Rákdiagnosztika téma

A HCEMM kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások izolálását vérszérummintából, illetve utat nyit az egyénre szabott leghatékonyabb terápiák alkalmazásának.

A szövettan és a molekuláris patológia szerepe a daganatok felismerésében és kezelésében

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-11 17:03
A patológusoknak kiemelkedő szerepük van a klinikai mindennapokban a diagnosztikában és a kezelésben is. A patológia jelentősége a szövet- és sejtanalízis, illetve a modern molekuláris patológiai eljárások révén a betegségek, elsősorban a rák megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében áll.

A rák nem vár a járvány végéig!

Szponzorált tartalom - 2020-12-09 10:03
Több ezer késve diagnosztizált rákbeteg lehet a COVID-19-járvány másodlagos áldozata, mivel későn jutnak el szűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra! (x)

Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2019-12-16 19:03
A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

Vastagbélrák diagnózis - Hogyan lehet lelkileg feldolgozni?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2018-04-01 17:25
Vastagbélrák
A rákos betegségeket a köznyelv, sajnos nemritkán jogosan, a halál előszobájaként azonosítja. Így egy rákdiagnózis kimondásakor és az azt követő időszakban a beteg komoly érzelmi megpróbáltatásokon megy keresztül.

Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-10-20 09:41
A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során keletkeznek a szervezetben.

Egy magyar ötlet, ami jelentősen lerövidítheti a betegek várakozási idejét

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2016-09-01 11:25
Kevés hasonlóan idegtépő időszak létezik, mint amikor valakit tumorgyanú miatt küldenek kivizsgálásra. Addig a mindent eldöntő pillanatig, amíg a diagnózis meg nem születik, egy sor vizsgálaton esik át a beteg, melyek közül daganatos kórképek esetén a szövettani vizsgálatnak jut a legjelentősebb szerep.
Hamarosan hazánkban is széles körben elérhető lesz egy olyan rákdiagnosztikai módszer, amelyet külföldön már rendszeresen alkalmaznak. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztálya egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel jelentősen lerövidíthető a daganatos betegségek diagnosztizálásának időtartama és általa megvalósul a célzott kezelés. (x)
Hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy olyan újgenerációs rákdiagnosztikai módszer, amelynek segítségével drasztikusan lerövidülhetnek a daganatos betegségek azonosítását szolgáló vizsgálatok. Az új technológia jelentősége nemcsak a gyors diagnosztikát, hanem a célzott, hatékonyabb kezelést is lehetővé teszi. (X)
Új diagnosztikus technikát fejlesztettek ki festéktartalmú részecskék felhasználásával amerikai kutatók. A nanoszemcsék egyértelműen jelzik a sejtekben lévő különféle fehérjéket - közölték amerikai kutatók.