"A számítógép előtti munka okozza a panaszaimat?" - A gyógytornász válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Egy hete izomláz-szerűséget érzek a tarkómon. Általában napi 6-8 órát vagyok számítógép előtt, de rendszeresen mozgok, és alkalmanként úszom is. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetne ezt megszüntetni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Mivel a tarkófájást több minden okozhatja, ezért kérdésére nehéz válaszolni. Ha jól értem, valószínűsíti, hogy a számítógép előtti napi ülés miatt vannak a panaszai. Ez valóban lehetséges.

Monitor előtti munkavégzés

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Monitor előtti munkavégzés

Az nagyon jó hogy rendszeresen mozog, ez elengedhetetlen az ülő életmód mellet, de egy hosszabban fennálló, szűnni nem akaró nyaki izomfeszülést érdemes szakemberrel megnézetni.

A betegeimnek az ülésből eredő mozgásszervi problémákra, speciális gyakorlatsort szoktam összeállítani, amit hetente 5 alkalommal kell végezniük.

Amennyiben valóban üléshez köthető a panasza, akkor érdemes a munkája során a helyes ülőtartásra is, és a munkavégzés jó beállítására is figyelni. Sokat segíthet az is, hogyha tudatosan többször szünetet tart.

A számítógép előtti munkavégzés szabályai

A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést, óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje, a napi hat órát ne haladja meg. A monitor előtti munkavégzés hatályos szabályozásáról

(WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.