Az önkezelés nem mindig jó döntés hüvelyfertőzés esetén

Medipress
megjelent:

Néha a hüvelyfertőzést nem a szokásos Candida albicans gomba okozza, ezért nem reagál a recept nélkül elérhető készítményekre. Ha legközelebb típusos tüneteket tapasztal, kezelje azokat. Ám ha a panaszai nem szűnnek, keresse fel kezelőorvosát!

Amikor még fiatalabb voltam - nem is olyan régen - a hüvely gombás fertőzéseit kezelő szerek vénykötelesek voltak. A nőknek időpontot kellett kérniük a nőgyógyászukhoz. Ma csak kiszaladunk a gyógyszertárba hüvelykúpért (3 napig alkalmazandó, miconazolt tartalmaz) és már gyógyítjuk is saját magunkat. A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű...

A hüvely gombás fertőzésének tünetei

A hüvely gombás fertőzései a hüvelyt és a szeméremtestet érinthetik. Leggyakribb kórokozó a Candida albicans nevű gomba, bár ritkábban, de más gombák is lehetnek a kiváltó tényezők. Tünetei a fehér, túrós hüvelyváladék, melyet erős viszketés és a hüvely és a szeméremtest irritációja kísér.

A hüvely meleg és nedves, kedvez a gombák megtelepedésének. Minden ami kedvezőbbé teszi a körülményeket elősegíti a gombás fertőzéseket-például a vizes fürdőruhák hosszú ideig való viselése vagy a folyamatosan nedves műanyag fehérneműk. Vannak olyan betegségek is, amik segítik a gombás fertőzéseket. A beállítatlan cukorbetegség, és azok a betegségek, melyek gyengítik az immunrendszert súlyosbítják a fertőzéseket.

Hüvelygomba: Mi a baj az önkezeléssel?

Szinte minden nőnek kialakul gombás fertőzése élete során. A legtöbb nő sikeresen kezeli a fertőzéseit, anélkül, hogy a későbbiek során bármi problémájuk adódna emiatt. Ha az önkezelés mégsem sikerül, célszerű orvoshoz fordulni. Vannak még olyan megbetegedések, melyek a hüvely gombás fertőzéseihez hasonló tüneteket okoznak, mégis másként kell őket kezelni.

A betegek sokszor gondolják, hogy gombás fertőzéstől szenvednek, de ehelyett bakteriális fertőzésük van, esetleg trichomonas fertőzésük, herpeszfertőzésük, sorvadásos hüvelygyulladásuk, vagy olyan hosszú ideig fenálló bőrbetegségük van, mely a szeméremtestet érinti.

Még ha a gomba is a kórokozó, a kezelésre nem reagáló illetve visszatérő fertőzéseket mindig ki kell vizsgálni, hiszen első tünete lehet például a cukorbetegségnek vagy a HIV fertőzésnek. Néha a hüvelyfertőzést nem a szokásos C. albicans okozza, hanem egy olyan faj, ami nem reagál a recept nélkül elérhető készítményekre.

Tehát ha legközelebb viszketést tapasztal, kezelje. Ám ha a panaszai nem szűnnek, keresse fel kezelőorvosát!

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.