A gyermek számára a szülő hiánya a legmegterhelőbb a kórházi kezelés alatt

Bethesda Gyermekkórház Alapítvány
megjelent:

A Százezren az Anyák Házáért program során készült egy hiánypótló online kutatás azzal a céllal, hogy valós képet kapjon arról, hogy a család a gyermekek kórházi tartózkodásának idején együtt tud-e lenni a gyermekkel a magyarországi kórházakban.

Online felmérés készült a gyermekek kórházi tartózkodásáról

Az online kutatást a legnépszerűbb közösségi oldalon hirdették meg májusban, a széleskörű magyarországi populáció elérése érdekében. A felmérést 430 fő töltötte ki, akik 95 százalékban nők voltak, ők a leginkább érzékenyek a téma iránt. A kérdőív válaszadóinak több mint fele, 218 fő 30-45 év közötti volt, akiknek van 14 év alatti kiskorú gyermeke. A felmérést az ország mind a 19 megyéjéből kitöltötték, így a kutatás eredménye tükrözi a magyarországi lakosok véleményét. A legtöbb válasz Pest megyében született, ezt követi, Fejér, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A legkevesebb számú kitöltés Tolna, Somogy és Zala megyékből érkezett.

Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?

A kórházi tartózkodás minden gyerek számára nehéz – legyen bármilyen korú is. Az otthontól és a barátoktól való távollét, az idegen szituáció, a vizsgálatok, a szokásos napi rutin megváltozása mind-mind frusztrációt okoznak a gyerekeknek. Hogyan élik meg a gyerekek a kórházi tartózkodást?>>

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka hallott már a problémáról, háromnegyedük pedig súlyos gondnak tartotta azt. Csaknem minden válaszadó (94 százalék) támogatna egy olyan kezdeményezést, amely a gyógykezelés idejére szállást biztosítana a szülőknek, rászorultságuk alapján. 73 százalékuk pedig úgy ítélte meg, amennyiben az állam önállóan nem képes orvosolni a problémát, úgy azt a kórházi intézményekkel - adott esetben civil szervezeteket is bevonva - közösen kell megtennie.

A válaszadók döntő többsége a jelen állapotok ismeretében az összefogásban hisz, hogy az állam, a kórház és a civilek közösen találjanak megoldást, mivel a kapacitások egyesítésében hatalmas lehetőségek rejlenek. A megkérdezettek pontosan fele, 215 fő szerint egy alapítvány is képes lehet megoldani a problémát, hogy a szülők részére szállást biztosítson a gyógykezelés idejére, amennyiben a támogatásokból biztosított hozzá az anyagi tőke. Az alapítványok működését 87 százalékuk adójának 1 százalékával is támogatná azért, hogy képes legyen megoldani a szülők elszállásolását. 69 százalék tárgyi adományokkal is segítene ebben, míg 49 százalékuk egyéni befizetésekkel járulna hozzá a jó ügyhöz.

A kitöltők 66 százaléka szerint a kórházi kezelés alatt a gyermekek számára a szülői jelenlét hiánya a leginkább megterhelő. A válaszadók 32 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy gyermeke hosszú időre kórházi kezelésre szorult, és sikerült önállóan megoldania a hozzátartozók elszállásolását.

Kis kórházi illemtan

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? - Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A fontosabb tudnivalókról olvashat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani. Kis kórházi illemtan - avagy hogyan viselkedjünk a gyerekosztályon?>>

A válaszadók 79 százaléka szerint a szülők folyamatos jelenléte a gyógykezelés ideje alatt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek sikeresen meggyógyulhasson.

A gyermekek gyógykezelésében a gyógyító személyzet szaktudását tartották a második legfontosabb tényezőnek, ezt követően a higiéniai körülmények biztosítását. Kiemelten fontosnak ítélték a gyógyító személyzet hozzáállását, és az orvosi felszerelések minőségét, mennyiségét is. Egy válaszadó szerint, aki korábban egy kórház gyermekosztályán dolgozott, a „mamaszoba” kialakítása szükséges, ahol az anyukák ott lehettek gyermekükkel, már akkor minden szempontból szerencsés megoldást jelentett, hiszen a kórházi személyzet nem tud ott lenni minden egyes gyermek mellett a műszak alatt. A kórházi szolgáltatások kiszélesítése az egészségügyi dolgozókat is tehermentesítené.

A 430 fő megkérdezett közül 49 százalék ismerte a Bethesda Gyermekkórházat, és 275 fő pontosan meg tudta határozni azt is, hogy mi a Bethesda Anyák Háza tevékenysége. A válaszadók véleménye szerint az Anyák Háza gyermek és anyabarát intézmény, ami manapság ritka dolog. Sokan tekintenek rá menedékként, amely segíti a szülőket abban, hogy gyermekük mellett maradhassanak a gyógykezelés ideje alatt.

A válaszadók kiemelték a szállás kapcsán a kimagasló színvonalat, az ott dolgozók segítőkészségét és emlékeztek arra is, hogy a Bethesda Anyák Háza tavalyi felújítása a versenyszféra és a civilszféra összefogásával tudott megvalósulni.

A Bethesda Anyák Háza célja, hogy a hosszabb ideig gyógyuló, súlyosan sérült gyermekek szüleinek segítséget nyújtson abban, hogy a kórházi ápolás ideje alatt is a gyermekük mellett lehessenek. Összesen 9, beteg gyermekét kísérő hozzátartozó számára tudnak szállást biztosítani. A tavaly novemberi átadás óta 59 rászoruló szülő kapott ingyenes szállást és ellátást a Bethesda Anyák Házában. A leghosszabb itt-tartózkodás 60 nap volt, míg a szobákban eddig összesen 445 éjszakát töltöttek el az ország minden tájáról hozzájuk érkező gyermekek szülei a gyógykezelés ideje alatt.

Az online felmérés főbb megállapításait szemléltető infógrafikát ide kattintva tekintheti meg>>

(Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.