Rákdiagnosztika téma

A szövettan és a molekuláris patológia szerepe a daganatok felismerésében és kezelésében

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

A patológusoknak kiemelkedő szerepük van a klinikai mindennapokban a diagnosztikában és a kezelésben is. A patológia jelentősége a szövet- és sejtanalízis, illetve a modern molekuláris patológiai eljárások révén a betegségek, elsősorban a rák megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében áll.

A rák nem vár a járvány végéig!

Szponzorált tartalom

Több ezer késve diagnosztizált rákbeteg lehet a COVID-19-járvány másodlagos áldozata, mivel későn jutnak el szűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra! (x)

Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

Vastagbélrák diagnózis - Hogyan lehet lelkileg feldolgozni?

WEBBeteg összeállítás - Orvos szakértő: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

A rákos betegségeket a köznyelv, sajnos nemritkán jogosan, a halál előszobájaként azonosítja. Így egy rákdiagnózis kimondásakor és az azt követő időszakban a beteg komoly érzelmi megpróbáltatásokon megy keresztül.

Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során keletkeznek a szervezetben.

Egy magyar ötlet, ami jelentősen lerövidítheti a betegek várakozási idejét

WEBBeteg - M. J.

Vitrolink

Kevés hasonlóan idegtépő időszak létezik, mint amikor valakit tumorgyanú miatt küldenek kivizsgálásra. Addig a mindent eldöntő pillanatig, amíg a diagnózis meg nem születik, egy sor vizsgálaton esik át a beteg, melyek közül daganatos kórképek esetén a szövettani vizsgálatnak jut a legjelentősebb szerep. Tudta, hogy ma Magyarországon egy szövettani mintára több mint 14 napot kell várni? Tehát legalább ennyi időt tölt a beteg bizonytalanságban és kezelés nélkül, pedig mindannyian tudjuk, hogy rákos megbetegedések esetén az idő (a korai felismerés és az időben elkezdett terápia) döntő tényező. Erre a problémára kereste meg a megoldást a Vitrolink debreceni fiatalokból álló kutatócsapata.

5 különböző ráktípus diagnosztizálható az új típusú vérvizsgálattal

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Egy új vérvizsgálattal, melyet brit kutatók fejlesztettek ki, kimutatható a vastagbél-, emlő-, tüdő-, gyomor- és méhtestrák is, anélkül, hogy invazív biopsziára kerülne sor, így világszerte sok millió ember életét tudnák megmenteni.

Újgenerációs rákdiagnosztika: hatékony technológia, célzott kezelés

WEBBeteg

Hamarosan hazánkban is széles körben elérhető lesz egy olyan rákdiagnosztikai módszer, amelyet külföldön már rendszeresen alkalmaznak. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztálya egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel jelentősen lerövidíthető a daganatos betegségek diagnosztizálásának időtartama és általa megvalósul a célzott kezelés. (x)

Újgenerációs rákdiagnosztika Magyarországon is

WEBBeteg

Hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy olyan újgenerációs rákdiagnosztikai módszer, amelynek segítségével drasztikusan lerövidülhetnek a daganatos betegségek azonosítását szolgáló vizsgálatok. Az új technológia jelentősége nemcsak a gyors diagnosztikát, hanem a célzott, hatékonyabb kezelést is lehetővé teszi. (X)

Nanorészecskék jelzik a rákos sejt fehérjéit

MTI

Új diagnosztikus technikát fejlesztettek ki festéktartalmú részecskék felhasználásával amerikai kutatók. A nanoszemcsék egyértelműen jelzik a sejtekben lévő különféle fehérjéket - közölték amerikai kutatók.