• Szakmai téren nincs megalkuvás - Beszélgetés dr. Sármán Balázzsal

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    Tehetséges, fiatal, elismert vezető kardiológus, végtelenül természetes, barátságos civilként és orvosként egyaránt. A gyógyítás mellett a családja a legfontosabb érték a számára, no és a sport, egész pontosan a tenisz, és az igaz barátok, valamint az újabb szakmai kihívások. Dr. Sármán Balázs PhD a budapesti Uzsoki Kórház Cardiovascular Center-, az invazív kardiológiai részlegvezető főorvosa.

    dr. Sármán BalázsVan abban valami sorsszerű is talán, hogy az oly sok hazai és külföldi szakmai kihívásnak példásan megfelelő főorvos az idén tavasszal induló, Magyarországon elsőként az Uzsoki Kórházban létrejött Onko-Kardiológiai Centrumban nagyszerű feladatot kapott a betegek invazív, kardiológiai ellátására szakosodott részlegen.

    - A szívkatéteres beavatkozásokon túl a prevenciós és gyógyító tevékenység mellett nagyon fontos az osztályunk kiegyensúlyozott, szakmai, munkatársi, betegközpontú hátterét megteremteni. Erre szerencsére nyitottak a kollégáim, bármilyen nagy feladattal kell szembenézniük. A mindennapi orvosi munka mellett mindennek a szakmai megszervezéséért is felelek – kezdi bemutatkozását a főorvos.

    Hirdetések

    Késő estig dolgozol, gyógyítasz, műtesz, gyakorta csak este érsz haza. Hogyan lehet fitten, frissen újrakezdeni az újabb napokat, a hatalmas felelősséggel járó gyógyító tevékenységet, ami érzésem szerint az életed egyik lényegi része? Mi jelent pihenést, kikapcsolódást, feltöltődést számodra? – kérdezem dr. Sármán Balázs főorvostól.

    - Minden napra van új feladat, új cél, amiért dolgozunk. Minden nap tanulunk, tapasztalunk valami újat, amit beépíthetünk a következő napba. Jelen pillanatban a legnagyobb feladat a fiatalok betanítása erre a speciális szakterületre, mely teljesen különbözik az általuk eddig megszokott munkától. Egységet kell kovácsolnunk, ahol mind a betegek, mind a benne dolgozók szakmai és emberi értékeket találnak, és nem szenvedésként élik meg az itt eltöltött hétköznapokat. Ez természetesen egy sokváltozós „egyenlet”, de megpróbáljuk a maximumot kihozni belőle, amit valóban csak kiegyensúlyozott életritmus mellett tehetünk.

    Úgy érzem, ha a gyógyításról van szó, nem ismersz lehetetlent.

    - Szakmai téren valóban nincs megalkuvás, az emberi tényezők pedig szerintem ezzel párhuzamosan hozzáadódnak. Természetesen ez nem megy zökkenők nélkül, ha az ember nem tud szabadidejében feltöltődni. Erre minden kollégámnak nagy szüksége van, s ezt komolyan kell venni. A kórház vezetősége is figyelmet fordít erre, bízva abban is, hogy mindenki képes mérlegelni a teherbírását.

    Miként alakul hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése?
    Magyarországon a vezető halálokok, még mindig a szív-, és érrendszeri betegségek, melyek minden második elhunyt haláláért felelősek. Az Európai Unióban ez az arány 40 százalék. Az akut szívinfarktus kórházi, és 30 napos mortalitása az utóbbi évtizedben némileg csökkent, ebben a szívkatéteres műtéteknek (percutan coronariaintervenció) nagy szerepe volt. Ezzel szemben az idült ischémiás szívbetegség okozta halálozás kortól függően nagy változásokat mutat, a legidősebb női korcsoportban még nőtt is. A rizikófaktorok ismertek: magas és kezeletlen vérnyomás, magas és kezeletlen vércukorszint, a kóros elhízás, az egyoldalú, egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a genetikai tényezők, a szív- és érrendszeri betegségeket provokáló élvezeti szerek: a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Az életkori tényezők is szerepet játszhatnak mind a férfiak, mind a nők életében akár már negyven esztendős kortól, valamint a túlzottan stresszes, túlhajszolt, egészségtelen életmód. Az intő jelekre sosem szabad legyinteni!

    A halálokokban a rák okozta halandóság relevanciája 2000-2012 között határozottan növekedett: 26,5 százalékról, 28 százalékra emelkedett, épp ezért ennek visszaszorítása az egészségügy egyik legnagyobb feladata a jövőben.

    Látható, hogy mindkét területen van lemaradásunk az Európai Unió egyéb tagállamaihoz képest, hiszen ha a 40 éves korban a várható élettartamot nézzük, akkor sereghajtók vagyunk az EU-n belül. Épp ezért az adatokért tartom kiemelkedőnek, hogy az országban elsőként egy olyan szív centrumot tudtunk létrehozni, mely nem csak a szívbetegek jobb ellátásáért küzd, hanem kiemelten foglalkozik a daganatos betegekkel is.

    Azt kevesen tudják, hogy a sikeres daganat ellenes kezelésekkel megmentett betegeknél évekkel később többszöröse a kezelés következtében kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása, egyes esetekben eléri az 50%-ot. A túlélő betegek többnyire cardio vascularis betegségben halnak meg. Kórházunk aktívan vesz részt jelenleg is az első magyar onko-kardiológiai ajánlás létrehozásán – tudtuk meg dr. Sármán Balázs osztályvezető főorvostól.

    Számodra mi jelenti a kórházon kívüli feltöltődést, energiagyűjtést?

    - Nekem hatalmas feltöltődést ad a családom otthon. A béke szigete. A lányaimat nézni, velük lenni ajándék. Mindemellett a sport a másik igazi kikapcsolódás, mely kizökkent a realisztikus világból. A tenisz gyermekkoromtól központi helyet foglal el az életemben. Ezt a mai napig verseny szinten űzőm, többször nyertem meg az Országos Orvos Bajnokságot és világbajnokságról is van 2. helyezésem. Baráti társaságunkkal létrehoztunk egy egyesületet (UNIK SE), mellyel jelenleg az országos csapatbajnokság I. osztályában szerepelünk. Mindemellett a triatlon, a síelés és a búvárkodás áll közel hozzám, s ha lehetőségem engedi, ezeket sem mellőzöm.

    Azt mondják, minden sikeres férfi mögött ott áll egy segítő társ.

    - Ezt vallom én is. Hét éve vagyok házas, két gyönyörű leányom van. A feleségem és a családom a hátországom. Feleségem gyógytornász, így megérti a szakmám okozta napi kihívásokat. Napi elfoglaltságaim miatt szükség van az Ő türelmére. A szüleim is orvosok, ráadásul nagyszerű emberek, rengeteg ösztönzést kaptam tőlük már gyerekkoromtól az élet minden területén. Sosem bíztattak arra, hogy orvos legyek, számomra ez mégsem volt kérdés. Öröm látni azt is, hogy a mai napig aktívan, sikeresen, lelkesen dolgoznak.

    Akkor nem is kérdés, hogy kiktől örökölted a munkabírásodat?

    - Minden bizonnyal tőlük örököltem a munka szeretetét, s a kitartó, elhivatott, precíz gyógyító tevékenységet. Igaz, ezt ritkán fogalmaztam meg eddig magamban, de jó, hogy szóba került.

    A rugalmas, nyitott főorvos nagyon következetes vezető is, hiszen másként képtelenség lenne összhangban dolgozni.

    - Magammal szemben is vannak elvárásaim, melyekből nem szeretek engedni, semmi nem történhet a betegek rovására. Ez nem kétséges. S ha magammal szemben következetes és maximalista vagyok, ezt a kollégáimtól is elvárom - természetesen a leghumánusabb módon.

    Épp ahhoz a korosztályhoz tartozol, akik vagy szerencsés orvosi karriert futnak be, mert kitartóan képzik magukat, és elismert szaktekintélyekké válnak, vagy megkeseredve külföldre mennek dolgozni. Sosem jutott eszedbe, hogy a külföldre vándorló orvosokhoz csatakozz?

    - Nagyon csábítóak a külföldi körülmények és anyagi lehetőségek. Az Egyesült Államokban, és Finnországban is eltölthettem egy hosszú időt, így volt részem megtapasztalni, milyen is külföldön élni. Mindennek van jó, és rossz oldala is. Aki külföldön él, ezt mind megtapasztalja. Aki sohasem volt kinn, nem dolgozott más országban, nem látja ezeket a sajátos élethelyzeteket a maguk egységében. Mindent mérlegelve kell meghoznia döntését, hogy megy, vagy marad valaki. Én itthon szeretek élni, itt van a családom, itt vannak azok a barátok, akik megértenek, és itt van a jelenlegi munkahelyem, a munkám, a hivatásom, melyet szeretek.

    Az Uzsoki Kórházban nem régen dolgozol. Az Uzsoki-modell, ami szinte egyedinek és újszerűnek tűnik a magyar egészségügyben, vajon vonzóbbá, motiváltabbá teszi a szakmai munkádat? Az ugyanis, hogy a „fizetős” részlegeken is gyógyító munkát vállalhat, aki szeretne. Noha ez nem kötelező, de több energiát igényel, következetes feladat, ügyelet beosztást a vezetőségtől.

    - A kardiológiai szakmát a Budai Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztályán volt szerencsém megtanulni. Erről a munkahelyről hívtak ide, az Uzsoki Utcai Kórházba. Túl sokat nem tudtam a kórházról, csak annyit, amennyit a kollegáktól hallottam, illetve a médiában olvastam. Döntésem előtt megismerhettem a kórházat, és láttam azt a vezetői hozzáállást, amiből kiderült, hogy van jövőkép a kórházról, a kórházban, és komoly eltökéltség a tervek végrehajtására. Ennek is köszönhető, hogy létrejöhetett ez a kardiológiai szív-centrum.

    Vagyis rálátásod már volt arra, hogy hová, milyen gyógyító munkára és körülmények közé érkezel? Ez korrekt iránymutató minden lelkes, elhivatott orvos számára.

    - Nem árulok el titkot, hogy nagyban befolyásolta döntésemet az egyenes hozzáállás, az ugyanis, hogy konkrét kérdésekre, egyértelmű választ kaptam minden esetben a vezetőségtől, illetve tapasztaltam, hogy az értelmes, előremutató elképzelések valóban megvalósulnak. A kórházi management épp annyira meghatározója a betegek sikeres gyógyításának, mint a közvetlen orvos-beteg kapcsolatnak.

    A Budai Irgalmasrendi Kórházban, s annak kardiológiai, haemodynamikai osztályán milyen tapasztalatokat szereztél? Mire tanított meg az ott töltött tevékenység, gyógyító hivatás, aminek élményei a jelenlegi munkahelyeden is fontosak számodra?

    - Szakmai tudásom legjavát ott tanultam, ha mondhatom az volt az alma materem. A kardiológia alapjaitól, a betegvizsgálattól kezdve, a különböző invazív, szívkatéteres vizsgálatokig volt lehetőségem a „szakmát” megtanulni, mindezt naprakész közlemények alapján. Most kissé kívülről nézve látom még élesebben, hogy milyen nagyszerű emberekkel dolgozhattam együtt. A kezdeti években már láttam, hogyan épül fel egy osztály, és hogyan lehet jól működtetni egy ilyen rendszert. Megtanultam, miként lehet teljesen egymásra utalva dolgozni, melyet sok évig tettem dr. Zsoldos Andrással. Ő legmagasabb szakmai hozzáértésén túl a legjobb példát mutatta a betegekhez, kollegákhoz való hozzáállásával, és a szakma iránti alázatával. Hálás vagyok, hogy vele dolgozhattam. Sokat köszönhetek az egész osztálynak, és csak remélem, hogy én is adhattam valamit nekik.

    A tanuláshoz nem kellett külön inspiráció. Régen is, és ma is azt vallom, hogy ha bármit csinál az ember, azt tegye jól. A kutatásba azonban véletlenül csöppentem, de annál több tapasztalatot adott az eddigi életemben. Az egyetem elvégzése után dr. Tóth Miklós PhD-hallgatója voltam. Neki és munkatársaimnak sokat köszönhetek. Megtanulhattam azt a folyamatot, mely a meglátás, kérdésfelvetésével kezdődik, és a kutatás megtervezésén, elemzésén át az eredmények valós értékeléshez vezet. Ha hibás valamelyik láncszem, akkor kudarcot vallunk. A mai munkámban ezekre a kutatási tapasztalatokra, ismeretekre támaszkodhatok.

    Amerikában, Európában és itthon is tartottál tudományos előadásokat. Ez sem tekinthető általános tevékenységnek a gyógyító munka mellett, hiszen bárkit nem hívnak előadónak a neves konferenciákra? Miben áll a sikered titka?

    - Jó helyen kell jó időben lenni, és élni azokkal a lehetőségekkel, melyet a Jóisten nyújt felénk. Az alapanyagot PhD munkacsoportunk, a hátteret pedig a finnországi Oului Egyetem biztosította a kutató munkánkhoz. Valóban azt gondolom, csupán éltem az adódó lehetőséggel.

    Nem érezted soha, hogy valami fontos kimarad az életedből épp a szakmai fejlődésedre fordított évek miatt? Ha igen, mit pótolnál be? Miről maradtál le, ha lemaradtál?

    - Erre szerintem csak életünk alkonyán kapunk választ. Kétségtelenül sok energiát és időt szántam a tanulmányaimra, a munkámra, de mindemellett mindig jutott energia a munkától független tevékenységekre. Az utazás és a sport mindig központi helyet foglalt el az életemben, de volt időm zenetanulmányokra és társadalmi feladatok szervezésére is. Ha időmilliomos lennék, akkor a családomra, barátaimra, ismerőseimre fordítanék több időt, de nem érzem, hogy lemaradtam volna valamiről.

    Tanulmányok, munkahelyek, tagságok, díjak
    Dr. Sármán Balázs PhD Budapesten született 1974. június 29-én.

    Végzettségek:
    • 2016- Uzsoki Cardiovascular Center vezető főorvos,
     Invazív kardiológia részlegvezető főorvos
    • 2009. Intervenciós kardiológus vizsga: teljeskörű önálló beavatkozó
    • 2009. Kardiológia szakvizsga jeles eredménnyel
    • 2007. PhD fokozat
    • 2005- Budai Irgalmasrendi Kórház, Kardiológia, Haemodynamika
    • 2003-2005. SE, Központi Gyakornok, Belgyógyászat
    • 2001-2003. Doktori képzés, SE I. Belgyógyászati Klinika
    • 2000-2003. Oului Egyetem Gyógyszertani Intézet, Finnország
    • 1997. Postgraduate Medical Centre, Mayday Hospital, London, Nagy-Britannia
    • 1994-2000. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, summa cum laude
    • 1992-1993. Saratoga High School, CA, US
    • 1988-1992. Eötvös József Gimnázium

    Tagságok:
    • Magyar Orvosi Kamara
    • Magyar Kardiológusok Társasága
    • Európai Kardiológus Társaság

    Díjak:
    • 2009. Magyar Haemodinamikai Kongresszus: legjobb fiatal előadó
    • 2007. SE, Doktori Iskola, ifj. dr. Farkas Zsolt emlékére „Veritas et Virtus” Alapítvány: I díj
    • 2003. Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos ülése, Ifjúsági szekció különdíja
    • 2000. Semmelweis Egyetem Rektori Pályázat I. díj
    • 1999. Semmelweis Egyetem Rektori Pályázat I. díj

    Balogh Mária, újságíró

    Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró

    Legutóbb frissült: 2017.01.25 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    COPD

    COPD

    Dr. Gyulai Nóra

    Hat szempontot emelünk ki, melyek leginkább befolyásolják a betegek életkilátásait.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A mozgás sok mindenre orvosság, nincs olyan gyógyszer, ami helyettesítené

    A gyógytornászok (fizioterapeuták) munkájának, áldásos tevékenységének kiemelt szerepe van már a csecsemőkortól egészen időskorig az emberek egészségének megőrzésében. A tapasztalat mégis az, hogy hivatásukat, elért eredményeiket napjainkban is alábecsülik. Ezt nem csupán hazai szervezetek, szakemberek állítják, hanem a Gyógytornászok Világszövetségének korábbi állásfoglalásában is megfogalmazták.

    6 tünet, amellyel kardiológushoz kell fordulni

    Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa azokról a tünetekről beszélt, amelyek okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

    Füzesi Brigitta: Cél, hogy a betegek ne szenvedjenek a cukorbetegségtől

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációinak egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A téma kapcsán a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ), valamint a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének (CBE) elnökével, Füzesi Brigittával beszélgettünk.

    Ön szívbeteg? Fogadja meg a tanácsainkat

    A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban, különösen, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak és/vagy túlsúlyosak. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa hasznos tanácsokat ad.

    Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

    Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség ugyanakkora. Sokszorosan igaz ez akkor, ha a gyógyszerész egy hatalmas megyei kórház első számú szakembere, azaz főgyógyszerésze. Vajon mit is jelent ennek a hivatásnak a rangos képviselőjének lenni immár 25 esztendeje? Erről beszélgettem dr. Ladányi Gáborral, a hajdú-bihari Kenézy Kórház vezető főgyógyszerészével.

    Eredményesen lehet kezelni bizonyos magzati szívritmuszavarokat

    A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak dr. Ladányi Anikó csecsemő- és gyermekkardiológus főorvos, aki szerdánként várja a betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakrendelésén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.