A leggyakoribb hibák életmódváltáskor

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Emberi természetünkből fakadóan, ha valóban tökéletesnek születnénk, akkor is találnánk kivetnivalót magunkon. A legtöbben – ha nem is ugyanolyan –, de hasonló frusztrációkkal küzdünk, amelyek mind önmagunk köré csoportosulnak. A tükörből visszatekintő szempárnál talán nem is létezik kritikusabb, nem csoda, hogy a vágyak középpontjában mindig a "jobbra való törekvés" áll. (x)

Ösztönös reakció, de egy ponton túl pszichés problémává válhat, amelyet csak a szembenézés és a tettlegesség, avagy más szóval az életmódváltás képes orvosolni. Ez azonban korántsem annyira egyszerű folyamat, mint amennyire gyorsan megfogalmazódik a fejünkben, nem véletlenül fullad kudarcba a legtöbb újévi fogadalom. Itt az idő, hogy az elszántság valódi kitartásba, motiváltságba és változásba torkolljon: ismerd meg a leggyakoribb életmódváltási hibákat, hogy tudatosan és eredményesen formálhasd az önképed!

A siker kulcsa a fokozatos és hosszú távú elköteleződés

A megújulásra mindannyiunknak szüksége van. Van, aki ritkán, van, aki gyakrabban érez így, azonban egy biztos, miután az elhatározást felváltja a cselekedet, az ember rövid időn belül szeretne azonnali eredményt elérni. Ennek következtében nagyon hamar eljön a kiégés pillanata, hiszen a tempó nincs egyenes arányosságban a megtervezéssel és a fokozatos fejlődéssel.

A probléma gyökere mindig ott keresendő, hogy például a legtöbben összekeverik a diétát és a fogyókúrát. Nincsenek tisztában azzal, hogy a szervezetük milyen megvonásokra reagál megfelelően, a kitartás pedig éppen csak addig tart, amíg nem érkezik újabb stresszfaktor, amitől fáradtnak és demotiváltnak érzik magukat. A titok nyitja viszont egyáltalán nem bonyolult, csupán nagyobb odafigyelést, koncentráltabb elszántságot, hosszabb távú és rendszeres igyekezetet, elköteleződést igényel.

A leggyakoribb hibák életmódváltáskor: ezekre figyelj oda!

1) Konkretizált célok a siker érdekében

A fogadalmak általában nem azért buknak meg, mert nem igaziak az elköteleződéshez fűződő vágyaink, egyszerűen csak a célok nem konkretizált formában élnek a fejünkben, túl általánosak. Nem elég és nem is szabad azzal belevágni egy új életmód típusba, hogy „majd jövőre egészségesebben élek”, szükség van a pontos meghatározásokra, az írásban megfogalmazott, aprólékos részletekre.

Ha ezekre odafigyelsz, akkor keretet adsz a változáshoz vezető út cselekedeteinek, ezzel kizárva a légből kapott, hirtelen reakciókat. Mire gondolunk itt? Kizárólag annyira, hogyha éppen egy fogyókúrába vágsz bele, ne csak azt határozd meg, hogy hány kilogrammtól szeretnél megszabadulni, hanem azt is, hogy mennyi időn belül és milyen eszközökkel – ezzel a lépéssel megalkotod az új életmód szabályrendszerét, ami végül a mindennapjaid iránymutató normájává válik, és segít a változásban.

2) A szépség és az egészség harmóniája

Ha már a vágyakról és a tervezésről beszélünk, amellett a tény mellett sem szabad szó nélkül elmennünk, hogy a legtöbben nem a megfelelő célokkal vágnak bele a változási és változtatási folyamatba. Általánosságban elmondható, hogy elsősorban a szépségideál és a tökéletes alkat megteremtése áll a vágyálom középpontjában, nem pedig az egészség megőrzése. Természetesen a normális énkép kialakításához elengedhetetlen, hogy külsőségeinkben is megfeleljünk önmagunk számára, de mi lenne, ha ezt a gondolatot átstrukturálnánk?

„A cél szentesíti az eszközt”, és bizony, ha valódi változást szeretnénk hozni az életünkbe, nem szabad, hogy elsősorban a hiúságunk domináljon. Az egészséges életmóddal – azaz a megfelelő étrend és sportolási ütemterv kialakításával –, nemcsak a szervezetünk működését segítjük, de mentálhigiénés módon is tréningeljük magunkat. Így végül képesek vagyunk elfogadni azt, akik vagyunk, és még az általunk meghatározott bombaformáig is eljutunk. A lényeg tehát, hogy az eredmény mindkét esetben ugyanaz lesz, csupán az odavezető út változik. A potenciális priorizálás az egyik legfontosabb lépcsőfok, hogyha valódi és hosszú távú értékeket szeretnénk felállítani.

3) Személyre szabott lehetőségek

Az életmódváltás sarkalatos pontja, hogy a fogalmakkal és az esetleges módszerek működésével pontosan tisztában legyünk. A testünk és a szervezetünk a legérzékenyebb műszer, ami egyes helyzetekre tökéletesen, míg mondjuk egy hirtelen kiválasztott diétára rosszul reagálhat. Fontos, hogy tudjuk, mi a különbség például egy diéta és egy jó fogyókúra között, vagy hogy mit is jelent pontosan, ha keto étrend mellett táplálkozunk.

Ha ismerjük a definíciók mögötti magyarázatot, akkor azt is tudjuk, hogy mi fog minél közelebb állni a jelenlegi életmódunkhoz, hogy ne legyen túl drasztikus a váltás. A mindennapok átformálásának eredményessége az önismereten és a fokozatosságon múlik. Kizárólag azokat a lehetőségeket teremtsd meg önmagad számára, amelyek valóban segítenek majd, és felejtsd el, hogy az átlag szerint mi a legjobb megoldás! Bármi mellett is döntesz, mindig alaposan járj utána, és lebegjen ott a szemed előtt, hogy mind különálló inpiduumok vagyunk, egyedülálló vágyakkal, normákkal és teherbírással!

4) Az új szokástól egészen a rutin megteremtéséig

A sikeres életmódváltás kulcsa, hogy az új szokások végül a mindennapos rutin részévé váljanak. Természetesen ebben az esetben is el kell felejteni az erőszakos és görcsös tenni akarást, és arra kell koncentrálni, hogy a változást valóban pozitív élményként éljük meg. Az erőltetettség még soha nem eredményezett semmi jót, az egészséges létforma kialakításában pedig annyi negatív hatást képes kiváltani, hogy egy életre elmegy a kedvünk a zöldségektől vagy a sétától.

A rendszeres mozgás vagy a helyes táplálkozás rutinja nem egyik pillanatról a másikra fog beépülni az életünkbe, de ha összekötjük számunkra fontos eseményekkel – például autó helyett elsétálok a gyermekemmel az óvodába –, végül külön élményt jelentenek majd. Éppen ezért kezdd mindig „kicsiben”, az új szokásokat csak így tudod rendszeressé és mindennapossá varázsolni egészséges módon!

Felejtsd el az újévi fogadalmakat, kezdj bele még ma!

Az újév kezdetén kipihentek vagyunk, túl vagyunk számos ünnepi ebéden és vacsorán, nem csoda, hogy a változáshoz kapcsolódó elhatározásaink nagyon erősen élnek bennünk. Nem sokkal később azonban visszakerülünk a mókuskerékbe, és a lelki szemeink előtt ott ficánkolnak a gyorséttermi ételek, a stresszlevezető csokoládék, és valószínűleg egy nehéz nap után nem a sétálás lesz a legnagyobb vágyunk. Éppen ezért, ne várd meg az újévet, ne időponthoz kösd, hogy mikor vágsz bele, egyszerűen csak csináld, akár még ma!

Frissítve: 2020.10.13. 12:59, Megjelent: 2020.10.13. 12:59
Címkék: Fogyókúra téma

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.