyermeke mellett tartózkodni a hosszas kórházi kezelés ideje alatt, erre még sincs mindenhol lehetőség. Bár vannak olyan jó példák, mint a Bethesda Anyák Háza, az egészségügyi intézmények sokszor nem tudják megoldani a szülők méltó elszállásolását a gyermek hosszas gyógyulási ideje alatt.

Bethesda Anyák Háza logoEzért az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága támogatásával pályázat útján szeretne lehetőséget kínálni a helyzet orvoslására.

Egy hosszabb idejű kórházi kezelés idején – pl. a gyermek súlyos égésekor vagy akár onkológiai kezelése során – a szülői, anyai jelenlét ugyanúgy létfontosságú, mint a szakmailag kiváló egészségügyi ellátás. Jelenleg már léteznek olyan kórházak Magyarországon, ahol a szülők elhelyezése és a családok megfelelő körülmények közötti együtttartózkodása megoldott, de az esetek nagy részében erre csak rész- vagy vészmegoldások vannak. Az Anyák Háza Országos Program pályázatán keresztül a szervezők egyrészt szélesebb képet kaphatnak arról, hogy a családok milyen körülmények között tudnak együtt lenni az egészségügyi intézményekben, másrészt jó gyakorlatot és támogatást is kínálnak a gyermekeket gyógyító kórházaknak.

A Bethesda Gyermekkórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület az SCA Hygiene Products Kft. társadalmi felelősségvállalás programjának keretében több más vállalat és magánadakozó támogatásával került kialakításra. Az épület szállásként működik a kórházban található Országos Égéscentrumban kezelt gyermekek hozzátartozóinak méltó körülmények között történő elszállásolására.

Az Égéscentrumban a gyermekeket sokszor hónapokig kezelik, és az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek családok. A családok túlnyomó része a nagy távolság miatt, és nem utolsósorban anyagi lehetőségek híján nem engedheti meg magának, hogy többszöri alkalommal is oda-vissza utazzon Budapestre, ezért jelent óriási segítséget, hogy a 2015 novemberében átadott Bethesda Anyák Házában szállásra és háromszori étkezésre is van lehetőség. A megnyitás óta már több mint 150 családon segített ez a hiánypótló lehetőség.

A szülő hiánya a legmegterhelőbb

A Százezren az Anyák Házáért program során készült egy hiánypótló online kutatás azzal a céllal, hogy valós képet kapjon arról, hogy a család a gyermekek kórházi tartózkodásának idején együtt tud-e lenni a gyermekkel a magyarországi kórházakban.
A gyermek számára a szülő hiánya a legmegterhelőbb a kórházi kezelés alatt

Az eltelt évek felhalmozott tapasztalatai alapján az SCA Hygiene Products Kft. úgy döntött, hogy országos szinten is ösztönözni szeretné a kórházakat a családok méltó elhelyezésének megoldására. Az Anyák Háza Országos Program létrehozásával a kezdeményezők országos szinten is érvényesíteni szeretnék a gyermekek és a családok érdekeit. A pályázat célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő és gyermeke biztonságban és méltó körülmények között tölthesse együtt az egészségügyi okból kialakult krízishelyzet megoldásáig eltelő időt.

Az Anyák Háza Országos Program során a kiíró, az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának szakmai támogatása mellett, pályázat útján kíván megoldást kínálni erre a problémára.

A gyermek alapvető joga, hogy a családja körében gyógyuljon, ezért a szervezők rendszer szintű megoldásokat, a sztenderdek létrehozására törekvő javaslatokat, és a helyi közösségekkel, gyermekorvosokkal, gyógyszerészekkel, és betegszervezetekkel, alapítványokkal történő szerves együttműködést keresnek. A kiíró terve az tehát, hogy az Anyák Házát, mint jó gyakorlatot országos szintre emelje.

Ez is érdekelheti A gyermek jogai: kapcsolattartás, tájékoztatás

A Kormány 1059/2017 (II.7)-es számú határozata a gyermek- és családbarát kórházakról jól példázza az ilyen és ehhez hasonló programok létjogosultságát. A program fontosságát mutatja, hogy a témában érintett állami szervek mind üdvözlik a kezdeményezést, így Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, valamint Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese is támogatja az Anyák Háza országos program pályázatát.

A szakmai segítségre és az 5 millió forintos anyagi támogatásra magyarországi, gyermekgyógyítással foglalkozó egészségügyi intézmények (gyermekkórházak, gyermekklinikák), közhasznú jogállással rendelkező alapítványok és alapítványnak nem minősülő egyéb közhasznú jogállással rendelkező civil szervezetek (akik közcélú tevékenységet és közfeladatot látnak el, azaz a szervezetnél tágabb közösség érdekében járnak el) pályázhatnak.

A pályázat további tudnivalói valamint a részletes pályázati kiírás megtalálható a www.anyakhaza.hu honlapon. Az Anyák Háza Országos Program 2017. június 15-ig várja az érdeklődő egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek jelentkezését.

Tovább Mit tegyünk égési sérülés esetén?

(Anyák Háza Országos Program)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.