Magasabb cipősarok - magasabb kockázat

Szerző: MTI

Egyenes arányosság tapasztalható a női cipők sarkának magassága, és a későbbiekben valószínűsíthető térdproblémák kialakulása között. Magasabb sarkú lábbeliben nem csak a járás lassul, hanem a testtartás is megváltozik, s ez nagyobb terhet ró az ízületekre.

A nők általában nem igazán törődnek a kényelemmel, vagy az egészségükkel ha a divatról van szó, különösen igaz ez a lábbelikre, holott minél magasabb sarkú cipőt visel valaki, annál nagyobb a későbbi térdproblémák kockázata - hangsúlyozzák amerikai kutatók.

Az Iowa State University kutatói 18 és 40 év közötti hölgyeknél vizsgálták, hogy miként járnak különböző típusú lábbelikben. Először lapos sarkú cipőkben sétáltatták a résztvevőket a laboratóriumban, majd 5 centiméteres és 8,8 centiméteres sarkú lábbelikben.

A vizsgálat egyik szakaszában a nők szabadon választhatták meg a sebességet, a másikban megadott sebességgel kellett haladniuk. Eközben érzékelők, kamerák és egyéb berendezések segítségével vizsgálták, hogy miként változik a járásuk, a testtartásuk, s azt is mérték, hogy milyen erők hatnak az ízületeikre.

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a magas sarkú cipőben lelassult a résztvevők járása, a lábbeli megváltoztatta a nők testtartását is - bokájuk járás közben befelé fordult, s ezáltal instabillá vált a bokaízület. Szignifikánsan nagyobb terhelést jelentett a magas sarok a térdízületre. Ez a terhelés, amely a térdízület belsejében fejti ki hatását, vezet a későbbi porckopáshoz és gyulladáshoz.

Ám mint a kutatást irányító Daniella Barkema rámutatott, ez távolról sem jelenti, hogy mindenkit, aki magas sarkú cipőt visel, porckopás és ízületi gyulladás fenyeget. Az eredmények csupán újabb adalékkal szolgálnak a divatos lábbelik viselésének kockázatáról. (Barkema vizsgálatairól az amerikai biomechanikai társaság augusztusi ülésén számol majd be.)

Ezekre a kockázatokra mutatott rá a Journal of Experimental Biology című folyóiratban, a közelmúltban jelent meg egy brit tanulmány is, amely szerint azoknál a nőknél, akik két éven át heti öt alkalommal viseltek magas sarkú cipőt, a lábikra izmai 13 százalékkal rövidültek meg, az Achilles-ín pedig merevebb volt, azokhoz képest, akik lapos sarkú lábbelit viseltek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

A csípőprotézis után többnyire a...

Ha valaki egyidőben szenved erős csípő- és derékfájdalomtól, a csípőprotézis műtét mindkét problémát egyszerre megoldhatja. Legalábbis ez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.