• Újgenerációs rákdiagnosztika: hatékony technológia, célzott kezelés

   Szerző:
   WEBBeteg

   Hamarosan hazánkban is széles körben elérhető lesz egy olyan rákdiagnosztikai módszer, amelyet külföldön már rendszeresen alkalmaznak. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztálya egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel jelentősen lerövidíthető a daganatos betegségek diagnosztizálásának időtartama és általa megvalósul a célzott kezelés. (x)

   Az intézmény dolgozóinak reményei szerint akár 1-2 hónapon belül is megvalósulhat az, hogy az új technológia a legtöbb ember számára elérhető legyen. A részletekről Dr. Papp Ildikót, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztályának vezetőjét kérdeztük.

   Mi a főprofilja az intézményüknek? Mivel foglalkoznak?

   - Újgenerációs genomszekvenálás és qPCR alapú humán diagnosztikai módszerek kifejlesztésével, bioinformatikával, minőségirányítással; illetve mikrobiális összetétel meghatározással foglalkozunk a gyógyszeripar, egészségügy, élelmiszeripar, környezetvédelem szektorokban.

   A diagnosztikai módszerek fejlesztésén túl az OGYI által engedélyezett GMP laboratóriumunkban gyógyszerminősítést is végzünk. Az osztály munkatársai emellett aktívan részt vállalnak önálló kutatás-fejlesztési projektek létrehozásában és végrehajtásában, melyek részben hazai és európai uniós pályázati források felhasználásával, illetve a hazai és EU-s vállalkozói szféra képviselői megbízásából valósulnak meg.

   Elérhetőség

   Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai Osztály

   Cím: 3519 Miskolc, Iglói út 2.
   Tel.: +36 30 5444793
   E-mail: ildiko.papp@bayzoltan.hu
   web: www.medinf.hu, www.bayzoltan.hu

   Legutóbb egy új rákdiagnosztikai rendszer kifejlesztésén dolgoztak. Miért előnyös ez a fejlesztés és hogyan működik?

   - Egy olyan diagnosztikai módszer, amely a vastagbél- és tüdőrák esetekben leggyakrabban előforduló mutációk kimutatására és kategorizálására használható. A módszer alkalmas arra, hogy a meghatározott mutációhoz, az aktuálisan elérhető adatbázisokból és a szakirodalmilag javasolt hatóanyagok közül automatikusan hozzárendeljük a leghatékonyabbat, így célzottabb gyógyszeres terápia valósítható meg a beteg számára. Mindenben a szakma szabályai szerint járunk el, és csak olyan célzott diagnosztikát kínálunk, amire gyógyszeres kezelés is elérhető.

   Összesen hat ember dolgozott a rendszer kifejlesztésén: Dr. Bihari Zoltán és Bató Emese a szekvenálás, Gálik Bence és Dr. Pach Ferenc Péter bioinformatika, Papp Ildikó a minőségirányítás területéről. A fejlesztői csapat munkáját pedig Dr. Krenács László patológus segítette.

   Mindemellett szolgáltatásunkat a konkurencia árainál 3-12-szer olcsóbban tudjuk kínálni. A teljes vizsgálat (48 minta esetében) a mintaátvételtől az eredményközlésig hét nap. Az időtartam és az ár függ az egy körben megvizsgált minták számától, alap esetben a diagnosztikai eljárás díja  50.000 F
   t.

   Évente 70 ezer új daganatos betegséget ismernek fel. Fel vannak arra készülve, hogy mindenki számára elérhető legyen ez az új technológia?

   - Mivel rengeteg beteg érintett a daganatos megbetegedésekben, ezért sajnos jelenleg még nem vagyunk felkészülve arra, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a kifejlesztett 

   módszer; azonban már több partnercéggel is kapcsolatban vagyunk, ezért ha igény merülne fel rá, rövid időn belül tudjuk bővíteni a hálózatot. A partnerhálózatunk bővítésével pedig 1-2 hónapon belül minden beteg számára elérhetővé válik ez az technológia. 

   A módszer már most is elérhető egy átlagember számára is. Jelenleg a minta levétele, illetve a diagnózis kiállítása partnercégünkön, a szegedi T-sejt Orvosdiagnosztikai Kft. Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumon keresztül történik, míg a minta szekvenálását és az eredmények bioinformatikai kiértékelését a laborunkban végezzük el.

   Mik a hosszabb távú terveik?

   -Véleményem szerint 1-2 éven belül van arra reális esély, hogy ezt a fajta diagnosztikai eljárást az OEP támogassa. Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy szeretnénk a Közép-európai régió egyik piacvezető genetikai szolgáltatójává válni. A jelenlegiek mellett, a felmerülő igényeknek megfelelően a közeljövőben a szolgáltatási portfóliónk bővítését is tervezzük. Laborunk által nyújtott szolgáltatások magas szakmai színvonalú kutatás fejlesztési munka eredményei.  Hosszú távú stratégiánk az, hogy versenyképes árak mellett, biztosítsuk a profi minőségi munkát a rutin diagnosztikai szolgáltatásaink során is. 

   (WEBBeteg)

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu