• Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    A GRAIL, Inc. által kifejlesztett teszt új generációs, metilezés alapú szekvenálási technológiát alkalmaz a DNS-ek vizsgálatára, amelynek során kideríthető, hogy a gének aktívak vagy inaktívak.

    A DNS-szekvenálás olyan biokémiai módszer amit a DNS oligonukleotid nukleotid bázisainak, tehát az adeninnek, guaninnak, citozinnek és a timinnek a sorrend-meghatározására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg a sejtmagban, a plazmidokban, a mitokondriumban vagy a kloroplasztiszokban azt az örökletes genetikai információt, ami minden élő szervezet működésének alapprogramját adja.

    Hirdetés

    A teszt sikeresen azonosította a rák jelenlétét

    Közel 3600 vérmintára alkalmazva - némelyik rákos betegektől, másoktól, akiknél a vérvételkor még nem diagnosztizáltak rákot - a teszt sikeresen azonosította a rák jelenlétét a rákos betegek mintáiból és helyesen azonosította azt a szövetet, ahonnan a rák kezdődött (primer tumor, elsődleges daganata származási szövetet). A teszt specifikusságát – tehát azt a képességét, hogy csak akkor adjon pozitív eredményt, ha a rák ténylegesen fennáll -, valamint azt a képességét, hogy meghatározza a kiindulási, származási szervet vagy szövetet (primer tumor), igen jónak találták a kutatók. Az általános specifitás 99,4% volt, azaz az eredmények csupán 0,6% -a jelezte tévesen a rák jelenlétét.

    Az új teszt a szokásos „folyékony biopsziákkal” ellentétben, amelyek genetikai mutációkat vagy más, a rákhoz kapcsolódó változásokat észlelnek a DNS-ben, az úgynevezett metilcsoportokra összpontosít. A metilcsoportok olyan kémiai egységek, amelyek a metilációnak nevezett folyamatban kapcsolódnak a DNS-hez és jelzik, hogy mely gének aktívak és melyek inaktívak. A korábbi genetikai mutáció vizsgálata helyett a metiláció rendellenes mintázata jellemzőbb a rákra és a rák típusára. Az új teszt nulla értéket mutat a genom azon részein, ahol a rákos sejtekben rendellenes metilezési minták találhatók.

    “A metilezési alapú vizsgálatok felülmúlják a hagyományos DNS-szekvenálási módszert, és az ilyen vizsgálatok alkalmazhatóak az emberek rákszűrésére, a rák több formájának kimutatására a vérmintákban" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Geoffrey Oxnard, MD, a Dana-Farbertől. E kijelentés eléggé megalapozott. A tanulmányban a vizsgálók 3583 vérmintában elemezték a sejtek nélküli DNS-t (a DNS-t, amely a sejtek halálakor bejutott a véráramba), köztük 1530 daganatos betegségben diagnosztizált betegből és 2053 daganat nélküliekből. A betegek mintái több mint 20 rákfajtát foglaltak magukban, beleértve a hormonreceptor negatív emlő-, vastagbél-, nyelőcső-, epehólyag-, gyomor-, fej- és nyak-, tüdő-, nyirok-leukémiát, multiplex mielóma, petefészekrák és hasnyálmirigyrákot.

    A magas halálozási arányú rákok kimutatására szolgáló vizsgálat érzékenysége (a rákban már pozitívnak bizonyult betegek vérmintáinak százaléka) 76% volt. Ebben a csoportban az érzékenység 32% volt az I. stádiumú rákos betegek esetében; 76% a II., 85% a III. és 93% a IV. stádiumú rákos betegek esetében. A minták 97% -nál, amelyeknél már ismert volt a származási szövet (primer tumor), az esetek 89% -ban a vizsgálat helyesen azonosította a származási szervet vagy szövetet (pimer tumort).

    Olvasson tovább! Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; sciencedaily.com
    Lektorálta:  Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.12.16 19:03, Megjelenés: 2019.12.16 19:03
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.