• A gyermek számára a szülő hiánya a legmegterhelőbb a kórházi kezelés alatt

    Szerző: Bethesda Gyermekkórház Alapítvány

    A Százezren az Anyák Házáért program során készült egy hiánypótló online kutatás azzal a céllal, hogy valós képet kapjon arról, hogy a család a gyermekek kórházi tartózkodásának idején együtt tud-e lenni a gyermekkel a magyarországi kórházakban.

    Online felmérés készült a gyermekek kórházi tartózkodásáról

    Az online kutatást a legnépszerűbb közösségi oldalon hirdették meg májusban, a széleskörű magyarországi populáció elérése érdekében. A felmérést 430 fő töltötte ki, akik 95 százalékban nők voltak, ők a leginkább érzékenyek a téma iránt. A kérdőív válaszadóinak több mint fele, 218 fő 30-45 év közötti volt, akiknek van 14 év alatti kiskorú gyermeke. A felmérést az ország mind a 19 megyéjéből kitöltötték, így a kutatás eredménye tükrözi a magyarországi lakosok véleményét. A legtöbb válasz Pest megyében született, ezt követi, Fejér, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A legkevesebb számú kitöltés Tolna, Somogy és Zala megyékből érkezett.

    Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?

    A kórházi tartózkodás minden gyerek számára nehéz – legyen bármilyen korú is. Az otthontól és a barátoktól való távollét, az idegen szituáció, a vizsgálatok, a szokásos napi rutin megváltozása mind-mind frusztrációt okoznak a gyerekeknek. Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?>>

    A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka hallott már a problémáról, háromnegyedük pedig súlyos gondnak tartotta azt. Csaknem minden válaszadó (94 százalék) támogatna egy olyan kezdeményezést, amely a gyógykezelés idejére szállást biztosítana a szülőknek, rászorultságuk alapján. 73 százalékuk pedig úgy ítélte meg, amennyiben az állam önállóan nem képes orvosolni a problémát, úgy azt a kórházi intézményekkel - adott esetben civil szervezeteket is bevonva - közösen kell megtennie.

    A válaszadók döntő többsége a jelen állapotok ismeretében az összefogásban hisz, hogy az állam, a kórház és a civilek közösen találjanak megoldást, mivel a kapacitások egyesítésében hatalmas lehetőségek rejlenek. A megkérdezettek pontosan fele, 215 fő szerint egy alapítvány is képes lehet megoldani a problémát, hogy a szülők részére szállást biztosítson a gyógykezelés idejére, amennyiben a támogatásokból biztosított hozzá az anyagi tőke. Az alapítványok működését 87 százalékuk adójának 1 százalékával is támogatná azért, hogy képes legyen megoldani a szülők elszállásolását. 69 százalék tárgyi adományokkal is segítene ebben, míg 49 százalékuk egyéni befizetésekkel járulna hozzá a jó ügyhöz.

    Hirdetés

    A kitöltők 66 százaléka szerint a kórházi kezelés alatt a gyermekek számára a szülői jelenlét hiánya a leginkább megterhelő. A válaszadók 32 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy gyermeke hosszú időre kórházi kezelésre szorult, és sikerült önállóan megoldania a hozzátartozók elszállásolását.

    Kis kórházi illemtan

    Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? - Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A fontosabb tudnivalókról olvashat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani. Kis kórházi illemtan - avagy hogyan viselkedjünk a gyerekosztályon?>>

    A válaszadók 79 százaléka szerint a szülők folyamatos jelenléte a gyógykezelés ideje alatt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek sikeresen meggyógyulhasson.

    A gyermekek gyógykezelésében a gyógyító személyzet szaktudását tartották a második legfontosabb tényezőnek, ezt követően a higiéniai körülmények biztosítását. Kiemelten fontosnak ítélték a gyógyító személyzet hozzáállását, és az orvosi felszerelések minőségét, mennyiségét is. Egy válaszadó szerint, aki korábban egy kórház gyermekosztályán dolgozott, a „mamaszoba” kialakítása szükséges, ahol az anyukák ott lehettek gyermekükkel, már akkor minden szempontból szerencsés megoldást jelentett, hiszen a kórházi személyzet nem tud ott lenni minden egyes gyermek mellett a műszak alatt. A kórházi szolgáltatások kiszélesítése az egészségügyi dolgozókat is tehermentesítené.

    A 430 fő megkérdezett közül 49 százalék ismerte a Bethesda Gyermekkórházat, és 275 fő pontosan meg tudta határozni azt is, hogy mi a Bethesda Anyák Háza tevékenysége. A válaszadók véleménye szerint az Anyák Háza gyermek és anyabarát intézmény, ami manapság ritka dolog. Sokan tekintenek rá menedékként, amely segíti a szülőket abban, hogy gyermekük mellett maradhassanak a gyógykezelés ideje alatt.

    A válaszadók kiemelték a szállás kapcsán a kimagasló színvonalat, az ott dolgozók segítőkészségét és emlékeztek arra is, hogy a Bethesda Anyák Háza tavalyi felújítása a versenyszféra és a civilszféra összefogásával tudott megvalósulni.

    A Bethesda Anyák Háza célja, hogy a hosszabb ideig gyógyuló, súlyosan sérült gyermekek szüleinek segítséget nyújtson abban, hogy a kórházi ápolás ideje alatt is a gyermekük mellett lehessenek. Összesen 9, beteg gyermekét kísérő hozzátartozó számára tudnak szállást biztosítani. A tavaly novemberi átadás óta 59 rászoruló szülő kapott ingyenes szállást és ellátást a Bethesda Anyák Házában. A leghosszabb itt-tartózkodás 60 nap volt, míg a szobákban eddig összesen 445 éjszakát töltöttek el az ország minden tájáról hozzájuk érkező gyermekek szülei a gyógykezelés ideje alatt.

    Az online felmérés főbb megállapításait szemléltető infógrafikát ide kattintva tekintheti meg>>

    (Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

    Módosítva: 2016.06.22 18:01, Megjelenés: 2016.06.22 18:01
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Nem olvas el minden hírt? Összeszedtük az 5 legfontosabb tudnivalót a témában.

    Cukorbeteg?

    Cukorbeteg?

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a DKP alkalmazást az egyszerű vércukornaplózáshoz. (x)

    Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin

    Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin fájdalom- és lázcsillapító tabletta és más, metamizoltartalmú gyógyszerek - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

    Koronavírus - Magyarországon a legkisebb gyanú esetén elrendelik a kórházi karantént

    Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént - emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

    A mérgező családokban élő gyermekek örök sérüléseket cipelnek

    A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket, vagy épp amivel romba döntötték önértékelésüket, a reményt arra, hogy önállóan is értékesnek érezhessék magukat. A szülők folyamatosan azon igyekeznek, hogy a nekik megfelelő, kedvező helyüket megtalálják az élet számos területén.

    Az egyszülős családban nevelkedő gyermekek is teljes értékűek

    Az egyszülős családban nevelkedő gyermekekből is éppúgy válhat egészséges lelkű kamasz, ifjú, majd felnőtt, mint a hagyományos családmodellben cseperedőkből. Akár az anya vagy az apa neveli válás után csemetéjét, nem légüres térben élik a mindennapjaikat, sőt megtörténik, hogy sokkal nagyobb figyelmet és nyugodtabb légkört tud a válás után nyújtani a gyermekét egyedül nevelő szülő.

    Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

    A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek!

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

    Gyermeket nem magunknak szülünk

    Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál nagyobb csalódások érnek. A nevelés alapelvei I.

    A gyermek jogai: kapcsolattartás, tájékoztatás

    Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő tájékoztatást kapjon. A szülőnek joga az egészségügyi dokumentáció megismerése, amelyről saját költségen másolatot kérhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.