• Ne késlekedj - hívd a 104-et!

   Szerző:
   WEBBeteg

   Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. A Stroke – Ne késlekedj kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik.

   A Magyar Stroke Társaság immáron negyedik egymást követő évben indítja útjára társadalmi célú edukációs kampányát. A „Stroke – Ne késlekedj” elnevezésű kezdeményezés fő célkitűzése, hogy megismertessék a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időfaktor és a megelőzés jelentőségét.

   A stroke nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

   Hirdetések

   Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai


   Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai>>

   Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát.

   Kegyetlen versenyfutás az idővel

   Tekintettel a súlyos következményekre, és a stroke folyamatos térhódítására, a Társaság továbbra is fontosnak tartja, hogy a „Stroke – Ne késlekedj” kampány keretén belül felhívja a figyelmet a szélütés tüneteire. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Társaság elnökének véleménye szerint a hirtelen kialakuló beszédzavar, féloldali végtaggyengeség, zsibbadt arcfél, egyensúlyvesztés, kettőslátás mind-mind olyan jelek, amelyek a betegség gyanúját vetik fel, és amelyek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni.

   Ha az agyi vérkeringési zavar hátterében vérrög áll, lehetőség van úgynevezett trombolízisre (vérrögoldásra). Amennyiben a vérrögoldás időben megtörténik, remény van olyan mértékben minimalizálni az agykárosodást, hogy a beteg maradandó tünetek nélkül meggyógyulhat. A trombolízisek száma 2009-ről 2010-re 25%-kal, míg 2010-ről 2011-re 34%-kal emelkedett. Ennek oka lehet, hogy az emberek a korábbi kampánynak köszönhetően megismerkedtek a stroke tüneteivel, azzal hogy mire kell odafigyelni, és hogy stroke esetén ne az ismerősnek, ne a háziorvosnak szóljanak, hanem azonnal hívjanak mentőt, azaz tárcsázzák a 104-et – hangsúlyozta Prof. Dr. Bereczki Dániel.

   Mentők, ügyelet, házi orvos?
   A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték, ráadásul a téves riasztások aránya is csökkent. A Társaság reméli, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.

   A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye.

   Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy esetleges szélütés esetén segíteni tudjanak embertársaikon, ugyanakkor a tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

    

    A stroke főbb tünetei

   • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
   • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
   • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
   • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
   • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
   • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

   (Diamond Agency)

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu