• Az alkohol növeli a mellrák esélyét

    Szerző: Független Hírügynökség

    Napi egy pohár bor jelentősen megnöveli a nők esélyét a mellrákra, derült ki a legújabb brit kutatási adatokból. 1 nagy pohár bor (3 alkoholegység) elfogyasztása 20 százalékkal, 2 nagy pohár boré 30 százalékkal teszi valószínűbbé a betegség megjelenését.

    A brit kormány által finanszírozott kutatásból az is kiderül, hogy a nők többsége nem tud az alkohol és a mellrák kapcsolatáról és elsősorban genetikai mutatókkal hozza összefüggésbe a kór kialakulását. Tudományos adatok szerint azonban a genetikai hátterű "öröklés" a betegség megjelenésének mindössze 5 százalékánál bizonyítható.

    Hirdetés

    Az egészségügyi minisztérium új módszerek kidolgozásával kívánja megelőzni a problémát: a közeljövőben eltörölni készülnek a bárokban és klubokban az ingyen italt a betérő hölgyeknek és a happy hour-ok (egyet fizet, kettőt iszik) rendszere is eltűnhet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mint a "Mellrák-Áttörés" (Breakthrough Breast Cancer) elnevezésű brit alapítvány szóvivője aláhúzta, soha nem késő változatni az ivási szokásokon.

    Bár szakértők még mindig nem ismerték fel a mellrák összes kiváltó tényezőjét, úgy gondolják, az életstílus az egyik legfontosabb okozója a betegségnek. Az ivás emellett a szívbetegségek és stroke előfordulási esélyét is növeli.

    A szigetország egészségügyi előírásai szerint a nőknek nem javasolt napi 2-3 alkoholegységnél többet fogyasztani. Kutatási adatok szerint azonban minden ötödik brit hölgy ennél jóval többet iszik.

    Nagy-Britanniában évente 45 ezer betegnél diagnosztizálnak mellrákot.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2008.10.17 16:01, Megjelenés: 2008.10.17 16:01
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Nők ezreinek életét mentheti meg az új teszt

    A két tesztből álló - részben otthon is elvégezhető - méhnyakrák megelőzési módszer forradalmasíthatja a szűrést, és nők ezreinek életét mentheti meg. A magyar fejlesztőcég kampányához Szentesi Éva, Liptai Claudia és Ónodi Eszter is csatlakozott.

    Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV vírust

    Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet - számolt be róla a BBC News.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció

    A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola szerepe, viszont megnő a média és a fogyasztói ipar befolyása, felértékelődik a kortárscsoport, előtérbe kerül a fogyasztói kultúra mintája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.