Hallotta már, hogy mi az egyik leggyakoribb „női betegség”?

Támogatott tartalom
megjelent:

A bakteriális vaginosis. A hüvely több-baktériumos betegsége. Egy olyan bakteriális betegség, amit nem kísérnek a gyulladásra jellemző jelek és gyakran tüneteket sem okoz. Hüvelybántalomnak is lehetne nevezni. (x)

A szexuálisan aktív 14-49 éves hölgyek körében közel 30%-os gyakorisággal fordult elő – egy amerikai vizsgálat számai alapján, azaz közel minden harmadik nő szenved ettől a betegségtől, még ha nem is tud róla.

Az állapotos hölgyeknél is gyakori a betegség, a gyakoriság 15-50%-os. Az állapotos hölgyek a nagyobb relatív gyakoriság és a komolyabb következmények miatt nagyobb figyelmet is érdemelnek.

Mi az a bakteriális vaginosis?

fiatal nő

A bakteriális vaginosis (BV) esetén a hüvely flórájának a zavara figyelhető meg. Az egészségesen főleg Lactobacillus (tejsavbaktérium) tartalmú hüvelyflóra összetétele a BV-ben jellegzetesen megváltozik, anaerob baktériumok szorítják ki a jótékony tejsavbaktériumokat, ezek az anaerob baktériumok nagy mennyiségben nincsenek jelen az egészséges flórában. A kóros baktériumok közül többnek is sejtkárosító vagy immunvédekezést gátló hatása lehet a női szervezetre és főleg a női szervekre. Vélhető, hogy az immunkárosító hatás az oka a betegség gyulladásmentességének. A megváltozott flóra okozza a jellegzetes tüneteket, valamint a hüvely pH eltolódást a semleges pH irányába (a normál hüvelyi pH 4,5 alatti).

A normál flóra Lactobacillusai egészséges körülmények között gátolják a kóros baktériumok elszaporodását, szabályozzák a flóra összetételét, védik Önt!

Milyen tünetei vannak ennek a betegségnek?

A betegek 25-50% tünetmentes és csak a felénél-kétharmadánál lépnek fel tünetek. A fő tünet a bő és szokatlan folyás, ami állandó nedvességérzést is okozhat. A folyás tej- vagy krémszerű, egynemű, szürkésfehér. Jellegzetesen kellemetlen, ammóniás szaga van. Lehet még a tünete a gáttájéki, a hüvelynyílás környéki irritáció, és az égő-viszkető érzés is.

Mi bajom lehet, ha ez gyakran nem is okoz tüneteket? Kell ezzel foglalkozni?

A hosszú ideig fennálló és kezeletlen BV sokkal komolyabb következményekhez vezetnek, mint gondolnánk, ilyenek következmények lehetnek a méhnyálkahártya-gyulladás, petevezeték-gyulladás, akut kismedencei gyulladás, húgyúti fertőzések vagy szülészeti komplikációk, beleértve a korai burokrepedést.

Indokolt lehet tehát a konzultáció a szülész-nőgyógyászával a nem javuló vagy kiújuló BV esetén.

Mi a BV rizikótényezői? Mikor nagyobb a veszélye a BV fellépésének?

A BV gyakrabban fordul elő a méhen belüli fogamzásgátló eszközt viselők között, viszont a fogamzásgátló tablettákat szedőknél ritkább az előfordulás, a serdülés előtt és a menopauza után szintén ritkább a betegség.

A nemi élet formái befolyásolják a gyakoriságot, a több partner, a korai kezdet, a gyakori társváltás, és a leszbikus kapcsolat mind-mind emelik a rizikót.

Fokozza a kitettséget a dohányzás, alkoholizmus, rossz életkörülmények, nem megfelelő tisztálkodás.

A széles spektrumú antibiotikumok, a hüvelybe helyezett tárgyak, a hüvelyi öblítések (kimoshatjuk a hasznos baktériumokat illetve oda nem illő baktériumot vihetünk fel) is elősegíthetik a BV kialakulását.

További tényezők is vannak, amik hajlamosíthatnak a BV-re: csökkent hormonszintek, pezsgőfürdő, intim higiéniás termékek alkalmazása.

Különösen gyakori a bakteriális vaginosis a HIV-fertőzött nőknél.

Mit tehetnék?

Elsősorban forduljon az orvosához, mivel a kiújuló vagy nem javuló esetek kockázatokat hordoznak magukban. Ha ön várandós különösen fontos lehet a nem javuló vagy kiújuló BV problémájának a megoldása!

Másodsorban kerülje a rizikótényezőket! Életmód változtatásunk sok problémánkat meg tudja oldani. Ez egy nehéz feladat, sokszor komoly elhatározás kérdése.

Harmadsorban szeresse önmagát és ne szűnjön meg gondoskodni teste szükségleteiről, mint a helyes higiéniáról. Ön és minden nő megérdemli a gondoskodást!

És egy ráadásként, negyediknek, óvja az Önt védő probiotikus Lactobacillusokat! Antibiotikus és gombaellenes kezelés esetén se felejtse pótolni őket!

protexin gynophilusA Protexin GynOphilus® probiotikus hüvelykapszula regenerálja a hüvelyflórát!

A kapszulában lévő Lcr Regenerans® a természetes hüvely flóra tejsavbaktériumával készült, feladata helyreállítani az egészséges hüvelyflórát, hozzájárulni az egyensúly fenntartásához és csökkenteni a hüvelyi pH-t.

Szokásos alkalmazás: kiegészítő-kezelésre helyi antibiotikus vagy gombaellenes kezelés után, vagy azzal egy időben, ha az antibiotikumot vagy gombaellenes szert szájon át kell szedni.

Összetétel: a kapszulában 1 milliárd élő probiotikus tejsavbaktérium (Lcr Regenerans® Lactobacillus casei rhamnosus) van.

A Protexin Gynophilus® kapszula orvostechnikai eszköz CE 0499; gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

Cikkajánló

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Hüvelyfertőzés
Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?
A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.