Semmelweis-nap a Bethesda Gyermekkórházban

Szerző: Bethesda Gyermekkórház Alapítvány

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a legnagyobb intézményi elismerést, a Bethesda-díjakat és különleges módon köszöntötték az egészségügyben dolgozókat.

Júniusi izzasztó kánikula, hétköznap délután, tán az év egyik legmelegebb napja. Mégis erős a vágy a közösségre, az összetartozásra, különösen a távolságtartás, a maszk, a szkafander hosszú hónapjai után. Erős a vágy az ünnepre, felidézni, kik is az elődök, vajon mit tanácsolnának ebben a megterhelő időszakban. Kicsit emlékeznek, felidézik Semmelweis Ignác alakját, de mégis inkább a közelmúltból próbálnak felocsúdni a résztvevők. Különös ereje van ilyenkor minden jó szónak, kitüntetésnek, díjnak, legyen akár díszes papírból, amelyet Miniszter Úr ad át, vagy ezüstösen csillogó plakettből, mint a Bethesda-díj, vagy éppen mézeskalácsból, mint idén a „korona-díj”, mellyel a COVID-ban legtöbb munkát végző kollégákat tüntették ki.

Az idei év meghívott előadója dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője volt, aki bölcsességgel, szakmai profizmussal, lélekkel avatta be a gyermekgyógyítókat a gerincsebészet és az általa vezetett intézmény rejtelmeibe. Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy „az elmúlt egy év rendkívüli kihívásait csak az igazi közösség képes túlélni, a rá bízott feladatokat jól menedzselni. Ezért is vagyok végtelenül hálás, hogy team-ben, közösségként dolgoztak a munkatársak, legyen szó COVID-szűrésről, lakossági oltás szervezéséről, vagy a sajtóban is jól ismert SMA betegek kezelésének forradalmian új génterápiájáról.”

Semmelweis-nap a Bethesda Gyermekkórházban

Az ünnepséget követően a Te is segíthetsz Támogató Alapítvány fából készített kézműves szíveket osztott minden dolgozónak, személyes üzenettel, Bibliából választott igével.

Egy gyermekkórház ünnepe a gyermekeké is, így külön öröm volt, ahogy a kórház gyermekpszichológusa, Korzenszky Klára és a krónikus beteg gyerekek bejáró táborozói dobbal, dudával, énekkel tették önfeledt hangulatúvá az ünnepet.

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe

Kinevezések

Főorvos: Szalkay Krisztina

Adjunktus: Trevic Thibault

Miniszteri elsimerő oklevelet kaptak:

 • Pap Márta
 • Tóth Judit
 • SMA Munkacsoport – vezető: Dr. Mikos Borbála orvos-igazgató

A Bethesda Kórházban két éves munkával létrehozott multidiszciplináris SMA Gyógyító Team közös erőfeszítésekkel elérte, hogy hazánkban egyedülállóan mindhárom SMA kezelésére alkalmas gyógyszer elérhető legyen a Bethesda Gyermekkórházban. A Spinraza és a Zolgensma után 2020 nyarától a törzskönyvezés előtt álló Risdiplam is bevezetésre került. A három gyógymód, eljárás köré szerveződött szakmai közösség az SMA Gyógyító Team-ben egyesítve munkáját nemzetközi léptékben is kimagasló szakmai és terápiás tapasztalatot halmozott fel rövid idő alatt, és lehetővé tette a korábban rossz prognózisú betegségben szenvedő gyermekek és családjaik életminőségének javulását.

Bethesda díjat kapnak:

 1. Bálint Emese
 2. Baranyai Nikolett
 3. Bárkai Anikó
 4. Csikós Bálint
 5. Fenyvesi Krisztián
 6. Hajma Károlyné
 7. Dr. Hantos Mónika
 8. Horváth Erika
 9. Korzenszky Klára
 10. Kurucz Mihályné
 11. Ligeti Nóra
 12. Nagy Mónika
 13. Dr. Putz Réka
 14. Dr. Rácz Anikó
 15. Dr.Sűrű Diána
 16. Dr. Szőke Éva
 17. Topolánszkyné Zsindely Katalin
 18. Dr. Zágonyi Kristóf

Csoportos Bethesda díjat kapnak:

Oltóhelyparancsnokok közössége (Bencze János, Dr. Bodó Tímea, Dr. Csitos Ágnes, Dr. Csohány Ágnes, Dr. Erdélyi Fruzsina, Dr. Hirsch Anikó, Dr. Hornok Zita, Dr. Kárász Hajnalka, Dr. Kollák Zita, Dr. Mércz Ágnes, Dr. Mertz Katalin, Dr. Paraicz Éva, Dr. Putz Réka, Dr. Rácz Anikó, Dr. Tóth Katalin, Dr. Vajtai Luca, Dr. Zágonyi Kristóf)

Gyógyszertár közössége

Korona díjat kapnak:

 1. Bencze János
 2. Dr. Czelecz Judit
 3. Dr. Erdélyi Fruzsina
 4. Juhász Anna
 5. Kemenesiné Lakatos Eszter
 6. Kertész Balázs
 7. Kiss Sándorné Rozál
 8. Dr. Molnár Eszter
 9. Rideg Gyula
 10. Sorompó Anett
 11. Stiller Viktória
 12. Dr. Szabó Cecília
 13. Szolnok Katalin
 14. Tamásné Bese Nóra
 15. Dr. Zilahy Mónika

(Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Országos kampány a „Női...

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000...

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.