Megbetegíthet a tartós feszültség

Szponzorált tartalom
megjelent:

A fel nem dolgozott és le nem vezetett feszültség sajnos nem múlik el nyomtalanul, hosszú távon akár nagyon káros is lehet: megnöveli a szívinfarktus, az agyvérzés és a gyomorfekély kialakulásának a kockázatát. (x)

A megfelelési kényszer feszültté tesz

Ha tartós feszültségben élünk, mert nagyobb teher hárul ránk, mint amit el tudunk viselni, vagy túlzottan meg akarunk felelni a munkahelyünkön, esetleg megoldatlan családi problémák nyomasztanak, és nem találjuk meg a módját, hogyan oldjuk a feszültséget, számolnunk kell azzal, hogy a tartós stressz idővel testi bajokat okozhat. Akármennyire is nehéz, ezeket a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert ha úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, és a leggyötrőbb pillanatokban is csak mosolygunk, illetve kimerülten is hajszoljuk magunkat, előbb vagy utóbb biztosan betegek leszünk. Kezdetben csak azt vesszük észre, hogy fáj a gyomrunk, szorít a mellkasunk vagy fáj a fejünk. Ezek olyan intő jelek lehetnek, amelyeket mindenképpen érdemes komolyan venni.

Egyre fiatalabb korban jelentkezik a szívroham

Az állandó feszültségben élőket többféle betegség is fenyegeti, 34 százalékkal nagyobb eséllyel érintik őket a szívkoszorúér-problémák, jobban ki vannak téve a gyomorfekély veszélyének, és a vérnyomásuk is tartósan magassá válhat. A fel nem dolgozott, levezetetlen feszültség szívrohamot is okozhat, amely egyre fiatalabb korban jelentkezik, főleg az állandó teljesítménykényszerben élőknél. Kialakulhatnak alvászavarok, hiszen a megoldatlan, eltitkolt problémáink éjszaka is tovább gyötörhetnek.

Az álmatlanságban szenvedők pedig nemcsak a munkahelyükön teljesítenek rosszabbul, hanem fásultabbakká válhatnak, és gyengébb lesz az immunrendszerük, figyelmetlenebbek lesznek, ezáltal gyakrabban okozhatnak baleseteket. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tartós feszültségben élők sokkal könnyebben betegszenek meg.

Segíthetnek a gyógynövények

Stressz és alvásEzért ezen az állapoton mindenképpen érdemes változtatni. Bizonyos altatók és nyugtatók használata átmenetileg jó szolgálatot tehet, ám ezek hosszú távon függőséget okozhatnak. A problémáinkat érdemes kibeszélni magunkból, ha az nem is nyújt egyből megoldást, megkönnyebbülhetünk tőle. Találjuk meg, hogyan tudnánk levezetni a feszültséget, próbáljunk meg lazítani jógával vagy egy hosszabb esti sétával. Segíthetnek a gyógynövényi hatóanyagú nyugtató, altató gyógyszerek is.

A Sedacur forte a valeriána, a komló és a citromfű kivonatának kombinációját tartalmazza, amely bizonyos szintetikus altatókkal ellentétben nem okoz függőséget, és hozzászokni sem lehet. Este segíti az elalvást, nappal pedig oldja a feszültséget, de a koncentrálóképességet, valamint az autóvezetéshez szükséges képességeket nem befolyásolja.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.