• Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    A GRAIL, Inc. által kifejlesztett teszt új generációs, metilezés alapú szekvenálási technológiát alkalmaz a DNS-ek vizsgálatára, amelynek során kideríthető, hogy a gének aktívak vagy inaktívak.

    A DNS-szekvenálás olyan biokémiai módszer amit a DNS oligonukleotid nukleotid bázisainak, tehát az adeninnek, guaninnak, citozinnek és a timinnek a sorrend-meghatározására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg a sejtmagban, a plazmidokban, a mitokondriumban vagy a kloroplasztiszokban azt az örökletes genetikai információt, ami minden élő szervezet működésének alapprogramját adja.

    Hirdetés

    A teszt sikeresen azonosította a rák jelenlétét

    Közel 3600 vérmintára alkalmazva - némelyik rákos betegektől, másoktól, akiknél a vérvételkor még nem diagnosztizáltak rákot - a teszt sikeresen azonosította a rák jelenlétét a rákos betegek mintáiból és helyesen azonosította azt a szövetet, ahonnan a rák kezdődött (primer tumor, elsődleges daganata származási szövetet). A teszt specifikusságát – tehát azt a képességét, hogy csak akkor adjon pozitív eredményt, ha a rák ténylegesen fennáll -, valamint azt a képességét, hogy meghatározza a kiindulási, származási szervet vagy szövetet (primer tumor), igen jónak találták a kutatók. Az általános specifitás 99,4% volt, azaz az eredmények csupán 0,6% -a jelezte tévesen a rák jelenlétét.

    Az új teszt a szokásos „folyékony biopsziákkal” ellentétben, amelyek genetikai mutációkat vagy más, a rákhoz kapcsolódó változásokat észlelnek a DNS-ben, az úgynevezett metilcsoportokra összpontosít. A metilcsoportok olyan kémiai egységek, amelyek a metilációnak nevezett folyamatban kapcsolódnak a DNS-hez és jelzik, hogy mely gének aktívak és melyek inaktívak. A korábbi genetikai mutáció vizsgálata helyett a metiláció rendellenes mintázata jellemzőbb a rákra és a rák típusára. Az új teszt nulla értéket mutat a genom azon részein, ahol a rákos sejtekben rendellenes metilezési minták találhatók.

    “A metilezési alapú vizsgálatok felülmúlják a hagyományos DNS-szekvenálási módszert, és az ilyen vizsgálatok alkalmazhatóak az emberek rákszűrésére, a rák több formájának kimutatására a vérmintákban" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Geoffrey Oxnard, MD, a Dana-Farbertől. E kijelentés eléggé megalapozott. A tanulmányban a vizsgálók 3583 vérmintában elemezték a sejtek nélküli DNS-t (a DNS-t, amely a sejtek halálakor bejutott a véráramba), köztük 1530 daganatos betegségben diagnosztizált betegből és 2053 daganat nélküliekből. A betegek mintái több mint 20 rákfajtát foglaltak magukban, beleértve a hormonreceptor negatív emlő-, vastagbél-, nyelőcső-, epehólyag-, gyomor-, fej- és nyak-, tüdő-, nyirok-leukémiát, multiplex mielóma, petefészekrák és hasnyálmirigyrákot.

    A magas halálozási arányú rákok kimutatására szolgáló vizsgálat érzékenysége (a rákban már pozitívnak bizonyult betegek vérmintáinak százaléka) 76% volt. Ebben a csoportban az érzékenység 32% volt az I. stádiumú rákos betegek esetében; 76% a II., 85% a III. és 93% a IV. stádiumú rákos betegek esetében. A minták 97% -nál, amelyeknél már ismert volt a származási szövet (primer tumor), az esetek 89% -ban a vizsgálat helyesen azonosította a származási szervet vagy szövetet (pimer tumort).

    Olvasson tovább! Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; sciencedaily.com
    Lektorálta:  Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.12.16 19:03, Megjelenés: 2019.12.16 19:03
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.