Szüntesse meg gerincfájdalmát!

Szerző: Dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovics - Támogatott tartalom

Napjaink egyik legaktuálisabb egészségügyi problémája a spondylosis. Már fiatal korban jelentkezhet, a 30 évesek között is előforduló rendellenesség. Gyógyítása komplex kezelést igényel. Hogyan kezelhető a fájdalom? Mit tehet, ha a betegség krónikussá válik? (x)

Napjaink egyik aktuális egészségügyi problémája a spondylosis. A betegséget több elnevezéssel illetik, és előfordulhat, hogy még az orvosok is összetévesztik hasonló jellegű gerincbántalmakkal. A gerincfájdalmak kapcsán hallhattunk már osteochondrosis-ről, gerincmeszesedésről, spondylitis-ről, discopathiáról, porckorong sérvről is, azonban mindegyik esetében egy és ugyanazon betegségről van szó.

Szerteágazó tünetei lehetnek

A legjellemzőbb panasz a gerincfájdalom, ám a gerincbántalom gyakran folyamatos fejfájás formájában jelentkezik. Ilyenkor mindenre gondolunk, csak arra nem, hogy a felső nyaki csigolyánk elcsúszott.

A háti szakasz sokszor imitál szívproblémát, szívszorítást, hasi üregbe sugárzó fájdalmat, hátizom diszkomfortot, de a derékfájás a lábba is kisugározhat, amely ezáltal elgyengül, csökken az izomtónus, változik a perifériás erek tónusa, vérkeringése, sorvadnak az izmok, erekciós zavar lép fel, libidó-problémák jelentkeznek, a méh izomzatában tónuszavar lép fel, méhsüllyedés, húgyhólyagsüllyedés.

Ezen panaszok mögött ritkán gondolunk csigolyaproblémákra, ám a hatékony és szakszerű kezelés mégis számos komoly tünetre jelenthet gyors és tartós megoldást.

Hogyan alakulhat ki?

 • anyagcsere zavar,
 • mozgáshiány (hipodinamia),
 • infekció,
 • trauma, sérülések.

Hogyan kezelhetők a panaszok?

A panaszok enyhítése komplex kezelést igényel. A terápiák külön-külön alkalmazása általában nem hozza meg a várt eredményt.

Az alábbi terápiák lehetnek segítségünkre a fájdalom enyhítésében:

 • akupunktúra,
 • mozgásterápia,
 • gyulladáscsökkentő módszerek,
 • anyagcsere helyre állítás,
 • manuál terápia,
 • metamer terápia,
 • Bubnovszkij féle módszer,
 • atlas profilaxis,
 • gyógymasszázs.

Amennyiben krónikus esetről beszélünk, az alábbi terápiákkal egészíthető ki a kezelés:

 • speciális masszázzsal,
 • fürdő terápiával,
 • eszközökkel kivitelezett rehabilitációs tornával,
 • poszt izometrikus relaxációval,
 • sav-bázis helyreállítással.

Mikor sikeres egy terápia?

A kezelés sikere alapvetően attól függ, melyik esetben, mikor, milyen terápiát alkalmaznak, ugyanis a betegségek kialakulásának is van egy sorrendje, eszerint kell a kezelést felépíteni.

Először jelentkezik az anyagcserezavar, ennek következtében alakul ki az ödéma, a mikrocirkulációs zavar, végül a degeneráció és a kompresszió.

Ilyenkor ki kell választani a leghatékonyabb kezelési formát: először az ödémát kell csökkenteni, utána a gyulladást, majd az anyagcserét helyreállítani, aztán indítani a masszázst, és akkor lehet helyre rakni manuálisan azt, ami nincs a helyén.

A terápia fajtái

A terápia két részre osztható: ambuláns vagy folyamatos orvosi felügyelet mellett rehabilitációs gyógykezelés.

- ambuláns kezelés: nagyon hatékony, ennek ellenére nem igényel egész napos elfoglaltságot, csupán naponta néhány órás terápiát.

- klinikai kezelés: akkor aktuális, ha a probléma krónikussá válik, vagy a mozgást már észrevehetően korlátozza.
Hol található a Calendula Intézet?

Calendula Budapest

Cím: 1137 Budapest, Szt. István Krt. 20. 3/1.
Telefon: +36 1 274 73 26

Calendula Siófok

Cím: 8600 Siófok, Viola u. 34.
Telefon: +36 84 352 725, + 36 20 261 7447

Időben forduljon orvoshoz!

Kezdetben a gerincfájdalom soha nem erős, ezért sokan nem veszik komolyan. Pedig érdemes már a kezdeti tünetek megjelenésekor felkeresni egy szakembert, ugyanis minél korábban kezdik el a kezelést, annál több esély van arra, hogy gerincproblémák, fájdalmak nélkül élvezzük az életet, akár idősebb korunkban is.

A Calendula Intézetben a kezelési lehetőségek tárháza áll rendelkezésre, hogy minden páciens a számára megfelelő terápiában részesüljön.

Válassza a Calendula Intézetet!

A Calendula Intézet több mint húsz éve foglalkozik a gerincfájdalmak kezelésével. Az intézményben lévő terápiákat orvosok, illetve orvosi felügyelet mellett tevékenykedő szakterapeuták végzik.

Szaktudásuknak és tapasztalatuknak köszönhetően gyors javulás érhető el a fájdalom és a betegséghez kapcsolódó kísérő tünetek kezelésében. Az intézet orvosai a teljes gyógyulásban a beteg segítségére lehetnek.

(Dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovics)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Nőtt az igazolt majomhimlős esetek...

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A gerincfájdalom lelki tényezői

A fájdalom a test sérülésének kellemetlen, érzelmileg megrázó élménye. A hirtelen bekövetkező sérülés és az általa okozott fájdalom...

A gerinc egészsége - Hasznos tippek...

A holisztikus szemléletnek az ortopédiában is jelentősége van, hiszen a mozgásszervi problémákat sosem szabad elszigetelten vizsgálni. Ezek a szervek...

Hat tévhit a gerincfájdalomról

Fáj a derekam! - minden magyar elmondja ezt a mondatot életében legalább egyszer, de inkább többször. Egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.