Meszesedés téma

Spondylosis - Kezelés és megelőzés

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

A spondylosis vagy gerincmeszesedés egy természetes folyamat, mely szinte a teljes népességet érinti, nem mindegy azonban, hogy a vele járó eltérések mikor alakulnak ki és milyen ütemben súlyosbodnak. Mit tehetünk a spondylosis kialakulásának késleltetése és a már kezdetét vett folyamat lassítása érdekében? Hogyan kezelhető a probléma konzervatív módszerekkel és mikor van szükség műtétre?

Spondylosis - Mitől és hogyan alakul ki?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

A csigolyák közötti porckorong a 30. életévtől kezdve minőségi változást szenved, megváltozik a struktúrája, és a rugalmassága csökken, csigolyameszesedések alakulnak ki. Ezt a stádiumot nevezzük spondylosisnak. De hogyan is alakul ki pontosan, és milyen tényezők siettetik a folyamatot?

Spondylosis - Tünetek és diagnózis

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

A spondylosis vagy gerincmeszesedés az életkor előrehaladtával mindenképpen jelentkező folyamat, a tünetek jelentkezése és súlyossága azonban egyénenként eltérő. Milyen panaszokat okozhat a spondylosis, és hogyan diagnosztizálható ez a betegség?

Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

Vállfájdalom és zsibbadó ujjak - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos

Fáj a vállam és leginkább a könyököm felé sugárzik. A mutató és a középső ujjam is zsibbad. Mi okozhatja a panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

TIA-hoz vezethet a kezeletlen magasvérnyomás

Trombózisközpont

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magasvérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken. A prevencióról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

A porckopás mozgáskorlátozottsághoz vezethet

WEBBeteg

Az ízületi porc kopása, leválása az idő előrehaladtával egyre gyakoribb, főleg a nők körében.

Izmok meszesedése és csontosodása

WEBBeteg

Az izmok meszesedését, csontosodását, az izomszövetben lerakódott kálciumkristályok okozzák. Az izomszövetben kisebb csontcsomók alakulnak ki, ez néhány esetben megváltozott mozgással és fájdalommal jár.

Meszesedés

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Tisztelt Doktor Úr!

Az egyik leleten ez szerepel:

Mérsékelt fokú hyperostosis frontalis interna jelei mindkét sziklacsont csúcsának felső pereménél kb. 1 cm-es meszesedés látható.

É

Meszesedés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Nem túl régen leírtam problémáimat, csibbadó, bizsergő érzést érzek a jobb karomban, nem csak éjszaka hanem szinte mindig. A háziorvos adott beutalót a neurológiára, innen elküldtek különböző vizsgálatokra (szemészet, M