Hatalmas eredményeket értek el magyar kutatók az idegrendszert érintő betegségek területén

Pécsi Tudományegyetem
megjelent:

Egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kezelése is hatékonyabbá válhat egy most záruló, három hazai intézmény együttműködésével négy éven át zajló kutatási program eredményeinek köszönhetően - derül ki a Pécsi Tudományegyetem közleményéből.

Mint írták, az Emberi erőforrásfejlesztési operatív program (Efop) 1,26 milliárd forintos keretéből megvalósult - klinikai és felfedező idegtudományi kutatásokat magában foglaló - programban a PTE Idegtudományi Centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem vett részt.

A program négy éven át zajlott

A kutatások során a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kapcsán vizsgálták a gyulladásos folyamatokat.

A közlemény szerint a négy éven át zajló programnak köszönhetően a gyógyítás területén a betegek hatékonyabb, jobb ellátását szolgáló eredmények is születtek.

Dóczi Tamást, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanárát, a projekt szakmai vezetőjét az epilepsziás betegek körében végzett országos vizsgálat megállapításaival kapcsolatban idézve azt írták: a ma Magyarországon körülbelül 100 ezer epilepsziával élő ember 70 százalékát lehet rohammentessé tenni. A kutatások során azokat a műtéti úton gyógyítható betegeket igyekeztek felkutatni.

Tovább Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

(Pécsi Tudományegyetem)

  Cikkajánló

  Endometriózis
  Endometriózis

  A mozgás- és manuálterápia szerepe.

  Lázcsillapítási módszerek
  Lázcsillapítási módszerek

  Mi a teendő láz esetén?

  WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
  WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
  WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
  WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
  WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
  WEBBeteg - Cs. K., fordító
  Cikkértesítő
  Értesítés a témában születő új cikkekről.