Barátcserje-tartalmú növényi gyógyszer premenstruációs szindrómára

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs szindrómának (PMS) nevezünk.

A PMS diagnosztizálása nem elősorban a tünetek alapján, hanem sokkal inkább azok időbeli előfordulása (menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődnek) és ciklikus ismétlődése alapján történik. Már az ókorban is alkalmazták a barátcserjét – mely a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában őshonos lombhullató cserje – menstruációs zavarokra. A mai modern gyógyszerkészítmény ilyen panaszokra is alkalmazható.

Barátcserje

A PMS tünetei egyéntől függőek: fejfájás, kimerültség, ingerlékenység, vízvisszatartás, átmeneti súlygyarapodás, mellfeszülés, ödéma. A PMS oka, hogy a szervezetben megbomlik a menstruációs ciklusért felelős hormonok egyensúlya. Ezen panaszok enyhítésére és menstruációs zavarokra alkalmazható a barátcserje (Vitex agnus-castus) termésének kivonata. A gyógyszerkészítmény a Ze 440 Agnus castus száraz kivonatát tartalmazza, mely hormonmentes. A nemi hormonokra gyakorolt hatását vizsgálatban igazolták, hatásosságát és biztonságosságát igazolták. A Ze 440 Agnus castus száraz kivonattal kezelt nők esetében a PMS-tünetek szignifikánsan (statisztikailag kimutathatóan, nem véletlenszerűen) csökkentek a placebo (gyógyszert nem kapó) csoporthoz képest.

Megállapították a hatásos adagot, ami naponta 20 mg egyszerre bevéve, lehetőleg mindig azonos napszakban, például ébredés után vagy lefekvés előtt. Kevés folyadékkal, elsősorban vízzel javasolt bevenni. Szedését bármikor el lehet kezdeni és a menstruáció alatt sem kell szüneteltetni. A maximális hatás kialakulásához érdemes a készítményt minimum 3 cikluson keresztül alkalmazni. A barátcserje-tartalmú készítményeket fogamzásgátlók alkalmazása mellett is lehet használni, ha a menstruációval kapcsolatban panaszai vannak.

Hatásmechanizmusa

Az ösztrogén és progeszteron mellett az agyban, az agyalapi mirigyben (hipofízis) termelődő prolaktin hormonnak is befolyása van a nők hormonháztartásának egyensúlyára, egy ciklus alatt változhat a szintje. Fontos szerepe van a megtermékenyült petesejt beágyazódásában, illetve szülés után az anyatejtermelés beindításában. Egészséges nem várandós nőkben a hormon szintje alacsony. A barátcserje termése feltehetően a hipofízis-hipotalamusz (az agyalapi mirigy összeköttetésben van az agy hipotalamusz nevű részével, amelynek irányítása alatt áll) tengelyen keresztül fejti ki hatását. A barátcserje prolaktinszintet csökkentő hatása révén elősegíti a menstruációs ciklus rendeződését. Ha a páciens kórtörténetében hipofízisbetegség szerepel, a készítmény alkalmazása előtt konzultálnia kell kezelőorvosával. A filmtabletta szedése elfedheti a prolaktintermelő hipofízistumorok tüneteit.

Ellenjavallatok

Ismert heparinallergia vagy heparin (lassítja a vér alvadását) indukálta thrombocytopenia (csökkent vérlemezkeszám).

A filmtabletta alkalmazása előtt feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal, amennyiben a beteg

  • ösztrogénfüggő daganatos betegségben szenvedett vagy szenved, vagy
  • dopamin (a központi idegrendszerben ingerületátvivő molekula) vagy ösztrogén termelődésére ható kezelés alatt áll.

A hatásmechanizmus és az ellenjavallatok miatt a hatóanyag egyértelműen gyógyszer formában való alkalmazása ajánlott. Sok esetben alkalmazását a nőgyógyászok ajánlják, a hozzájuk forduló betegek panaszai miatt.

Terhesség és szoptatás esetén nem ajánlott a gyógyszert szedni. Szoptatáskor csökkentheti a tejelválasztást.

A PMS-panaszokat életmód-változtatással is tudjuk befolyásolni

Ha kiismertük, hogy mikor és milyen tünetekkel kezdődnek a panaszok, ez már egy jó lépés. Magnézium szedésével, mozgással, ezeken a napokon különösen odafigyelve arra, hogy számunkra megfelelő módon lazítsunk, vagy stresszesebb feladatokat nem ezekre a napokra időzítve enyhíthetjük a tüneteket. Megfelelő étrend (zöldséget, gyümölcsöt, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó étrend), napi többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés segíthet a „falási rohamok”, az édesség utáni vágy leküzdésében. A sóbevitel csökkentésével csökkenthetjük az ödémásodást. Aki migrénre hajlamos, kerülje az ezt kiváltó ételeket (sajt, vörösbor, csokoládé). Ha mégis megjelennek a migrén tünetei, naproxentartalmú fájdalomcsillapítót válasszunk. Vitaminok közül a B6-vitamin ajánlott.

Tovább A premenstruációs szindróma megelőzése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.